Stockholms hemligaste järnväg

Den fanns inte utsatt på några kartor. Den finns inte med i tågfantasternas bibel ”Järnvägsdata”. Den så kallade Krutbanan på Järvafältet.


Den cirka 3 kilometer långa järnvägen var militär och hemlig från början till slut. Linjen byggdes i början av 1940-talet för att transportera explosivt gods till och från krigsmaktens ammunitionsfabrik i Ursvik. Spåret anslöt till nuvarande Ostkustbanan strax norr om Ulriksdals station.

Annons:

Efterhand kom mer och mer av transporterna att gå med lastbil och i slutet av 1980-talet revs räls och elstolpar. I dag används banvallen i första hand som ridväg.


Närmast Ostkustbanan är banvallen uppslukad av en stenkross, men strax norr om byggarbetsplatsen som ska bli Järvastaden kan man börja sin historiska promenad. (Numer har kartritarna vågat ta med banans sträckning.) Några meter räls finns kvar vid en vägövergång, dessutom en ståtlig betongbro. Jag hittar också nedre delen av en gammal stolpe för kontaktledningen.


Ett trasigt stängsel markerar gränsen till före detta Östra militärområdets före detta tygförvaltning, där ammunitionsfabriken låg. Den djärve tar sig igenom stängslet och in på området. Här gick spåret cirka 150 meter in i ett bergrum. Rälsen syns tydligt i asfalten och lastbryggan finns kvar. Vid tunnelmynningen blir det dock stopp för den nyfikne.

Dela med dina vänner

  • 6
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (10)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 10

[...] Stockholms hemligaste järnväg | Osevärdheter | Bloggar - DN.se Den fanns inte utsatt på några kartor. Den finns inte med i tågfantasternas bibel ”Järnvägsdata”. Den så kallade Krutbanan på Järvafältet. Den cirka 3 kilometer långa järnvägen var... Source: blogg.dn.se [...]

Stockholms hemligaste järnväg | Osevärdheter | Bloggar - DN.se | Tågpendlarns journal | Scoop.it (Webbsida), 16:49, 26 november 2011. Anmäl

Under bron går "långspåret", ett av sthlms finanste längdspår en snörik vinter. Kan rekommenderas!

Road, 15:38, 26 november 2011. Anmäl

Inga skyltar om foto- eller tillträdesförbud. Bara ett trasigt stängsel. /Skribenten

Anonym, 22:18, 25 november 2011. Anmäl

Undrar vad det står på skyltarna på den nedersta bilden? om det är skyddsobjektskyltar med texten "foto samt avbildningsförbud" så har fotografen begått ett brott emot skyddslagen 2010:305 7§.

anonym, 21:17, 25 november 2011. Anmäl

Ok, men det var inte bara "vanlig"ammunition som var tänkt att färdas här, sverige hade även ett atombombsprogram under den här tiden... Därav den högre hemlighetsgraden

Anonym, 21:11, 25 november 2011. Anmäl

Det var vid denna järnväg som Jerry Lewis 1972 spelade in delar av filmen 'The day the clown cried' (som sedan aldrig släpptes till biograferna. För oss som är uppvuxna i trakten är det knappast någon hemlig järnväg

ramström, 21:10, 25 november 2011. Anmäl

Häftigt. Stockholm borde bli bättre på att visa upp och berätta sådant här. Jag är nere i Berlin just nu och här kryllar det av gamla hemliga gångar, hus och allt möjligt. Tog mig in på en bakgård som var helt sönderskjuten av tyska och ryska kulsprutor och det fanns kvar klotter inne i en fallfärdig port där det var ritat på väggarna med svart färg hur man skulle fly när ryska trupperna kom för nära ... Slutstriden 1945 upphör aldrig att fascinera.

Jack från Berlin (Webbsida), 19:55, 25 november 2011. Anmäl

Intressant att få höra vad det varit! Jag har passerat många gånger cyklande/springande på väg från förort till staden eller omvänt. Varje gång har jag funderat över vad ett spår här har haft för syfte. För det är uppenbart att det en gång funnits järnväg här.

Henrik Hansson, 16:48, 25 november 2011. Anmäl

En fin promenad! Rekomenderas skarpt.

Jakob, 16:41, 25 november 2011. Anmäl

Mats du är obetalbar "den djärve".....

Tommy w, 16:39, 25 november 2011. Anmäl