Hanna: Han svarade att jag borde unna mig ett ”gött knull”

Förra veckan åkte jag tåg från Malmö hem till Stockholm. Det var som vanligt vajsing på någon ledning eller räls eller någonting, det var Trafikverkets fel i alla fall sa rösten i tåghögtalarna, den tjatade och tjatade vid varenda station, var femte minut sprakade det till i högtalarna men tåget stod still, jag blev irriterad efter ett tag och tyckte att det var ett jävla tjat på SJ.

Jag skrev några irriterade tweets om detta. Jag twittrade om många andra saker också, för om det är något positivt med att åka tåg så är det att man får tid över till annat, mycket tid, men det var just på ett sånt där surt inlägg som jag fick följande reaktion:

”Hellquist behöver ett ligg”. Det var en ganska ung kille som twittrade detta till mig, om mig. Han uppfattade att jag var sur och kom snabbt med en lösning. Jag svarade honom. Jag skrev att han var tråkig, för även om han skämtade med mig så är det liksom inget roligt skämt, att avfärda kvinnors dåliga humör med att de har fått för lite kuk är inte roligt helt enkelt.

”Haha, nej det är sant! Du har varit vresig hela dan, du behöver ett ligg. #Fact” skrev han.

Okej, så det var inget skämt. Jag skrev att han borde läsa en bok eller gå en kurs eller någonting annat bildande. Han svarade återigen att jag borde unna mig ett ”gött knull” i kväll så att jag skulle piggna till.

Eftersom det var totalstopp i Flen så hade jag all tid i världen att lägga ut hela konversationen på Twitter så att alla kunde se och detta 19-åriga vakuum fick nog en hel del skit denna eftermiddag. Vilket han naturligtvis skulle ha. Men mitt i eländet så tyckte jag ändå att det var rätt skönt att visa så många av mina innerstadsföljare hur det kan se ut en eftermiddag på min Twitter.

Det finns en uppfattning i samhället som jag skulle vilja kalla Nytorgsfeminism. Den innebär att folk som själva tycker att de är jämställda inte riktigt kan se feminismens värde i dag. De tycker att det som feministerna slogs för tillhör historien, så ser det inte ut i dag. Inte har väl folk såna åsikter längre?

Dessa människor bor vid Nytorget, har läst idéhistoria och delar på föräldraledigheten. De kan inte förstå att inte alla människor lever efter deras värderingar. De kan inte tro att det finns 19-åringar där ute i landet som på riktigt tror att kuken är lösningen på alla kvinnors problem och som inte ser något problem med att ha den jargongen.

Nytorgsfeministerna är tacksamma över feminismen, självklart ska vi vara jämställda, men måste ni gapa så högt? Måste ni överdriva? Har vi inte kommit längre än vad ni påstår, jo det har vi, min kille är hemma med Siri och Signe as we speak.

Om man använder ord som kvinnohat i dag är man reaktionär. Pratar man om mäns våld mot kvinnor är man hopplöst ideologisk. Vill man ha förändring är man farligt radikal.

Att vara feminist har blivit ute, det är att slåss mot väderkvarnar som för länge sen har jämnats med marken.

Förra fredagen låg jag hemma i min säng och kollade på teve, katten låg bredvid mig och var så där gullig som bara hon kan vara, hon låg liksom lite på rygg med tassarna ihopkrullade framför ansiktet och magen i vädret. Jag tog en bild på henne och la ut på Twitter. Fredagskväll, skrev jag, och så var det en bild på min gulliga katt.

Svaret lät inte vänta på sig. Signaturen Stener twittrade snabbt: ”Har du lärt ut mattes ställning?”

