Liten lista: programledare som inte får frågor om sina barn

”Hur mycket hjälp hon än har bakom kulisserna, kan det nog onekligen ge vissa koncentrationssvårigheter om hennes lilla dotter vaknar med fel humör”, tyckte Aftonbladets Jan-Olov Andersson var en relevant kommentar till valet av Petra Mede som programledare för Eurovision Song Contest. Även SVT själva verkade tycka att det var värt en alldeles egen artikel som reder ut vem som egentligen ska ta hand om det lilla livet (hint: pappan). Med anledning av detta har Fahl på festival sammanställt en liten lista över programledare vars yrkesroller och kompetens inte verkar bedömas på grundval av eventuellt föräldraskap.

Hösten 2009 fick Kristian Luuk en son. Samtidigt gjorde han debut som programledare för ”På spåret”. ”HUR KAN DU SPELA IN TV SAMTIDIGT SOM DU SNART SKA FÅ BARN, OCH HUR SKA DET GÅ NÄR BABYN FÖDS?” frågade ingen Kristian.

”NU ÄR DU TREBARNSPAPPA OCH DEN MINSTA ÄR PYTTELITEN! HUR SKA DU KLARA DET?” är en fråga som Erik Haag inte fick när han programledde Melodifestivalen 2005.

Mark Levengoods son föddes i september 2002. Bara ett halvår senare programledde han Melodifestivalen. ”HUR SKA DU FÅ IHOP DET?” frågade ingen Mark.

Johan Glans dotter var bara ett år gammal när han programledde Guldbaggegalan 2008. ”HAR HON SLUTAT ÄTA UR FLASKA OCH HUR SKA DU HINNA MATA?” frågade ingen Johan Glans.

När Fredrik Wikingssons första dotter bara var fyra månader gammal började inspelningarna av ”Boston Tea Party” 2007. ”HAR DU BABYHJÄLP BAKOM KULISSERNA?” undrade ingen.

Kvalar inte in på listan: Charlotte Perrelli.

Funny, that.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (43)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 43

Tänkte bara påminna om att allt inte är könsfrågor utan kan ha annan bakgrund också. Och jag vet inte om Hanna Fahl kommer ihåg detta, men det var så klokt sagt av den manliga gästen att hon borde det... http://www.youtube.com/watch?v=CEZ7uta14nw

Toklandet (Webbsida), 16:37, 2 februari 2013. Anmäl

[...] vara att samma krönika obetänksamt nämner en man som utan att möta klagomål i pressen arbetade med att programleda På Spåret mitt under nedkomsten. Låt vara att det väldigt sällan sker överhuvudtaget att män får samma fråga, hur nyblivet [...]

Skuldbeläggning är inte omtanke om barn - Genusfolket (Webbsida), 10:51, 1 februari 2013. Anmäl

[...] för ofta. Jag önskar att hon inte skulle behöva sucka. Men hon måste sucka eftersom inte alla får frågan om hur de ska kunna leda en melodifestival som nybliven förälder. Hon måste sucka eftersom alla inte avbildas på samma sätt. Sucka [...]

Suck | Helen Kreutz-Bolander (Webbsida), 23:22, 29 januari 2013. Anmäl

[...] Åkestam skrev också ett mycket bra inlägg, som alltid, på samma tema häromdagen. Likaså Hanna Fahl. Jag väljer att inte skriva mer, som sagt, så många andra har gjort det, och bra dessutom. Det [...]

Hur kan jobbande mammor fortfarande provocera? : Jenny Forss.se (Webbsida), 22:06, 29 januari 2013. Anmäl

[...] http://blogg.dn.se/melodifestivalen2013/2013/01/28/liten-lista-programledare-som-inte-far-fragor... Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this. Published: January 29, 2013 Filed Under: Uncategorized [...]

Kvällslektyren. « sanna viola (Webbsida), 21:10, 29 januari 2013. Anmäl

Av en ren slump verkar de programledare som inte får några frågor om sina barn tillhöra den sorts undermåliga föräldrar som samhället inte vågar tillerkänna halva barnbidraget och som nästan alltid står som den förlorande parten i vårdnadstvister. Vad sägs om att ändra på alla dessa förhållanden?

Café Rättvisan (Webbsida), 19:59, 29 januari 2013. Anmäl

[...] Hanna Fahl för din lilla lista. De idiotiska kommentarerna gör dock att jag tappar tron på mänskligheten. När män VET hur [...]

1813 eller 2013? « (Webbsida), 19:47, 29 januari 2013. Anmäl

HF sparkar visserligen in en vidöppen dörr, men det är trist att den ska vara vidöppen 2012

dsf, 19:13, 29 januari 2013. Anmäl

Har inget att invända i sak. En av få saker som jag fortfarande kan ge feministerna rätt. Ändå tänker man mest att if only alla grupper hade samma lobbypolis som röt till varje gång uttryck för samhällsroller kom fram på det här sättet. Minoritetsgrupper kan glömma det rätt hårt. Dessutom verkar inte kvinnor vara lika progressiva i samband med vårdnadstvister.

Ho Ho, 18:59, 29 januari 2013. Anmäl

[...] Hanna Fahl skrev om hur kvinnor som leder TV (apropå Petra Mede) gång på gång ifrågasätts för att de [...]

…om kön och självrannsakan | fråga ugglan (Webbsida), 18:12, 29 januari 2013. Anmäl