Om att räkna

Att räkna kön må vara ett enkelt grepp. Men ack så viktigt. Det blir konkret och till dess att resultaten är ojämna, åt något håll, så är det motiverat att fortsätta.

Nyligen kom listan över årets mest nedladdade och streamade avsnitt av Sommar i P 1. I topp-tio: 7 män. Vaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaarföööööööööööör?!?!?

Annons:

Är det de schöööna djupa basrösterna eller är det bara att vi tror att de har mer att säga? Det är i alla fall inte en tillfällighet.

Jaja, det finns mycket att säga om saken men i stället tänker jag tipsa om några utmärkta Sommar i P 1 med värdinnor.

– Cecilia Uddén, 2011. Om du vill bli imponerad, inspirerad och uppdaterad i nutidshistoria. Fast hon pratar lite för snabbt och intensivt ibland.

– Monika Nyström, lyssnarnas sommarvärd 2011. Om du vill gråta.

– Nour El Refai, 2009. Sjukt bra. Sjukt upprörande. Om att bara få ett försök att vara rolig medan männen får tio innan de döms ut.

– Maria Wettertrand, 2011. Det finns någonting tryggt i att höra rösten av politiker som inte är med så ofta längre. Och när om jag får barn så kommer jag aldrig köra med det falska hotet ”om du inte kommer nu så går jag och lämnar dig här”. Tack vare Maria Wetterstrand. Det ska också sägas att det före detta språkrörets program oundvikligen får dig att gilla MP mer.

– Annika Norlin, 2011. Hon känner så mycket. Det är skönt att höra om man själv är likadan. Det märks också att hon är journalist och har jobbat med radio. Flyt och inte ett dugg nervös.

– Alice Bah Kuncke, 2011. Om att vara lyckad och ha ett avundsvärd liv, att vara irriterad och äcklad över det där med självkänslan och sen lära sig att misslyckas. Och komma på att man inte alls vill jobba på tv. Smart och radiobegåvad.

– Maj Briht Bergström-Walan, pionjär inom svensk sexualundervisning med sina läroböcker och filmer som kom redan på 50-talet. Maken orkade inte med just filmerna, sen gifte hos sig med Helle från Danmark. Om saker som primalterapi. Fantastiskt cool. Från 2008.

Och så ett dåligt:

– Malin Åkerman från 2009. Hahahaha.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (21)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 21

Jag kan också räkna. 100% på din lista är kvinnor. Oooorääättviiiist! Buhu buhuuu!

Anonym, 08:43, 30 november 2011. Anmäl

Alla som upprört snackar om kvotering som att det var någonting jag föreslog: jag föreslår inte det. Antalet manliga och kvinnliga sommarpratare är dessutom lika många.

Jenny Nordlander, 16:03, 29 november 2011. Anmäl

@ Hm. Absolut, det håller jag verkligen med om. Jag ändrar. fast en tant är ju också en person. Men det är självklart också en kvinna.

Jenny Nordlander, 16:08, 23 november 2011. Anmäl

Vad då "tant". "Fantastiskt cool kvinna." menar du väl? En kvinna är faktiskt också en person t.o.m. när hon nått pensionsåldern!

Hm, 14:19, 23 november 2011. Anmäl

Jag förstår inte vad som skall bevisas. Vad sägs om att samtliga 32 anställda på min Folktandvård är kvinnor? Är det könsdiskriminering?

Cello Jr (Webbsida), 03:53, 12 november 2011. Anmäl

Dan, tror du att det kommer en dag då även du inser att det flitiga användandet pk-begreppet är ett tecken på bristande argumentationsförmåga?

Bengan Brecht, 15:35, 11 november 2011. Anmäl

I många sammanhang kan det vara befogat att räkna kön, men här? Kan inte tänka mig att någon väljer sommarprogram efter kön. Jag ser inte en kvinna eller en man framför mig när jag tänker på t ex Annika Östberg och Carl Bildt - jag ser två intressanta människor med vitt skilda människoöden som jag vill höra mer om. 2010 var det f ö 5 män och 5 kvinnor på tio-i-topp-listan, så jag tolkar årets 7/3 mer som en slump.

Karl, 12:52, 11 november 2011. Anmäl

Det är bara min personliga uppfattning men jag tycker kvinnoröster ofta är för gälla för att vara njutbara. Detta kombinerat med att de flesta kvinnliga sommarpratare är överambitiösa och sitter med långa manuskript som de ska försöka pressa in på en viss tid, gör att de ibland pratar snabbt och forcerat, vilket inte är angenämt. Men visst finns det som är bra: Nanne Grönvall (till min förvåning), idolsångerskan från Lund, simmerskan. Ja, jag har svårt att komma ihåg namn. Fast jag skiter i vilket kön de har, bara de är bra. Så kvotering rakt av är olämpligt om man villa ha nöjda lyssnare. Man får väl fortfarande tycka som man vill? Det gör ju Jenny N.

Roland Ch Johansson (Webbsida), 11:11, 11 november 2011. Anmäl

Hoppas att Pär Ström eller Pelle Billing får bli sommarpratare nästa år.

Treve, 09:58, 11 november 2011. Anmäl

Hoppas att Pär Ström eller Pelle Billing får bli sommarpratare nästa år!

Treve, 09:56, 11 november 2011. Anmäl