Västerbroplan kl 09.00

Befinner mig på ettans buss på väg till jobbet. På sätet framför sitter två tonårsglin.

Den ene är kort och finnig med barnsligt ansikte. Den andre är gänglig med begynnande små mustaschstrån. De snackar träning och kosttillskott. Målmedvetet – som om det rörde sig om ett examensprov.

”Jag har köpt hem ett kilo av den där med hallonsmaken. Man blir fett mycket starkare”

”På nätet eller? Den går ju inte att köpa i affär”

”Ja. Mamma betalade med sitt kort.”

”Banansmaken är den enda jag kan svälja. Jag lyfter dubbelt på den”, säger den korte, vars bröstmått och kroppsspråk inte på något sätt stämmer överens med årskursen på matematikboken som sticker upp ur väskan.

”Men… de där tabletterna som vi köper, är de doping?”, undrar den smale mustasch-konnässören.

”Nej, nej. De är mineraler”.

”För det är inte så kul om man av misstag knarkat doping i ett år”, säger han och skrattar till innan de slänger på sig skolväskorna och går av.

Som att tonårskillar har det lättare än tjejer. Dagen därpå briserar nyheten om att kosttillskott kan orsaka hjärnblödning.

josefine.hokerberg@dn.se

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (6)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-6 av 6

[...] Off Västerbroplan kl 09.00 – Dagens Nyheter – dn.se 03/26/2012 Västerbroplan kl 09.00Dagens NyheterDe snackar träning och [...]

Nyheter om kosttillskott – #1 | Nyheter & Tips (Webbsida), 16:18, 26 mars 2012. Anmäl

Hur kan en förmodat vuxen människa som den här Josefine Hökerberg skriva något sånt här? Hon kan inte ha mycket karaktär eller mycket att göra om hon kan sitta och fylla ut ett blog-inlägg med så många förolämpningar av unga pojkars utseende.

Robban, 14:11, 26 mars 2012. Anmäl

Tackar för studien, tror faktiskt jag läst om den förut. Men DMAA är väl redan dopingklassat. Och det är väl 1 fall i studien som kan ha haft samband med hjärnblödning? Att sen påstå: 'Kosttillskott kan orsaka hjärnblödning' är ju ungefär som 'Fotboll kan ge hjärtstillestånd'.

Anon, 13:09, 26 mars 2012. Anmäl

Ang. kosttillskott och hjärnblödning: "Another bitter pill: a case of toxicity from DMAA party pills”. Gee P et al. N Zeal Med J 17 December 2010;123:124-127

Ann, 12:55, 26 mars 2012. Anmäl

Ja, allvarligt talat, upp med den referens till 'att kosttillskott kan orsaka hjärnblödning'.

Anon, 12:42, 26 mars 2012. Anmäl

Nu vet jag inte riktigt vad betydelsen av kosttillskott i det här fallet, men snälla skriv det sakligt. Det är uppenbart att du saknar kunskap inom området. Det är som att skriva att du kan dö av mat (ja du kan ju sätta det i halsgropen).

Janne, 12:22, 26 mars 2012. Anmäl

Gallerian kl 14:30

Jag vistas nästan aldrig i city. Har svårt för flaggskeppsaffärer och varuhus, inte minst instängda gallerior. Jag lider av shoppingångest och enda syftet med att tränga ihop många affärer i en specialbelyst byggnad är att förleda mig in i konsumtion. Jag går lätt på det, därför håller jag mig borta.

Men nu är jag i alla fall där, på väg in i Gallerian. Det ser riktigt hemtrevligt ut. Den glittrande julgranen i taket får mig att känna mig hemmastadd och trygg. Jag handlar, å vad jag handlar. Det är riktigt kul. Det enda av mina sinnen som inte just nu stimuleras av nybakad kakdoft, Stomatolleende försäljare och blinkande stjärnljus uppfattar en svag ton av sång. Körsång. Är det…? Ja, det är det. Anonyma shoppare på spridda platser byter plötsligt riktning och förenas i en koreograferad a cappella-kör. Folk fnittrar, andra fotograferar. Det är ren och skär lycka – i gallerian.

Det goda humöret förbyts i irritation – så lättköpt är jag inte. Jag menar – ”Tänd ett ljus” – med Triad från 1987. Kunde de inte ha kostat på sig en bättre låt? Om de hade spelat christmas carols hade jag fan gått loss på Clas Ohlson.

josefine.hokerberg@dn.se

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-1 av 1

Balla Jossan.... Alraaajt..

Annonym shoppare, 20:25, 20 december 2011. Anmäl

Nybroplan kl 22:30

Läser Hanna Hellquists krönika om hur hon objektifieras och sexifieras i allt hon gör. För att hon är kvinna. Varje ord ger upphov till snuskiga kommentarer. Är hon sur behöver hon ett ”gött ligg”. Skriver hon att katten gillar att sova på rygg svarar någon ”Har du lärt ut mattes ställning?”Samma kväll går jag in på en kiosk.

– Åh , vad gott det vore med en kokosboll. Mmm, säger jag till min vän.

– Eller en korv, du vill ha en korv, säger mannen framför mig i kön.

– Nej, fy. Korvarna som ligger och rullar här är oätliga, svarar jag och vänder bort huvudet för att visa att konversationen är avslutad.

Han kommer plötsligt närmre.

– Men du har väl sugit på avsevärt äckligare korvar, säger mannen och ser upphetsad ut över vad som just halkade ur den egna munnen.

