Webbtv från en telefon

Sedan jag tillträdde som multimediaredaktör på DN.se för en dryg månad sedan har jag velat hitta ett mobilare och snabbare sätt att göra webbtv, och har sneglat på Iphonen som en tänkbar lösning. I dag har jag därför testat att göra ett inslag helt och hållet med en Iphone, från filmande till uppladdning. Att premiären skedde just i dag var en slump, men får gärna tolkas som en hyllning av Steve Jobs.

Annons:

Jämfört med det sätt vi jobbat på tidigare – att filma på DV-band, åka hem till redaktionen, tanka in till en dator, redigera, spela in en prata, konvertera och ladda upp – gissar jag att det här sättet gick ungefär tre gånger så snabbt. Dessutom sparar det min rygg att slippa bära tunga kameraväskor och stativ.

Så här gick det till:

När tipset kom in om att en sopbil vält på andra sidan Västerbron från DN:s redaktion, tog jag en taxi härifrån tills köerna tog vid, och sprang sista biten.

Jag filmade 7–8 klipp ur olika vinklar, pratade med en brandman för att få lite fakta (ej inspelat på video) och gav mig iväg mot redaktionen. Eftersom trafiken stod still var det svårt att få tag i taxi, och bussarna var överfulla, så jag promenerade tillbaka över bron samtidigt som jag redigerade inslaget i appen Imovie.

Jag kortade de olika klippen, flyttade dem i rätt ordning och tog sedan upp appen Anteckningar för att skriva pratan som jag läste in på väg upp till redaktionen. Väl ”hemma” igen hade jag ett färdigt inslag, komprimerat från Imovie och på väg att laddas upp till vår Dropbox.

Fördelar med att göra webbtv på Iphone

• Snabbare – en reporter kan snabbare komma iväg från redaktionen om allt man behöver ha med sig är sin telefon.

• Snabbare – det går att börja redigera inslaget direkt, rent teoretiskt innan man ens filmat klart alla bitar.

• Snabbare – inslaget behöver inte tankas in till en dator för att kunna redigeras.

• Mindre utrustning att bära.

• Enklare teknik att hantera.

Nackdelar

• Sista steget, att publicera inslaget i vårt videosystem fick jag göra på datorn, men inom kort kommer vi ha en lösning där det går att göra även detta helt mobilt. Vi kommer då kunna tanka upp inslagen med en FTP-klient till Iphone och få dem publicerade direkt i vårt system.

• Bildkvaliteten blir inte lika fin som med de professionella tv-kameror vi använt tidigare, men den blir tillräckligt bra. Med ett stativfäste och ett stativ blir det mindre skakigt också.

• Ljudet är svårt att få bra med bara telefonen. Pratan kunde jag läsa in i en lugn miljö och därmed få helt okej ljud. Däremot hade det varit stört omöjligt att få till något vettigt ljud från till exempel mitt snack med brandmannen. Inom kort ska vi dock lösa även detta genom adaptrar för att koppla in externa mikrofoner.

• Imovie är något pilligt att redigera på. Jag kommer därför testa en rad andra appar för videoredigerng också, som till exempel 1st Video.

Har du några tips eller synpunkter om att göra webbtv i telefonen? Skriv gärna en kommentar nedan!

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (9)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-9 av 9

<strong>Tumblr article...</strong> I saw a writer talking about this on Tumblr and it linked to...

reverse phone call lookup (Webbsida), 03:30, 5 november 2011. Anmäl

<strong>Websites you should visit...</strong> [...]below you’ll find the link to some sites that we think you should visit[...]…...

Mauritius Self Catering Villas (Webbsida), 11:31, 3 november 2011. Anmäl

<strong>Websites worth visiting...</strong> [...]here are some links to sites that we link to because we think they are worth visiting[...]…...

Advertising Agencies (Webbsida), 08:22, 3 november 2011. Anmäl

<strong>Sites we Like…...</strong> [...] Every once in a while we choose blogs that we read. Listed below are the latest sites that we choose [...]…...

supplements review (Webbsida), 02:42, 3 november 2011. Anmäl

<strong>Online Article…...</strong> [...]The information mentioned in the article are some of the best available [...]......

arminioun (Webbsida), 16:06, 31 oktober 2011. Anmäl

<strong>Online Article…...</strong> [...]The information mentioned in the article are some of the best available [...]......

nurmaniamnsz (Webbsida), 14:48, 24 oktober 2011. Anmäl

Får man fortfarande framföra synpunkter på dn.se här? I så fall måste jag säga att er ovana att ge ett visst flygbolag fritt utrymme för sina ständiga "tokroliga" utspel, utan minsta kritiska analys eller ifrågasättande, är minst sagt bedrövlig! http://blogg.dn.se/ekonomi/ryanair-vill-ta-bort-tva-av-tre-toaletter-ombord

Laxness, 22:35, 12 oktober 2011. Anmäl

[...] DN experimenterar med iPhone och webb-tv. Ser helt okej ut, trots väldigt enkla medel. [...]

Kronprinsessan, Rookie och en herrans massa helgläsning « Uppdragsmedia – kundtidningar och redaktionell kommunikation (Webbsida), 13:26, 7 oktober 2011. Anmäl

Bra grej! Finns förbättringsområden, som du själv säger, t.ex. stativfäste till telefonen. Jag hoppas dina chefer och medarbetare inte är så förbannat konservativa utan förstår att med enkel teknik kan man uppnå fantastiskt resultat med lite kunskap och en hög ambitionsnivå. En klassiker betrf. ljudet är att använda mikrofonen i Apples medföljande iPhone lurar istället för den inbyggda, vid intervjuer blir det avsevärt bättre. Sen tycker jag ni borde kika på t.ex. NEX kamerorna från Sony och liknande kameror från andra som börjar dyka upp, små högpresterande och grymma för videography, dessa tillsammans med en platta kommer nog bli goda verktyg för era journalister. Adobe Touch t.ex. (dock ännu ingen video-app men det kommer nog snart).

Victor Svedberg (Webbsida), 15:07, 6 oktober 2011. Anmäl