Slut

 Siste tävlande har gått i mål i Whistler Olympic Park

Annons:

 

Nu är det bara 1460 dagar till nästa OS femmil. I det vanliga livet tänker vi inte  så men som elitidrottare är det den verklighet man lever i.

OS är större än allt i sportväg och om någon säger att OS är som viken tävling som helst så ljuger man.Här är alla olika idrotter lika mycket värda och intresset blir enormt för idrotter som vi vanligtvis inte bryr oss om.Jag gillar den tanken och anser att om man är bäst i världen i sin grej så är man just bäst. Oavsett om det gäller fotboll eller curling, konstsim eller pimpelfiske. Sen är det givetvis lättare att relatera till sporter som man känner till och därigenom mer uppskatta dem.

 

Johan Olsson under 50 km loppet

 

Jag har på OS tagit tusentals exponeringar med mina 4 kameror under ca två veckor. Av dessa har jag valt ut  284 st som jag skickat hem till tidningen för publicering och här är de bilder jag gillar bäst från vinter OS 2010.

Klicka på bilderna för att se dem större

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (9)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-9 av 9

Varför är snön så smutsig på tredje sista fotot?

Pelle, 22:03, 1 mars 2010. Anmäl

Varje morgon under OS har jag kollat på dina bilder, du har en klass alldeles för sig. Undrar också varför så få bilder i papperstidningen??

Ruth, 16:26, 1 mars 2010. Anmäl

I min värld är det bara 879 dag till nästa OS i London! Till nästa vinter OS är det säkert de antal textförfattaren menar.

Lennart, 14:52, 1 mars 2010. Anmäl

Bilden på Anna O och Charlotte K är en pärla! Till synes enkel, men intensivt levandelevande. Vem pratade om högstadieelever????

Gurr, 13:04, 1 mars 2010. Anmäl

Håller med Nils,inget speciellt med dina bilder,dom är normala helt enkelt ingeting annat,jobba på istället

zed, 12:46, 1 mars 2010. Anmäl

Toppenfina bilder med känsla!

Helena, 10:53, 1 mars 2010. Anmäl

Hoppas att man får se mer av din fina bildblogg i framtiden!!!

Karin, 09:50, 1 mars 2010. Anmäl

Håller med om att det alltid att komma bort från byråerna bilder. Men dessa foton imponerar verkligen inte, en högstadieelev tar fler gånger om bättre foton. Och du ska vara fotograf sedan 1997? pinsamt!

Nils, 08:35, 1 mars 2010. Anmäl

Jonas, <br/>Tack för alla fina bilder under OS, men varför ska det vara så att vi inte får se alla dessa i papperstidningen, där får vi mest se byråernas förväntade bilder, kvivskarpa men utan bildkänsla. <br/>Fortsätt att gå din egen väg. <br/>Sören J

Sören Johansson, 08:19, 1 mars 2010. Anmäl

Regn

Dagen började med snö och slutade med regn. Däremellan hade det växlat säkert 10 gånger under dagens 30 km lopp för damerna. Skiddräkterna liknade mest simkläder och att fotografera under i detta väder är svårt. Gårdagens curlingfinal satt fortfarande i mitt huvud och jag undrar om verkligen Marit Bjørgen var lika hungrig på att vinna idag som i sina första lopp. Såg Hellner ute i skogen och tittade en stund på svenska vallateamet som jobbade frenetiskt inför dagens lopp. Troligtvis står de kvar och jobbar hela natten för i morgondagens  50km  för herrar, där kommer vallningen att vara avgörande.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Guldkyssen

Inför OS i Turin så följde Jag och Jens Littorin det svenska curlinglaget med Anette, Anna, Eva och Chatrine under några månader. Ett gäng som på ytan liknade några glada och spralliga tjejer som gillar att spela curling och spexa i musikvideor men som även hade en  enorm förmåga att koncentrera sig.

Speciellt när det var knepiga matchsituationer verkade laget att  njuta av situationen och resan mot OS i Turin slutade med guld. 

 

Sedan dess har resultaten varit varierande ända fram till OS turneringen här i Canada

Uppe i Whistler har vi fått spridda rapporter om curlingens framgångar men när vi väl kom ner till curlingens semifinaler så flyttades man plötsligt fyra år tillbaka och allt kändes självklart.

Lag Anette Norberg hade inte förändrats utan spelade, log , åt banan i pausen och vann. De svåra situationerna var fortfarande svåra men rutinen var nu ännu större och plötsligt insåg man att guldet återigen är inom räckhåll.

 

När väl matchen kommer till avgörande så ser jag inte sista stenen eftersom jag enbart följer Anette  med kameran. När jublet sedan utbryter så kommer  Eva in i min sökare och jag kan ta bilden som jag missade i Turin.

