Historiskt många tjejer

DN:s nutidsorientering har skrivit historia. För första gången sedan 1939 är hälften av länsvinnarna tjejer.

Elva tjejer och elva killar har i år vunnit Dagens Nyheters klassiska nutidsorientering. Att fördelningen mellan könen varit exakt lika har aldrig tidigare hänt.

Annons:

Under 2000-talet har spridningen pendlat mellan 59–96 procent i andel grabbar som stått som segrare.

Allra sämst var det 2003 då Anna-Karin Salmi var ensam tjej bland länsvinnarna. Året efter sin seger sade hon till DN att hon tror att pojkarna vinner för att tävlingsformen gynnar dem.

– Det har med frågorna att göra. De är allmänna och handlar mycket om krig och katastrofer, sådant som flickor inte är så intresserade av. Och så är det mest bilder på män i frågeformuläret. Kvinnor ser man ju nästan bara i reklamsammanhang.

I år är det inte bara lika många tjejer som killar bland vinnarna – allra bäst presterade My Bodin som hade full pott på både grund- och utslagsfrågorna.

Bara vid två tillfällen tidigare har tävlingen haft kvinnliga riksvinnare: Agnes Bohman (1987) och Karin Karlzén (1999).

Anna Wallin är sedan några år tillbaka projektledare för nutidsorienteringen. Hon vet att frågegrupperna länge vinnlagt sig om att formulera frågorna så könsneutralt som möjligt. Hon vet också att det är väldigt svårt.

– Jag tror att det har att göra med att män har makten. Tittar man på tv eller i tidningarna så är det mest män. Det gör det svårt att få en annan fördelning av könen i frågorna.

Men – vilket 2011 års upplaga visar – så går det.

Hur många män och kvinnor syns på bilderna? Vilka personer dyker upp i formuleringarna? Och, kanske framför allt, hur god spridning har de ämnen som berörs?

Går det då att sträva efter könsneutrala frågor utan att skriva om verkligheten?

Absolut, menar Anna Wallin.

– Min bedömning är att gruppen i år gjort ett väldigt grundläggande jobb. Med stort fokus på hur frågor och svar ska formuleras.

Att stort ansvar ligger på dem som formulerar tävlingsformuläret är hon övertygad om.

– I skolan är tjejer generellt duktigare än killar. Det om något indikerar väl att något tidigare varit snett med våra frågor?

Vad betyder det att lika många tjejer som killar – äntligen – får kliva fram och ta emot pris ur drottning Silvias hand?

– Oerhört mycket. För tjejerna gör det mycket för självkänslan; de får bekräftelse på att de kan lika bra som killar. De får den uppmärksamhet som de så väl förtjänar.

Jenny Stiernstedt

… som suttit i årets frågegrupp tillsammans med Annika Carlsson, Awad Smew, Ossi Carp och Torbjörn Ivarsson.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (15)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 15

[...] arbetsgrupp på DN som ”könsneutraliserat” årets tävling leds av Anna Wallin. På redaktionsbloggen 28/10 utvecklar hon sin kungstanke. Först försöker den unga tävlingsvinnaren Anna-Karin Salami [...]

DN:s nutidsorientering ”könsneutral” - Fria Tider (Webbsida), 01:28, 7 november 2011. Anmäl

[...] För första gången sedan 1939 är det jämn fördelning mellan pojkar/flickor bland vinnarna i DNs nutid.... Jag skulle vilja förstå vad det är som ger killarna överläge. [...]

Inlägg som berör – 31 oktober 2011 « Nattens bibliotek (Webbsida), 19:18, 31 oktober 2011. Anmäl

Karin Wetterberg har ni glömt

Anonym, 18:21, 31 oktober 2011. Anmäl

[...] Nyheter, för i år har provet ändrats och vips blev könsfördelningen 50/50. Dagens Nyheter skriver om saken, med stor [...]

Nutidsorienteringen har ändrats för att gynna flickor « GenusNytt (Webbsida), 21:34, 30 oktober 2011. Anmäl

Jag tycker inte att frågorna känns pojk- eller flickanpassade, men däremot känns de väldigt "barn- och ungdomsanpassade" med svarsalternativ som Veronica Maggio, Lord Voldemort, Lakrits, ungdomsboken Cirkeln, Adam Tensta, Minecraft, Måns Zelmerlöw. Nu kanske jag minns fel, men var det verkligen så "förr i tiden" att nutidsorienteringen hade så många barn- och ungdomsrelaterade nöjesfrågor? Finns de gamla nutidsorienteringarna nånstans? Det vore kul att testa några av de som de körde när man själv gick i skolan!

Malin, 14:36, 29 oktober 2011. Anmäl

Flickor är inte generellt duktigare i skolan. Däremot får de bättre betyg för att de i större utsträckning anpassar sig till skolans regler, vilket är en helt annan sak.

Mats, 18:23, 28 oktober 2011. Anmäl

Och nästa år kommer tjejerna vara fler och ingen på dn kommer fråga sig hurvida frågorna då gynnar tjejer.

J, 13:48, 28 oktober 2011. Anmäl

#Thomas E,Malmö m.m som gor testet har pa DN vet val att vi som gar i skolan inte far 1 x 2 fragor? Tankte bara gora det tydligt for er. (Spanskt Tangentbord)

Anonym, 13:41, 28 oktober 2011. Anmäl

Jag gjorde precis provet (31 rätt) och jag undrar på vilket sätt man kan prata om att populärkultur riktar sig mot tjejer när provet frågar efter namnet på skaparen av Minecraft?

Ale, 13:37, 28 oktober 2011. Anmäl

Grattis, ni har lyckats höja poängen för flickor genom att medvetet sticka in frågor som gynnar den gruppen men som verkligen inte hör hemma i en nutidsorientering. Pojkar är och har alltid varit mer allmänbildade och mer intresserade för politiska händelser, och att flickor är duktigare i skolan är inte belagt med någon som helst vetenskaplighet. Däremot är det belagt att den svenska skolan diskriminerar pojkar.

Gustav Bergström, 13:17, 28 oktober 2011. Anmäl