Det var en bild på min katt. På rygg.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (21)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 21

Återigen en väldigt träffsäker text Hanna. Känner igen mig i den mycket. Tycker att jag allt oftare som feminist får försvara mig i olika sammanhang. Allt ifrån extrema personer såsom Pär Ström till tjejkompisar vilka känner sig offerförklarade av feminismen som de anser skapar problem där de själva aldrig upplevt några. Att de aldrig upplevt några av de problem feminismen vill åberopa stämmer ofta inte. Vid flera tillfällen vet jag att de har haft sådana problem, men de väljer att inte se det ur det perspektivet. Exempelvis sa en tjejkompis detta, att det är feminismen som skapar problemen, till mig, när hon dagen innan hade förmanat mig att inte gå genom Humlegården efter mörkrets infall (på grund av risken för våldtäkt). Hon väljer därmed att inte se problematiken ur ett feministiskt perspektiv, även trots att det är ett sådant påfallande tydligt exempel. Vet inte om denna ökande frekvens av försvarstal kommer från att jag allt oftare ger mig in i sådana diskussioner, eller ifall samhällsklimatet har förändrats. Skulle gissa på det senare alternativet. Tycker att det är synd att så många känner sig provocerade av feminismen, när den för mig helt enkelt står för att alla människor förtjänar lika rättigheter och möjligheter. Inga konstigheter.

Anonym, 16:31, 2 december 2011. Anmäl

Att en 19åring kommer med en snuskig förolämpning på internet är knappast något som har med det att göra. Det kommer hända hur jämställt samhället än blir. Jag tycker att du är helt fel ute med det spåret. Däremot tycker jag att det är vuxna mäns favoriserande av andra män som är ett viktigt problem. Ojämna löner och att män ses som viktigare. Ungdomar är ju omogna, det är därför de säger en del ogenomtänkta saker. Men problemet är ju när vuxna tänkt igenom en sak men ändå beter sig dåligt.

Pop, 13:19, 2 december 2011. Anmäl

Jespr – Haha, det ligger nåt i det!

Nülle, 09:34, 21 november 2011. Anmäl

Det var en gång sex kommentarer här (avsiktlig särskrivning). Minst ett par av dem var fullt seriösa, varan en var min. Den stod ensam kvar tidigare idag, när jag tittade in igen i den fromma förhoppningen att hitta någon intelligent replik. Att det nu är helt tomt kan inte gärna tolkas som annat än rent åsiktsförtryck, även om det förmodligen inte är Hanna H. eller DN själva som raderat, snarare någon Anmäl-are. Tyvärr gör sådant här det bara än mer uppenbart att många av den politiska ängslighetens och feminismens riddare inte är demokrater. Man ser sig tydligen som ett upplyst prästerskap och man agerar som en envåldshärskare, med rätt att tysta pöbeln när den tycker fel. Makalöst falskt.

Nülle, 03:53, 21 november 2011. Anmäl

Tycker mig se gång på gång att endast heterosexuella män får skit när de är pubertala eller sexistiska, som den här pojken. Homosexuella kan skämta hur de vill, de har immunitet, kvinnor likaså. Att den typen av ojämställdhet skall ses som jämställdhet är en av den politiska ängslighetens många märkliga paradoxer. Sen blir ju ändå en och annan faktiskt tjurig och snarstucken av diverse anledningar... Det må vara trötthet, negativ stress, brist på ömhet, menstruation, etc. Visst kan det vara okänsligt och oförskämt att använda detta som slagträ, men ändå, fenomenet är ju en del av verkligheten, när man är människa... ps tweets är "svenskans" löjligaste ord, i min värld. ds

Anonym, 07:09, 19 november 2011. Anmäl

gillar att du påpekar att din kille är hemma med dina barn som om det skulle vara beviset för att ni har ett jämställt förhållande. Exemplifierar dagens missuppfattade bild av jämställdhet - Att man delar vårdnadstiden?? Knäppt...

Anonym, 20:08, 18 november 2011. Anmäl

briljant

Anonym, 16:37, 18 november 2011. Anmäl

[...] läser Hanna Hellquists twitterfeed och ser att ingenting egentligen någonsin [...]

The enemy Within « Truthandfiction (Webbsida), 10:21, 16 november 2011. Anmäl

Ja det är märkligt att folk kan förneka och bortse från ett problem som är så djupt rotat att det på något sätt blir naturligt. Vedervärdigt.

Anonym (Webbsida), 09:17, 16 november 2011. Anmäl

Ligger mycket i det här. Har själv märkt av detta mycket, och särskilt tjejer som själva har en personlighet som går väl ihop med den klassiska kvinnorollen verkar ha svårt att skilja sina egna upplevelser från andras: "jamen jaag har aldrig blivit dåligt bemött!"

Viola (Webbsida), 21:30, 15 november 2011. Anmäl