Alexander McQueen är död – long live the Queen!

En av de främsta modeskapare världen har skådat finns inte längre bland oss.

Den 40-årige brittiske designern Lee Alexander McQueen hittades död i sin lägenhet i dag, rapporterar Daily Mail.
Bilder från Alexander McQueens show för vårkollektionen 2010 i Paris den 6 oktober förra året.
Foto: Michen Euler/APFörra årets mest omtalade skor, som bland annat setts på Lady Gagas fötter. Foto: Michen Euler/AP


Alexander McQueen kommer att gå till historien som en av modets rebeller, som alltid tänjde på gränser, om det så gällde att sudda ut gränserna mellan människa/djur/maskin, eller själva skapandets processer.Ur Alexander McQueens herrkollektion höst/vinter 2010/2011 som visades så sent som den 18 januari i Milano.
Foto: Antonio Calanni/AP


Ingenting var för svårt eller omöjligt. En kjol i trä? Modeller insvepta i gladpack? Färgsprutande robotar på catwalken?Foto: Christophe Ena/ AP Photo

Annons:


Hans visningar har alltid varit bland de mest omskrivna och många som sett dem live har vittnat om en närmast religiös upplevelse.

Han har också velat sudda ut gränsen mellan betraktare och den som betraktas, läs exempelvis Agnes Branuerhielms kärleksfulla inlägg på Rodeo, eller Johan Wirfälts inlägg.

Vi som älskar makeup vet också att ingen vågat utmana så som McQueen. Chanels Global Creative Director for Makeup, Peter Philips, har stått för makeupen vid visningarna och varje gång skapat något närmast ikoniskt.Under visningen av Alexander McQueens höst/vinterkollektion 2009/2010 i Paris den 10 mars förra året byggdes en stor soptipp mitt på catwalken för att påminna om människans inverkan på naturen. Foto: Thibault Camus/AP

Från catwalk till butik. McQueen var också en stor trendsättare. I 2009/2010 års höst/vinterkollektion satte han hundtandsmönstrat på kartan igen.

Foto: Christophe Ena/Scanpix

Men var ändå ständigt en modets rebell.

Foto: Christophe Ena/Scanpix

 McQueen upphörde aldrig att utforska och utmana gränser och undersöka förhållandet människa/natur. Bild från visningen av höst/vinter-kolektionen 2008/2009 i Paris den 29 februari 2008. Foto: Jacques Brinon/APHöst/vinterkollektionen 2006/2007 som visades i Paris den 3 mars 2006.
Foto: Michel Euler/APUr herrkollektionen höst/vinter 2008/2009 som visades i Milano den 13 januari 2008. Foto: Giuseppe Aresu/APAlexander McQueens höst/vinterkollektione 2004/2005 som visades i Paris den 5 mars 2004. Foto: Michel Euler/APVår/sommarkollektionen 2003 som visades i Paris den 5 oktober 2002.
Foto: Michel Euler/APVisningen av vår/sommarkollektionen 2002 i Paris den 6 oktober 2001.Foto: Remy de la Mauviniere/APMcQueens show vid London Fashion Week den 21 februari 2001.
Foto: Alastair Grant/AP

Alexander McQueen hette Lee i förstanamn, men använde sitt mellannamn som designer. 1996 blev han chefsdesigner för Givenchy som han lämnade 2001 för att helt satsa på sitt eget märke. Han har tilldelats flera stora priser för sin design och lyckades med konststycket att både skapa kläder som fascinerade en kräsen modevärld och få fashionistor världen över att sukta efter att bära dem.

Han var också tidig med att flytta ut sina modevisningar på nätet. Här kan du hans visning a
v vår/sommarvisningen för år 2010, inspirerad av Atlantis och också se en intervju med Alexander McQueen om varför han väljer att visa showerna på nätet.

Vi är många världen över som sörjer i dag och en sak är säker – den 11 februari 2010 blev världen en gråare plats.
Vid visningen av vårkollektionen för år 2000 i New York den 16 september 1999 lät McQueen modellerna vada i vatten. Han avslutade själv visningen med att dra ned byxorna.

Nu är showen över. Foto: Louise Lanzano/AP

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (13)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 13

Re: PTCV Vi är många kvinnor som med stor självrespekt och stolthet skulle bära Alexander McQueen-plagg. Och du skulle säkert tycka att det var snyggt, verkligheten är långt bort från catwalken, särskilt i vissa fall. Många av McQueens kläder är helt "normala" när de inte är stylade som på en modevisning. Men Lindex blir det ju aldrig. <br/>Se bortom den extrema ytan så ser du mer av kläderna än det runtomkring. Så kan vi som uppskattar excentriciteten i showerna njuta av den. För det gör vi.

KA, 18:02, 24 februari 2010. Anmäl

Inte för att man bör skratta när nåt så hemskt skett... men bilden med McQueen i amerikanska shorts och alla kärnstridsspetsarna var ju för skön alltså!

gastlind, 23:34, 17 februari 2010. Anmäl

Det är så fruktansvärt det som hänt Lee... <br/>RIP <br/>Du är saknad och älskad!

The Burlyman (Webbsida), 02:23, 16 februari 2010. Anmäl

Varför är alla modeskapare misogyna och skapar kläder som ingen kvinna kan bära med självrespekten intakt? <br/>Luckan han lämnar efter sig fylls nog snart av någon annan "konstnärssjäl" med skev syn på kvinnor.

PTCV, 01:31, 15 februari 2010. Anmäl

Verkligen sorgligt, han var något alldeles extra och gick verkligen sin egen väg. Han kommer att saknas och komma ihåg i många år.

SkönhetsTezz (Webbsida), 18:46, 14 februari 2010. Anmäl

Tack Malin, för en fabulös bildkavalkad! Blev uppriktigt ledsen igår när jag kom hem ifrån jobbet och hörde nyheten - och det blir jag sällan när det gäller personer jag inte känner. Men jag tycker du glömde en sak, även om det kan tyckas vara en liten detalj i sammanhanget: de fantastiska dofterna under McQueens namn! Idag bär jag Kingdom, en av mina stora favoriter.

Feline (Webbsida), 14:06, 12 februari 2010. Anmäl

Upptäckte och fick upp ögonen själv för McQueen, som säkert många andra, i och med samarbetet med Lady GaGa då hon bland annat bar de där kloliknande skorna i Bad romance-videon, en stor förlust för modevärlden. <br/>Vila i frid McQueen

Anders (Webbsida), 10:04, 12 februari 2010. Anmäl

Förfärligt sorgligt.

Breathless (Webbsida), 08:17, 12 februari 2010. Anmäl

Vill bara påpeka att han haft sitt eget märke sen 1992, och att han är en viktig byggsten i min egen kreativitet, som är allt för mig. <br/>Jesper: Han har omdefinierat mode och visat vilken potential det har, just genom skalan av sina presentationer, genom att visa människans natur helt ohämmat. Obotlig romantiker men med mörka ådror. Det har legat i tiden och influerat hela tidsandan. Han har artikulerat vad vi alla känt.

Arash, 02:23, 12 februari 2010. Anmäl

@Jesper. De är trendsättare därför att du just inspirerar andra designers och modeskapare. Alexander McQueen kan man nog säga har förändrat ganska mycket du ser och har på dig varje dag, oavsett din tarkna attityd om nyligen avlidna designers.

Gustav L, 01:34, 12 februari 2010. Anmäl