Om serien: Det här är Vårt internet

Dagens Nyheters Göran Rosenberg skrev nyligen i en kolumn att människans sätt att vara och leva i stora delar styrs av de möjligheter vi har att kommunicera.”Litteraturen, reformationen, revolutionen, vetenskapen, journalistiken, nationalstaten och den moderna demokratin är alla barn av tryckpressen”, slår Rosenberg fast. Han konstaterar också att nätrevolutionen, den som pågår just nu, är en omvälvande kraft av samma dignitet, och i det avseendet det viktigaste som har hänt på över 500 år.

Som journalist tycker jag att det är en fantastisk tid att vara verksam i. Om man värderar det fria ordet högt – vilket man som journalist bör göra – så kan man konstatera att det aldrig mått bättre. Den senaste tidens utveckling i arabländerna är ett nästan övertydligt exempel på hur enorma krafter som kan sättas i rörelse när informationsmonopol rämnar. Den påverkan Wikileaks haft på världspolitiken ett annat.

Annons:

Men internet som verktyg för kommunikation sätter naturligtvis inte bara avgörande avtryck i de världspolitiska skeendena, utan även i människors vardag.

Idag måndag startar vi serien ”Vårt internet”, som under en månad kommer att avhandla det här paradigmskiftet med fokus på två viktiga frågor – digital delaktighet och hoten mot öppenheten på nätet.

Begreppet digital delaktighet handlar helt enkelt om de ”digitala klyftor” som uppstår i samhället när internetanvändandet sprider sig. Flera grupper ställs helt, eller delvis, utanför när samhällsnyttiga funktioner flyttar ut på internet, för att låna en formulering från stiftelsen .SE, som i Sverige är drivande i arbetet med att göra internet tillgängligt för fler medborgare. I DN.se:s Internetskolan, som tagits fram i samarbete med .SE, hjälper experter till med tips till båda ovana och vana internetanvändare. Det kan handla om allt från hur man bäst söker information på nätet till hur man med hjälp av kryptering kan mejla säkrare.

Men internet som demokratisk kraft är inte bara en fråga om medborgarnas kunskap, utan också om tillgång till ett internet som är öppet och fritt. Hoten mot ett fritt nät kommer inte bara från diktatorer, utan också från lagstiftare i demokratiska stater och från kommersiella aktörer som har allt att vinna på att inskränka friheten på nätet – ett färskt exempel är teleoperatörernas försök att sätta stopp för internettelefoni.

Stort tack till Jenny Stiernstedt, fördjupningsredaktör på DN.se och ansvarig för Vårt internet. Ett stort tack även till stiftelsen .SE.

Björn Hedensjö, redaktionschef DN.se

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (16)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 16

Tummen upp!

Anonym, 15:46, 3 mars 2011. Anmäl

[...] läst DN:s nya serie om internet och har funderat en del över hur nätet framställs. Känslan man får är att internet är en [...]

I begynnelsen var internet? « Netopia (Webbsida), 13:31, 3 mars 2011. Anmäl

Björn - kommentarer på artiklen om Gustav V-utställningen tas bort om de nämner det historiskt belagda faktumet att kungen troligen var homosexuell. Kommentarerna har berört innehållet i artikeln, men i förbifarten nämnt homosexualiteten. Varför tas dessa bort? Frågan bör bevsvaras och itne bara ignoreras.

Jocko Apa, 16:44, 23 februari 2011. Anmäl

Don’t take the Internet for granted, Internet Society warns at INET conference http://isoc.org/wp/newsletter/?p=3232

Jan Flodin, 15:18, 23 februari 2011. Anmäl

[...] This post was mentioned on Twitter by Pirjo Elovaara, Jens Rantil. Jens Rantil said: Kul att DN har en artikelserie om Internet och dess möjligheter! http://bit.ly/h60GAS Obligatorisk läsning för politiker? #piratpartiet [...]

Tweets that mention Om serien: Det här är Vårt internet - DN.se -- Topsy.com (Webbsida), 11:01, 23 februari 2011. Anmäl

Bra att ni tar upp att Internet hotas även i våra demokratier. Eller kanske framför allt i dom. Att diktaturer beter sig dåligt visste vi redan. Men att censurera och att registrera vad vi gör borde inte kunna förekomma i vår så kallade demokrati och dess närhet.

Rikard, 09:56, 23 februari 2011. Anmäl

Detta är viktiga frågor att diskutera. När allt mer går via e-post och datorer riskerar en del att bli utan både service och delaktighet i föreningsgemenskap.

Facebookanvändare, 14:54, 22 februari 2011. Anmäl

"vårt internet", och sedan börjar det med PR-artiklar som inte gör annat än att förstöra "vårt internet". Det var det mest Orwelliska dubbeltänk jag någonsin sett.

progress, 12:35, 22 februari 2011. Anmäl

Glöm nu inte bort IGEN att det finns Mac användare! Apple user skaran växer stadigt och har ni råd att leverera som funkar även för oss - finemang!

Dagmar, 08:14, 22 februari 2011. Anmäl

Fint initiativ men söker man på Det här är vårt internet, får man inga relevanta träffar. Enligt den tryckta tidningen i dag skulle det stå om kryptering, vardå?

Dan, 20:56, 21 februari 2011. Anmäl