 

 

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (4)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-4 av 4

De sista två omgångarna i finalen är både det mest spännande och det mest imponerande jag sett i detta OS. En makalös prestation att vända och vinna i ett till synes hopplöst läge. Världsklass! Stort grattis till de svenska curlingdamerna, ni har verkligen visat oss vilka som är det bästa laget! Det ger styrka och självförtroende till hela landet:-)

Jesper Högberg, 22:37, 27 februari 2010. Anmäl

Klockrent Jonas. Snygg kavalkad och kul med knugen. Den mannen luktar sig till guld och rikedom.

Håkan Brock, 20:20, 27 februari 2010. Anmäl

Kungen: Men den är ju alldeles bucklig!

Julia, 14:43, 27 februari 2010. Anmäl

Vad fint Jonas! Kungen ser ut att vilja ha en medalj själv!

JKG, 10:59, 27 februari 2010. Anmäl

Vancouver

Vi är i Vancouver med hockey och curling på schemat. Med Turin OS i färskt minne så skulle väl alla matcherna vara lätta. Men nu är vi i Canada och här betyder inte gamla meriter något. Själv hann jag knappt lära mig var man skulle sitta i arenan innan Trekronor var utslaget och vid lunch i dag så åkte damkronorna på stryk i bronsmatchen.

 

 

 

Tråkigt, men det ger också insikt om hur stor prestation de gjorde i förra OS.

Nu  kvarstår curlingen med damerna i OS final och herrarna i bronsmatch. Senast jag fotograferade damlaget var under guldjublet i Turin och jag har en konstig känsla av att det kommer upprepas.Att fotografera curling är nog något av svåraste som finns och jag har tillbringat 5 timmar i curlinghallen idag för att lära mig all möjliga och omöjliga fotopositioner.

Egentligen är det  onödigt för den enda bild som är viktig i morgon är guldjublet

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (4)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-4 av 4

Så snygga bilder Jonas. Det är nog som pojkarna på Bildbyrån säger; du e Kungen!

Lasse, 16:47, 26 februari 2010. Anmäl

Bilden du har med här är ju en fantastisk bild. Allt är med på en bild liksom.

tripp, 12:53, 26 februari 2010. Anmäl

Tog ett tag innan jag hittade din blogg, men massor snygga bilder Jonas. Hoppas du har det bra där borta.

Heikensten, 12:18, 26 februari 2010. Anmäl

Skam den som ger sig Jonas!

Kattis, 11:44, 26 februari 2010. Anmäl

Inga sms från Harry

Min Norska fiskekompis Harry Gaula och jag har som tradition att alltid skicka meddelanden när det är större skidtävlingar på gång. Under många år har vi hetsat varandra inför de avgörande loppen, både före och efter.

Vi var tex helt överens om damernas 10km här på OS och spikade båda alla tre medaljörerna. Tora Berger i skidskyttet satte Harry och Hellner var min gubbe och så har det fortgått tills nu.

Idag var det helt tyst och tomt i telefonen, eller kanske inte helt tomt.

Några snälla sms från vänner gjorde mig glad medan någon annan undrar om jag redan åkt hem vilket gör mig fundersam.

 

Men Harry då?

 

Var stafettguldet för mycket för honom?

Är våran vänskap hotad nu?

 

De norska fotograferna på OS ser helt uppgivna ut och grattar oss redan innan loppet startat, precis som vi gjort så många gånger förr.

Ett silver för tjejerna känns som ett misslyckande och snart slår vi Canada i hockey, eller?

 

Harry kanske tyckte det var jobbigt idag men han kommer igen.

Hans dotter Leneli är nämligen skidåkare och  dominerar sin åldersklass totalt.

Om 10 år är hon en världsåkare i längd och jag kommer fotografera henne i målfållorna.

Jag är helt säker.

För Lenelis mamma är svensk och pappa Harry norsk så det kan bara bli succe´.

 


Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Min idol

Tim Clayton

 

I mitt yrkesliv träffar jag ständigt personer som jag ser upp till. Bevakar man dessutom ett OS så vimlar det av världsartister i alla möjliga grenar och tekniker. Är de inte aktiva inom sin idrott så jobbar de åt radio eller tv som experter eller kommentatorer.

Som tonåring hade jag Gunde Svan på bild i mitt tak men numera är min idol en 49årig Australiensare som heter Tim Clayton och är världens bästa sportfotograf. Han har vunnit världens största fototävling World Press Photo åttta gånger och är en ikon inom mitt yrke. Hans motto är att berätta något extra med de bilder han tar och det gör han . Tim Clayton reser lätt och använder 2 st kameror med fasta objektiv. Själv använder jag 4 st kameror och ett stort antal objektiv vilket innebär en dagspackning på ca 25kg .Det vi har gemensamt är kärleken till sportbilden och att vi ägnar många timmar åt att hitta bra fotopositioner inför de olika  tävlingarna. Många gånger har jag träffat Tim på olika arenor runt om  i världen klättrande på en stege i taket eller under en stor gran ute vid ett skidspår och varje gång vet jag att jag har hamnat rätt. 