Jag ber honom artigt att dra åt helvete och bort ur min åsyn.

– Men va fan, du behöver ju inte bli så himla sur för att jag säger att du gillar att suga kuk.

Jag tänker på Hannas krönika och på hur patriarkatet normaliserar de mest bisarra situationer. Tänk ombytta roller – att en ensam kvinna skulle tränga sig på två okända män i en matkö och avfärda deras samtal med att de egentligen bara vill ge sig hän det kvinnliga könsorganet. Det skulle liksom aldrig hända.

josefine.hokerberg@dn.se

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (49)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 49

[...] sina kvinnliga anställda lite för mycket; Josefine Hökerberg skrev en annan krönika om ovälkomna kommentarer i korvkön; Amelia gav Parlamentet-programledaren Anders S Nilsson en ”dumstrut” för sitt [...]

Gubbslem uncovered | (Webbsida), 16:03, 10 december 2011. Anmäl

[...] Hökerberg skrev igår kort och kärnfullt om hur hon inte ens kan stå i en  matkö utan att bli [...]

The enemy Within « Truthandfiction (Webbsida), 09:58, 16 november 2011. Anmäl

Patetisk fulgubbe. Sex är något man väljer -eller inte väljer- i intimiteten med någon annan. God ton och etikett borde ha fått honom att hålla sina grova kommentarer för sig själv. Det är lite av en besvikelse att se att så många kommentarer verkar vara OK med den typen av beteende. Jag trodde att Sverige kommit längre än så.

Anders, 08:43, 16 november 2011. Anmäl

Bra att hon iallafall gav svar på tal. Jag hade nog blivit rädd och ledsen och gått därifrån så fort jag kunde. En komplimang är något fint du säger uppriktigt för att visa din uppskattning och glädja någon annan - det här var inte en komplimang.

Anonym, 23:39, 15 november 2011. Anmäl

Tack Josefine för att du orkar skriva om det här trots alla surkommentarer du får. Det är intressant att man inte får dra alla män över en kam enligt flera av kommentatorerna men det går tydligen bra att säga att alla feminister är likadana? Varför provocerar kvinnor och mäns lika värde så mycket?

Martina, 23:24, 15 november 2011. Anmäl

En man skulle troligtvis inte ta så illa upp om kvinnor gjorde det där. Det är problemet med feminismen idag. Allting ses som en förolämpning. Det går lika bra att se det som en komplimang du vet? Även om den nu inte framfördes på det mest eleganta av vägar.

Björn, 23:07, 15 november 2011. Anmäl

Samhället vi har berör liksom alla, och kan liksom påverkas av alla? Det är väldigt få som skyller på *alla* män. I alla fall inte vad jag har sett. Om folk är trötta på att läsa om det, varför inte vara trötta på att det händer öht? Kom igen allihopa, vi försöker bli mer jämställda! Det blir kul! Jag lovar!

Anonym, 21:08, 15 november 2011. Anmäl

Både Tabita och Snusk-Gunn i Kvarteret Skatan får vara äckliga utan att "matriarkatet påstås normalisera de mest bisarra situationerna". Att tänka ombytta roller är inte alls svårt, det vet alla yngre män som någonsin köat till något Harrys med dess tillhörande småpilska medelålders kvinnor (och män). Det blir också lite larvigt att hoppa på de män som inte håller med i artikeln, och som faktiskt sakligt påvisar detta, genom att dra dem över samma trötta patriarkatkam. Lite skinn på näsan och en portion självdistans är två saker jag skulle önska mig till jul om jag vore er.

Anonym, 20:03, 15 november 2011. Anmäl

Till de "män" som tycker att det här beteendet är helt OK enligt principen att det får man väl tåla: Är det också OK om din syster får frågan om hon gillar att suga kuk? Din mamma? Din dotter?

Rasputin, 19:32, 15 november 2011. Anmäl

Åh, fy tusan! En sådan läskig patriark. Vi måste hålla ihop, Josefine. Jag tycker att du borde #prataomdet tillsammans med medsystrarna.

Jularbo, 18:47, 15 november 2011. Anmäl

Central­en kl 14.30

Man har jobbat som en tok för att ro i land den nya tidningen. Snittat en sömn på fyra timmar någonting. Så är vi framme vid första premiärdagen. Nu är det bara tältet kvar. Som i dvala tar jag mig ned till T-centralen.

Nehe då, blå linjen är stängd från Rådhuset till T-centralen. Joggar sista biten. Dubbla tröjor, jacka och en axelremsväska gör det klibbigt på ryggen. Framme vid tältet kryllar hugade för att få en DN gratis, en kopp kaffe gratis och kanske tycka till om kvinnan på framsidan. Syftet med hela tält-idén är att läsare ska tycka till om tidningen.

”Nakna kvinnor”, säger en äldre hukad man med ryggsäck och keps. ”Det är för få nakna kvinnor i tidningen.” ”Jag älskar nakna kvinnor.” ”Nakna män då? ”undrar jag. ”Nej fy fan”, säger den gamle och spottar ut kaffet rakt i luften framför sig. ”USCH!”

Jag försöker undvika värmeslag och tar av mig jackan. ”Åååh, är det sån där striptease nu”, säger gubben pillemariskt och får en glimt av glädje i blicken.

Han dricker upp kaffet och går därifrån. Kvar ligger åsiktsformuläret med svaren: Bra med tidningen? Ingenting. Dåligt? För få nakna kvinnor.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0