”FET, vilket jag faktiskt är”

Ur Beyond Sizes:

FET, ett pyttelitet ord tre bokstäver stort som får människor att sätta i halsen och rygga tillbaka. Ett ord som otroligt många är rädda för, det känns som ett hemskt ord. Ett ord som är laddat med negativism, misslyckande och prestationsångest och fulhet.

Annons:

FET, vilket jag faktiskt är. Jag blir varken större eller mindre av att använda ordet. Inte heller av att kalla mig något annat som rund, mjuk, fyllig, kurvig eller tjock. I vardagstal brukar jag referera till mig själv som en tjockis då det inte är lika negativt laddat och för att jag tycker tjockis är ett gulligt ord, men fet känns mer våldsamt.  Säger man fet om sig själv så får man ofta reaktionen –Neeej, men du är ju skitsnygg och har jättefina kläder och är en jätteskön person, vi gillar dig. Just för att de inte associerar en med det negativa i ordet som poppar upp i deras huvuden.  Å jag håller med dem, visst jag kan vara fin och allt det där men det innebär inte att jag inte samtidigt faktiskt är fet. ‘

/…/

”På samma vis som bögarna tog tillbaka ordet bög kan vi ta tillbaka ordet fet, åtminstone sluta fylla ordet med negativa associationer.”

 

Läs hela inlägget här.

 

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (12)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 12

Jag tycker ingen ska behöva skämmas för att vara överviktig, men att vara tjock är inte bra för ens hälsa. Jämförelsen med homosexualitet är inte lyckad.

Stefan, 19:51, 3 februari 2010. Anmäl

Om man själv trivs så är det väl helt ok att vara tjock. Men gränsen är väl nådd när ens liv reduceras till att fetman gör en handikappad att utföra normala dagliga sysslor, såsom se efter sina barn, städa, gå i trappor, sköta sin hygien mm. Själv skulle jag tyvärr inte kunna tända sexuellt på en tjock man, så ur raggningssyfte går han bort.

Mirre, 14:52, 26 januari 2010. Anmäl

Att vara stolt över att vara fet måste ta priset! Man ska däremot inte skämmas över att vara fet, men att vara stolt... Det är som att vara stolt över att ha diabetes mm . Fetma är ohälsa och att påstå något annat i dagens upplysta samhälle är oerhört naivt. <br/>PS Snälla, jämför inte homosexualitet med fetma. Otroligt dumt.

/ALB, 13:07, 26 januari 2010. Anmäl

Intressant... jag skrev ett inlägg om hur fetma är svårt att beskriva i positiva ordalag och... det blev raderat. Tydligen är man bara respektfull när man håller med här. <br/>Vi ni vad, det är riktigt riktigt uselt. Skäms!

Erik, 11:59, 25 januari 2010. Anmäl

Äntligen någon som törs stå upp mot vikt fascismen! Jag är duktigt trött på att höra hur farligt det är att ha några kilon för mycket, ska vi förbjuda allt som KAN vara farligt för hälsan så blir det inte mycket till liv kvar. Vi i västvärlden har en konstig tro om att vi ska leva för evigt och gör man inte det så har man gjort fel.

Kingen, 19:19, 24 januari 2010. Anmäl

Du ser supersnygg ut men inte "hälsosam". Såg igår en flicka i 5-6 års-åldern som var alldeles för rund. Mamman satt och matade henne oavbrutet med frukt - bananer, äpplen osv. Varför övergöda ett barn? Bådar inte gott för framtiden.

h, 18:06, 24 januari 2010. Anmäl

Mullig kan väl jämställas med spinkig, och fet med tunn - dvs åt båda hållen från normen finns det värdeladdade ord... <br/>Bög är f.ö. fortfarande värdeladdad, mkt mer så är homosexuell tex iaf <br/>Huruvida man vill ta "tillbaka" ett ord eller väljer andra kan man ju iof välja själv <br/>/K

Klas2k, 10:15, 24 januari 2010. Anmäl

Vadå Sveriges rykte, vem bryr sig? Sverige har världens vackraste kvinnor- jaha, och? <br/>Det finns de som är feta, och är ur ett hälsoperspektiv helt friska. Troligtvis finns det mer problem med såkallade "smalfeta". <br/>Och vad gäller BMI är det bara ett relativt mått, är du muskulös kan du väga mycket. Vågen är bara ett mått, och säger inte om den väger fett eller muskler, eller vad som helst för den delen. Därför är BMI kasst, och talar inte för allas kroppar. Kan vara värt att lägga på minnet. <br/>Och jag kan även säga som erfaren inom modellbranchen, att de flesta plus size modeller har ett BMI under 25, är du 180cm och väger 70kg så har du ett BMI långt under 25. Det är bara folk som blivit så inpräntade med heroin chick tjejerna att de har tappat bilden av en sund kropp (enligt ramen). <br/>Mår man bra med att vara fet, och inte har några komplikationer rent hälsomässigt, anser jag personligen att det är upp till var och en hur de vill se ut- gäller även spinkiga människor.

Lulu, 12:42, 28 november 2009. Anmäl

Vadå Sveriges rykte, vem bryr sig? Sverige har världens vackraste kvinnor- jaha, och? <br/>Det finns de som är feta, och är ur ett hälsoperspektiv helt friska. Troligtvis finns det mer problem med såkallade "smalfeta". <br/>Och vad gäller BMI är det bara ett relativt mått, är du muskulös kan du väga mycket. Vågen är bara ett mått, och säger inte om den väger fett eller muskler, eller vad som helst för den delen. Därför är BMI kasst, och talar inte för allas kroppar. Kan vara värt att lägga på minnet. <br/>Och jag kan även säga som erfaren inom modellbranchen, att de flesta plus size modeller har ett BMI under 25, är du 180cm och väger 70kg så har du ett BMI långt under 25. Det är bara folk som blivit så inpräntade med heroin chick tjejerna att de har tappat bilden av en sund kropp (enligt ramen). <br/>Mår man bra med att vara fet, och inte har några komplikationer rent hälsomässigt, anser jag personligen att det är upp till var och en hur de vill se ut- gäller även spinkiga människor.

Lulu, 12:14, 28 november 2009. Anmäl

Varför är det acceptabelt att inte godkänna modeller med ett BMI under 18,5, men med modeller med ett BMI över 25??? Att ha ett BMI över 25 är minst lika farligt som att ha ett BMI under 18,5!!! Detta enligt folhälsoinstitutets riktlinjer och normer. (Svensk standard?) Den dagen modeller med BMI över 25 bannlyses pga deras ohälsa är den dagen jag jublar över jämställdheten inom modebranschen. Innan dess så bör feta "modeller" förbjudas på samma villkor som "smala". Fetma är inte, och kommer aldrig att vara vackert/attraktivt!

Chatarina, 21:18, 27 november 2009. Anmäl