Hey Mate!

 

 

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (3)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-3 av 3

du är minst lika bra som Tim:-D

bea, 09:30, 26 februari 2010. Anmäl

Hej Jonas! Kul att se lite av dina fina bilder. Vi spanar ständigt efter dig i TV:n men du är svår att få syn på! Vi skulle kunna ha OS i Ljungskile nästa gång, har 1 m snö här. Mer än i Vancouver va!? Sköt om dig!! Kram Kicki m. fam.

Kicki L, 19:17, 24 februari 2010. Anmäl

Kul att höra om Tim! Kalla är min idol och du gör henne verkligen rättvisa med dina fantastiska bilder.

Kristina, 09:21, 23 februari 2010. Anmäl

Sol

Skicross är en ny olympisk gren och på förhand hade vi förhoppningar på bla Lars Leven.

Att bevaka en ny sport är alltid en utmaning och men det tog inte lång tid att bli förtjust i denna  nyagren. 

 

 

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (2)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-2 av 2

vilka fina bilder jonas, synd att det inte syns i papperstidningen:-(

bea, 09:22, 26 februari 2010. Anmäl

Kul med en ny bildmässig sport! Jättefint!

JKG, 09:08, 22 februari 2010. Anmäl

Hellner

OS dagarna här i Canada är fyllda av överaskningar både tråkiga och roliga. Gårdagens höjdpunkt var att Anja med sin fina form skulle ta ytterligare en medalj. Tyvärr höll det inte riktigt för Anja  men istället öppnades möjligheten att hinna med längdtävlingen. Väl på plats i Whistler Olympic Park möttes vi av 10 gradig värme och mjölig snö som liknade grovt socker. I den klassiska delen av loppet var det helt självklart med klister enligt Peter Thor, svensk vallachef i Canadensiska laget. Enda frågan var vilken typ av riller man skulla ha under skidorna för att få bästa glidet. Allt detta verkade det svenska teamet ha full koll på och ganska snabbt i loppet var det svenskar som tog över kommandot .

Resten är redan historia och att Hellner fick sin guldmedalj kändes oerhört rättvist. Att sedan Johan Olsson med sin fantastiska dragvillighet fick sitt brons kändes också logiskt.

Men den person som enligt mig gjorde en av de största insatserna var Anders Södergren. Han blev fälld redan i starten och gick ut näst sist ur stadion. Sedan jobbade han sig uppåt för att när Johan Olsson drog i ledningen ligga och bromsa klungan. Ingen medalj till Anders men som han själv skrek efter målgång

– Nu skall det bli skoj att åka stafett.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Silver

Dagen började med ett fantastiskt väder och backhoppningskval.

 

Och fortsatte med skiatlon för damer. Redan på uppvärmningen såg Anna Haag väldigt pigg ut och under loppet åkte Anna mycket rutinerat och effektivt.

Ute i spåret kände man tydligt att Marit Björgen var den åkaren som åkte bäst och i slutändan blev guldet en lätt match för Marit. Anna Haags avlutade loppet starkt och efter målgången ville hon nästan inte lämna målområdet. Om det berodde på trötthet eller att hon var tagen av stunden vet jag inte.

 

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (4)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-4 av 4

Lysande bilder.... det blir bara bättre och bättre.. <br/>Joakim

Jocke R, 20:34, 21 februari 2010. Anmäl

After an evening with poor pictures at AP, yours fill me with joy! (in English since I don't have a Swedish keyboard)

Asa W, 21:46, 20 februari 2010. Anmäl

Tack fär fina bilder på din blogg! Vilken bildkonstnär du är Jonas!

Elisabeth, 12:13, 20 februari 2010. Anmäl

Men DN!!!!!! Seriöst!!! <br/>Hur kan det komma sig att dessa bilderna inte finns med i papperstidningen???? <br/>Vilket slöseri!!

JKG, 09:13, 20 februari 2010. Anmäl

Ja vi elsker

Norska flaggan har vajjat mycket de senaste dagarna här i Whistler. Gårdagen bjöd på Marit Björgens första OS-guld och idag dominerades skidskyttet av Tora,Emil och Björndalen. Efter ett antal tävlingar i gråmulet väder blev plötsligt Whistler Olympic Park en ganska vacker skidanläggning, även om det är mycket svårt att visa på bild. Dagens bilder är tagna ca 1,5 km från starten i ett av de tyngsta partierna. När åkarna passarer kan man nästan höra på deras andning om de gör ett bra lopp och jämför man dessutom  bilder på de olika åkarna så ser man ganska klart vem som är i bra form.

När Emil Hegle Svendssen passerade mig så såg han ut att njuta av dagens lopp från första till sista varvet och att det blev ett guld kändes rättvist.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-1 av 1

Du fortsätter att imponera! Fint när du skriver text till så man får din upplevelse när du fotar!

Ruth, 10:45, 19 februari 2010. Anmäl