3:ans buss kl 07.30

Utan paraply småspringer jag i morgonregnet. En lång rad fuktiga, svarta kappor och rockar ska på bussen. Ombord trängs vi i gången, damer sitter tätt i hoptryckta med väskorna i knät. Jag letar sittplats och blicken fastnar ofrivilligt rakt i ett skrev.

Här sitter killen som äger stan och ett och ett halvt säte.

Annons:

Men jag SKA sitta. Jag pressar mitt knä mot hans – ingen reaktion. Han breder ut sig och dribblar med sin Iphone.

Han tillhör hannarna som talar för högt, som svarar tvärsäkert på frågor utan att veta svaret, som gillar ”fopoll”, bira, som höhöar åt kvinnoförnedrande skämt, som begär alldeles för hög lön, som aldrig tipsar om grymma brudar till lediga jobb, som trackade tjejer i grundskolan och skrek bög till killar han inte gillade, som aldrig läst en kvinnlig författare. Han vet var skåpet ska stå, men lämnar ansvaret åt flickvännen. Han kan inte prata om känslor, han orkar inte med konflikter, men han är nöjd.

Eller också är han bara en helt vanlig människa med öm pung, tänker jag och hoppar av bussen.

maria.ringborg@dn.se

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (9)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-9 av 9

klassförakt maskerat till könskamp

Mats Essemyr, 22:37, 11 januari 2012. Anmäl

ett tips bara: http://machoikollektivtrafiken.se/

emma, 20:25, 11 januari 2012. Anmäl

Oj, snacka om att dra fördomsprofilen in i absurdum. Kanske hade ett "ursäkta mig, jag vill sitta på det lediga sätet" räckt. Stackars människa, hon kan inte ha det lätt..

Daniel, 19:08, 11 januari 2012. Anmäl

Manne Mann: Snyggt. Skrivet kl 1337 också =)

Nilla, 19:06, 11 januari 2012. Anmäl

Det är ett faktum att folk har problem att bete sig korrekt i allmänna utrymmen i Sverige. Men samtidigt tycker jag att du kunde ha sagt till hannen att du ville sitta ner och vid eventuell utebliven reaktion därefter pressat ditt knä mot hans. Mera kommunikation så blir allt bättre i ett iskallt IKEA-land.

Anonym, 18:31, 11 januari 2012. Anmäl

Väldigt vanligt problem tyvärr, folk vet inte hur man beter sig i det allmänna rummet. Det gäller förresten kvinnor också (minus skrevanded kanske)

Paul Nilsson, 15:32, 11 januari 2012. Anmäl

Sitter på bussen i morgonregnet. En lång rad fuktiga, svarta kappor och rockar ska på bussen. Ombord trängs de i gången, farbröder sitter tätt i hoptryckta med väskorna i knät. Jag märker plöstligt hur någon stirrar rakt i mitt skrev. Där står tjejen som äger stan och inte fattar att inte alla tycker hon är dödsläcker. Men hon SKA sitta bredvid. Hon pressar sitt knä mot mitt – så pinsamt. Jag försöker ignorera henne och kollar min Iphone. Hon tillhör våpen som talar för högt, som svarar tvärsäkert på frågor utan att veta svaret, som gillar ”mode”, dokusåpor, som fnissar förtjust åt dagisfeministiska krönikor, som begär alldeles för hög lön, som alltid lobbar för sina "grymma tjejkompisar" till lediga jobb, som trackade killar i grundskolan och skrek bög till killar hon inte gillade, som aldrig läst annat är chiclit. Hon vet vad hon vill ha, men lämnar ansvaret åt pojkvännen. Hon kan inte tänka logiskt, hon orkar älta konflikter i det evinnerliga, och hon är missnöjd. Eller också är hon bara en helt vanlig människa som impas av en stor pung, tänker jag och hoppar av bussen.

Manne Mann, 13:37, 11 januari 2012. Anmäl

Om Maria Ringborg var en bättre och mer civiliserad människa, som inte sjönk till en buffelnivå, och sade något i stil med "ursäkta mig, jag vill ha mer plats" så kanske iPhonepatriarken hade flyttat på sig. Knuffar nån mig i kollektivtrafiken så blir jag bara förbannad. Man kan inte skylla ALLT på patriarkatet, väx upp småtjejer.

Aleks, 12:50, 11 januari 2012. Anmäl

Underbart! Undrar också varför det finns så många män med mycket ömma pungar..

Anonym, 11:39, 11 januari 2012. Anmäl