Gröna linjen 08.23

”Vi är inte rasister på något sätt, men varför ska de placeras just här?” ”Varför ska vi straffas?” Jag läser om medborgarmötet på Karlbergsskolan där det nya boendet för ensamkommande flyktingbarn har avhandlats och magen knyter sig. Vallentunaborna är oroliga för att fastighetsvärdet kommer att på­verkas, för kriminalitet och smittor.
Jag undrar om dessa människor någonsin kommer att tänka: Det kunde ha varit jag. De barnen kunde ha varit mina.
Jag funderar på hur livet vore om vi hade stannat eller tvingats att återvända. Om jag, liksom mina små kusiner, hade vaknat av flyglarmet som meddelade att det var dags att söka skydd i källaren i stället för väckarklockan som ringde in skoldagen. Jag klarade mig. Det enda som jag måste leva med är att alla andra inte hade samma tur.
Nu kommer snart nya barn till Sverige i hopp om ett bättre liv. En framtid. Till Vallentunaborna och övriga har jag ett råd i all sin enkelhet: Köp några bullar, knacka på dörren, träffa dem. Ett samhälle som man känner sig välkomnad av – och delaktig i – vill ingen förstöra.

Annons:

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (14)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 14

Slösurfar lite och läser artiklar om de stackars småpojkarna, som ni sitter häktade för något handgemäng där även en 61-åring varit inblandad. 61-åringen, ligger och vilar upp sig på något spa-liknande sjukhus, medan barnen, som anklagas, sitter häktade. Detta är ett solklart fall av rasism. Naturligtvis är det så att det svenska rättsväsendet särbehandlar de olika bråkstakarna. Varför ska den svenska mannen, 61-åringen, ligga på spa medan invandrarpojkarna sitter i häkte? USCH! Värst av allt är det nog att Expressen skriver en lång radda artiklar där det insinueras att pojkarna ej är av svensk härkomst. Tycker Expressen borde skriva om viktigare saker. Varför inte lyfta upp t.ex. Imelde Aldebe som jobbar som slöj-modedesigner?

Anonym, 21:01, 16 april 2012. Anmäl

Eller varför inte komma över till förläggningen på lite skön förfest med grabbarna...

Marianne Lund, 00:03, 13 april 2012. Anmäl

Som kommentar lägger jag in en länk till AFV där frågan också kommenteras. Inte för att artikelförfattaren kommer att läsa den men hon borde. Den tänker nämligen lite längre än att peka finger åt de andra som inskränkta. http://www.affarsvarlden.se/hem/hausse_baisse/johan_hakelius/article3450210.ece

Anonym, 16:23, 11 april 2012. Anmäl

Sänder kommentaren som Johan Hakelius skrev på AFV i nämnda fråga. Tycker att han står för den vettigaste linjen. Kanske inte något som artikelförfattaren kommer att läsa men väl något hon borde: http://www.affarsvarlden.se/hem/hausse_baisse/johan_hakelius/article3450210.ece Läs och njut.

Anonym, 16:21, 11 april 2012. Anmäl

Jag blev glad när jag läste dina ord. Mycket fint skrivet!

Anette Andersson, 11:58, 11 april 2012. Anmäl

@Anders N, 11:40, 10 april 2012. Intressant. Jag hoppas så at det stämmer, man tappar nästan hoppet när man hör så inskränkta, själviska människor som de som ställde frågor på mötet i Vallentuna (i alla fall de kommentarer som spelats upp på radion). @Marijana Dragic: bra skrivet! Så sant. Vi är i alla fall många som är glada över att Sverige berikats med människor från andra ställen, och stolta över att vi vi alla fall ger några skydd. Man skäms över det som händer i Vallentuna.

KA, 10:23, 11 april 2012. Anmäl

Gillade de inte bullarna i Mariannelund?

Zafir, 09:00, 11 april 2012. Anmäl

Man kan tillhöra olika kollektiv. Har man bosatt sig bland medelklass och journalister på Söder och i Hammarby Sjöstad stänger man effektivt ute alla andra. Det är också att bidra till segregationen. Sen kvittar det vilket efternamn man har. Klass är också en skiljelinje.

Stig, 22:58, 10 april 2012. Anmäl

Marijana, jag är otroligt glad att vi kan bo i det här landet tillsammans, och jag hoppas hoppas hoppas att även Vallentuna vill vara med i gemenskapen istället för att stänga in sig på sitt rum samt att framtida inflyttade svenskar inte ska behöva sakna någon som inte går att träffa igen!

Joakim, 20:35, 10 april 2012. Anmäl

Bra skrivet! Gillade de dina bullar?

Anonym, 20:17, 10 april 2012. Anmäl