Hantverkargatan 20.24

3:ans buss stannar vid Kungsholms kyrka och ett spöktåg stiger på. Deras ansikten – två tonårsflickor på rad, en pojke, en ryggsäck i 25-årsåldern – är upplysta underifrån av ett kallt sken.

De är knäpptysta, sträcker ut armen och blippar SL-kortet men släpper inte för en sekund mobilskärmen med blicken.

Annons:

Chauffören kunde sitta naken bakom ratten, bussen kunde vara befolkad av babianer.

Ingen av dem hade reagerat.

Fridhemsplan, eftermiddagen därpå: en ung kvinna tvärstannar på trottoaren mitt i matkasserusningen och orsakar en seriekrock av barnvagnar och stressade shoppare.

Hennes nacke är böjd över mobilen och hon fingrar frenetiskt. Hon märker inte ens att vi plockar ravioliburkar, nappar och kattmat ur rännstenen.

När slutade alla under 30 att bry sig om omvärlden? Den verkliga, vill säga, inte den virtuella.

Tunnelbanevagnarna är fulla av solitärer i telefonbubblor. Det är inte längre svårt att hitta någonstans att vila blicken, ingen tittar upp.

Snart är det bara vi åldringar – och mycket små barn – som njuter av ljusglittret när 4:an rullar över Västerbron i skymningen.

Så riv Slussen och smäll upp skyskrapor på Skeppsholmen. Vi är inte många kvar som ens skulle märka det.

mia.tottmar@dn.se

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (8)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-8 av 8

jag är 61 och glor i min smartphone hur mycket jag vill,det hindrar mig inte att vara medveten om omvärlden ...tvärt om...skyll inte på hela åldersgrupper ...varken unga eller gamla det handlar om annat än ålder....

ungdomlig tant, 13:49, 13 januari 2012. Anmäl

Typiskt "det var bättre förr"-trams. När jag blir trampad på tårna på tunnelbanan är det i nio fall av tio äldre damer som inte ser sig för (och de ber heller inte om ursäkt!). Man kan "bevisa" mycket med anekdoter. Men detta var ett något långsökt inlägg i slussendebatten. Vi yngre har lyft vår blick och tittat på den, och tycker den ska byggas om!!!

Jonas, 23:10, 12 januari 2012. Anmäl

Inte undra på att en ung kvinna ramlade rakt ner i en swimmingpool i USA när hon hade näsan i mobilen, och efter plasket ville hon stämma gallerian!

Marianne Södermalm, 20:17, 12 januari 2012. Anmäl

Det här var ju ovanligt trist och trångsynt må jag säga! Att man tittar på sin telefon idag är inte på något sätt mer världsfrånvänt än att man läste tidningen på bussen för 20 år sedan. Men att hävda att "det är ingen ordning på ungdomen" och "det var bättre förr" är väl det äldre människor (jag väljer till skillnad från dig att inte definiera exakt ålderintervall) gör...

Lisa, 12:47, 12 januari 2012. Anmäl

Kan förvisso hålla med om att många sitter och fipplar med sina telefoner nuförtiden men att påstå att det sjulle vara någon skillnad i omtanke av omvärlden från förr är ju bara massa snack. För tio år sedan satt alla på bussen och tunnelbana och stirrade genom fönstret, inte för att titta på utsikten utan enbart för att slippa titta på andra resenärer. Samma beteende, andra verktyg. //T

///Tobbe, 12:27, 12 januari 2012. Anmäl

Kanske när vi kom på att folk över tretti aldrig skulle acceptera oss som vuxna och aldrig skulle acceptera den "virtuella" världen som en del av den "verkliga"....

Katarina, 10:59, 12 januari 2012. Anmäl

Tyvärr inte enbart de under 30. Även andra störtar genom livet med blicken någon helt annanstans. Inte minst småbarnsföräldrar promenerar ofta helt försjunkna i sina smartphones/mobiler medan barnen förgäves försöker påkalla deras uppmärksamhet. Hur kan man låta en pryl ta över ens liv på det sättet? Gillar inte uttrycket "sjukt" men detta är verkligen ett sjukt beteende, en form av beroende. Snart kommer det säkert behandling även mot detta.

Mare, 09:54, 12 januari 2012. Anmäl

Kan glädja dig med att jag aldrig sitter och glor på någon skärm när jag åker kollektivt, och jag är 23 år. Jag kommer aldrig köpa en s.k. smartphone.

Karl, 09:27, 12 januari 2012. Anmäl