Här ligger en kung begraven

Det var en gång för mycket länge sedan en kung som hette Håkan Röde. Den medeltida Västgötalagen berättar att Håkan var född i Levene i Viste härad, att han var kung i tretton vintrar och att han ligger begravd i Levene.

I dag vet vi inte mycket om denne kung, som levde i en tid då Sverige knappast var ett sammanhållet land. Olika släkter slogs om kungakronan. Vikingatiden sjöng på sista versen. Jesus kämpade med Oden om själarna i Skandinavien.

Annons:

Kanske föddes Håkan på 1040-talet, antagligen var han kung på 1070-talet. Vid Hovgården på Adelsö i Mälaren står en runsten där en svensk kung nämns för första gången: ”Tyd du runorna! Rätt lät rista dem Tolir, bryte i Roden, åt konungen. Tolir och Gylla lät rista, båda makarna efter sig till en minnesvård … Håkon bjöd rista.” Forskarna anser att denna Håkon är Håkan Röde.


I Levene äng i Levene i Västergötland finns ett stort gravfält med bland annat några resta stenar. Kanske ligger Håkan begravd under någon av dessa. Det är bara att låta fantasin flöda. Passerar du i juli-augusti så njut av de gula vildhallonen.

Fakta/läs mer:
Thorsten Levenstam: ”Levenebygden”, Levene hembygdsförening, 1976-78.
Dag Stålsjö: ”Svearikets vagga”, Karlstedts bokhandel AB, 1983.
Dick Harrison: ”Sveriges historia 600-1350”, Norstedts, 2009.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0