Vad tror du om internets framtid?

I dag måndag börjar årets mest spännande diskussion om internet. Den kallas Internetdagarna och äger rum i Stockholm till och med onsdag. Värd är Stiftelsen .SE och DN.se finns med som partner.

Vår medverkan är en fortsättning på artikelserien ”Vårt internet” som DN.se publicerade tidigare i år. Den titeln kan läsas både som en uppmaning till er läsare och en programförklaring från oss på redaktionen.

Annons:

För internet är vårt på flera sätt. Den grundläggande tekniken ägs av ingen och därför i någon mening av oss alla. Tack vare internets speciella arkitektur är vi användare inte bara mottagare utan i allra högsta grad deltagare. Och inte minst väcker nätet frågor som inte kan besvaras av experter utan kräver att vi som medborgare tar ställning.

Vad får sägas på nätet? Vem ska bestämma det? Vilka digitala vapen ska vi sätta i händerna på polis och militär? Vad kan marknaden sköta och vad kräver politiska lösningar?

Med det faktum att internet är vårt följer ett ansvar att förhålla sig till dessa frågor. För oss på redaktionen följer också ett journalistiskt ansvar.

Vi ser det som vårt uppdrag att du som läsare ska få den information och de inblickar som krävs för att kunna följa med på den äventyrliga resan vidare mot framtidens internet. Det är både tacksamt och utmanande.

Många läsare, inte minst på nätet, har både stora kunskaper och hett engagemang. Och vad som i förstone kan te sig som neutral teknik visar sig ofta vara ett ideologiskt minfält. Det gäller för oss att tänka till för att leva upp till kraven på opartiskhet och allsidighet.

Denna vecka rapporterar vi om nyheter från konferensen Internetdagarna. På tisdagen leder vi en debatt där på just temat framtidens internet. Vi frågar några av Sveriges skarpaste nätdebattörer om hur de ser på de stora stridsfrågorna.

Vi vill också gärna veta vad du som läser detta tror. Hur kommer maktbalansen kring nätet att förändras de närmaste åren? Kommer operatörerna blockera andras tjänster för att tjäna mer pengar på sina egna? Har Spotify redan gett oss framtidens sätt att ta del av musik? Gör tekniken demokratin till en vinnare eller förlorare? Kommer vi att lita på varandra på nätet om fem år?

Välkommen med dina synpunkter i kommentarsfältet här nedan!

Dela med dina vänner

  • 1
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (5)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-5 av 5

Hur maktbalansen kommer förändras på nätet? Vad jag tror och hoppas av hela mitt hjärta är att "nyhetssajter" som dn.se kommer att krympa ihop för varje år, få minskad personal pga minskade intäkter, för att tillslut försvinna bort helt. Makt och inflytande kommer sedan gradvis att flyttas över från propagandamaskineriet, till vanligt folk som bloggar om sådant som de är engagerade av och brinner för, till exempel som civilingenjören och debattören Pär Ström kämpar för sann jämställdhet i samhället.

Peder, 00:14, 23 november 2011. Anmäl

Vad i hela friden menas med "Den grundläggande tekniken ägs av ingen och därför i någon mening av oss alla"?! Vilken teknik är det som avses? Vad är det som inte ägs av operatörerna?

Andreas, 18:43, 21 november 2011. Anmäl

@Johannes: Kan inte annat än att hålla med. SvD, fortfarande med ett visst mått av censur, men DN tar priset i envägskommunikation. Det verkar som att man ska få vara glad om man får uttala sig i form av att kommentera en artikel om pepparkakor eller annat totalt icke-kontrolversiellt ämne.

sdx, 17:58, 21 november 2011. Anmäl

Tycker ni (DN) visat tydligt att ni inte står för nätfrihet så att diskutera dessa frågor här gör man egentligen helst inte. Påtvingad envägskommunikation hör inte hemma i ett land där vi åtminstone troget låtsas att vi har "demokrati". Men det var ju fint att ni dagen till ära öppnat upp för kommentarer åtminstone på en artikel.

Johannes, 15:06, 21 november 2011. Anmäl

[...] om Internet: DN1, 2, 3, 4, IDG1, [...]

Google har beslutat att min blogg är politiskt olämplig | Svensson (Webbsida), 14:15, 21 november 2011. Anmäl