Södermalmsallén kl 10.43

De sätter upp höga grindar mot det bilfria stråket genom Södra stationsområdet. I takt med att de tjugoåriga hyreskasernerna blir bostadsrätter blir grindarna in mot gårdarna högre.

Här ska trästaket och trägrindar som stänger inne dagisbarn, men som ofta är trasiga, bytas mot hög­re hinder som öppnas endast med låsbricka eller kod.

Annons:

Inte sällan hörs uttrycket ”gated community” från folk som passerar. Och visst är syftet med grindarna att stänga ute den som inte bor i kvarteret från den lilla gården. De som bor här är säkert inte intresserade av uteliggare i portarna eller av ekon från skränande ungdomar från den egna gården.

Jag tänker mig att det är ett tecken i tiden att vi satsar mycket på att se till att inga objudna gäster tar sig in i våra trygga bostadshus.

Samtidigt reser sig nackhåren när jag hör människor som ser ut att vara kulturbärare och ger intryck av att veta hur det var förr prata om ”gated communities”. Yttrar de någonsin de orden när de står utanför ett hundra år gammalt klassiskt stadskvarter?

Sanningen är att det var många år sedan det gick att ta sig in på stadens traditionella gårdar utan nyckel, portkod eller bräckjärn. Och de flesta är glada eftersom låsta gårdar gör att vi får behålla våra cyklar lite längre.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (3)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-3 av 3

"Stockholm i mitt hjärta" - DN:s kanske mest intetsägande redaktionella material. Konkurrensen är dock hård.

A, 15:04, 30 september 2011. Anmäl

Om jag förstår dig rätt tycker du att det är bra med höga staket, för då kan man undvika brottslighet, skadegörelse m.m. När jag läste inledningen trodde jag att du tyckte att den utvecklingen var negativ.

Jonas Erkman, 11:16, 30 september 2011. Anmäl

Objudna gäster gillar ingen; mitt hem är min borg. Men minns med viss saknad när jag var barn och porten på Ringvägen alltid stod öppen dagtid. Men kl 21 låstes den obönhörligen av portvakten. Det gällde att inte glömma nyckeln.

Anonym, 10:16, 30 september 2011. Anmäl