Ute i vimlet

Det vimlar av vimmelfotografer på Stockholms nattklubbar. Festbilder har vuxit från kompisar som tar fyllebilder på varandra, till en egen genre och business.

På stan-bloggen hängde med Patric Stjernström som driver sajten Perfect Shot en kväll på Viper Room. Patric har avtal med Viper och Göta Källare om att så gott som varje helg leverera festbilder till klubbarnas hemsidor.

Annons:

– Jag tycker det är ren marknadsföring för klubben att visa bilder på folk som har kul. Ju bättre bilder, desto bättre verkar klubben, säger han och tycker det är synd att många klubbar nöjer sig med att använda en liten kompaktkamera och inte förstår vilken skillnad det blir om man anlitar en riktig fotograf.

– Därför ska jag hålla kurser i vimmelfoto, för att höja kvaliteten.

Jag får en försmak av kursinnehållet när vi träffas i hans lägenhet. Patric går igenom kamerainställningar och tips inför kvällen.

– På krogen är de flesta fulla och då funkar det inte att arrangera dem i olika positioner. Jag försöker ställa mig där jag vill ha bilden och bara knacka folk på ryggen så de vänder sig rätt, säger Patric.

Jag antecknar. Andra tips är att försöka fylla ut onödig luft i bilden, till exempel genom att vinkla kameran, och att använda nattklubbens ljus som effekt i bakgrunden.

– Nattklubbsbilder handlar om färger för mig, det gör hela skillnaden.

Bilderna måste bli bra direkt i kameran, någon tid att justera ljus eller skärpa i efterhand i datorn finns inte när bilderna ska levereras innan tolv dagen därpå. Inte det lättaste. Patric levererar ett par hundra bilder per kväll, själv lyckas jag få till kanske ett tiotal som håller tillräcklig kvalitet. Här är den bästa:

Foto: Andreas Rolfer.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (2)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-2 av 2

Sen att fotograferna för stureplan.se hinner med att plåta två arkiv per kväll, ta namn på alla som är med på bilderna, redigera och lägga upp innan kl 8 på morgonen får ju denna artikel att framstå som löjlig. Kolla hur proffsen gör istället för en amatör.

Stureplan (Webbsida), 12:38, 16 april 2010. Anmäl

Ja man kan ju verkligen se skillnaden på denna bild och en tagen med en "vanlig" kompakt kamera.. NOT!

db (Webbsida), 18:11, 3 april 2010. Anmäl