Ringvägen kl 13.15

Jag vet inte. Kanske är det så enkelt att Stockholms män är kissnödigare än Stockholms kvinnor.

Men jag undrar.

Annons:

Enligt broschyren ”Offentliga toaletter i Stockholm” finns det 223 – just det – offentliga toaletter i Stockholm. Det är, måste jag erkänna, många fler än jag hade gissat. Visst har man varit med om nödiga stunder då den enda offentliga toalett man kommer på är något illaluktande liladunkel på T-centralen – och det duger ju inte om man själv är på, säg, Ringvägen.

223 toaletter. Det blir i runda slängar 3.800 stockholmare per toalett, i broschyren propert markerade om de är anpassade för rörelsehindrade, stomiopererade eller personer med inkontinens.

Att antalet 223 överraskade mig kan bero på att många offentliga toaletter finns där få kanske tror att de ska finnas, som i parklekar, på stadsdelsförvaltningarna och faktiskt även på en del äldreboenden.

För så här är det. I mina kvarter har de synligaste och mest lättillgängliga toaletterna en sak gemensamt – de är bara till för halva befolkningen.

Katarina Bangata: urinoar.

Björns trädgård: urinoar.

Åsögatan: urinoar.

Att påpeka det orättvisa i detta kanske är som att gnälla om att det inte byggs fängelser för alla laglydiga. Men ändå.

claes.sjodin@dn.se

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (12)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 12

Jag skulle gärna använda urinoarer oftare, om det inte vore för att alla offentliga toaletter i Stockholm är så groteskt äckliga. Folk i den här stan är bara feta egon som inte bryr sig ett skit om sin nästa. Då får man de toaletter man förtjänar också. Jag pissar däremot aldrig i det fria, utan jag håller mig. Det går ju faktiskt, det med.

Ove Fänkål, 10:54, 3 februari 2012. Anmäl

Män är kissnödigare, män kissar oftare och kvinnor har lättare att hålla sig - kolla fakta och/eller fråga dina bekanta.

Mikk, 09:27, 2 februari 2012. Anmäl

Som tonårstjej blev jag blev tvungen att kissa på en av perrongerna på T-centralen en gång för att det inte fanns några tillgängliga toaletter (antingen ockuperade av hemlösa eller låsta). Det är inte någonting som jag vill gå igenom igen. Och som ung tjej är det väldigt obehagligt att öppna en toa dörr och se en främling sova där, eller att väggarna är täckta med skit.

Lilla My, 09:23, 2 februari 2012. Anmäl

Det hela är mycket enkelt. Män dricker mer öl än kvinnor. Fördelning speglar det.

krippa, 23:29, 1 februari 2012. Anmäl

Inget att bli förvånad över om männen har tillgång till många flera toaletter!! Fast kvinnor kan väl också kissa på en pissoar--kan jag höra att en man säger!!

Sonya, 19:48, 1 februari 2012. Anmäl

Det är helt sjukt att det finns så få offentliga toaletter! Det borde vara lika vanliga som papperskorgar. Man kan med gott samvete kissa varsomhelst i stan och hävda nödvärn om polisen tar en, eftersom det finns så få. :)

viktor, 18:44, 1 februari 2012. Anmäl

Det kan ju vara så också att det är mycket billigare och tar mindre plats att sätta upp en urinoar än en toalett. Underhållet är säkert också mycket billigare. Behöver staden välja mellan att ha en urinoar eller inget alls är det bättre med det förstnämnda. Det måste ju trots allt vara bättre att erbjuda möjligheten till halva befolkningen än ingen alls. Även om det är en smula orättvist.

Anonym, 17:56, 1 februari 2012. Anmäl

@ Anders N Nej, det är verkligen inte bra att folk går och håller sig istället för att det finns toaletter som är öppna för alla. Om det luktar kiss i t.ex en trappa eller hiss så skulle jag nog säga att sannolikheten att det är en kvinna som har kissat där, och inte en man, inte är särskilt stor. Men visst, det förekommer, men är inte alls lika vanligt.

Anonym, 17:38, 1 februari 2012. Anmäl

Tror att majoriteten av de där toaletterna är urinoarer eller undangömda på bibliotek(och därmed stängda på kvällen). Det finns för få offentliga toaletter och anledningen är för att det under ett par år sov hemlösa på dessa toaletter. Malin: Det är inte nyttigt att någon måste hålla sig. Förövrigt har jag sett tjejer kissa mitt på öppna gatan, så de kan de med.

Anders N, 15:23, 1 februari 2012. Anmäl

@ Simon, detta med sms-betalning för toaletter verkar vara nåt som är på gång: http://www.toalett.nu/Coincode.htm

Anonym, 15:17, 1 februari 2012. Anmäl