Ordningen återställd

DN har under senaste året vid upprepade tillfällen försökt få stopp på bloggen Baske mig. Efter en internutredning och ett resolut ingripande från ledningsgruppen är nu upphovsmanen omhändertagen för vidare transport till sydöstra Kuba.

Annons:

Bond, Vladimir Bond

Att filmstjärnan Arnold Schwarzenegger numera pysslar med politik har knappast undgått någon. Märkligt då att den ryske premiärministern, Vladimir Putin, i det tysta kan agerar brittisk hemlig agent på vita duken. I storfilmerna Casino Royal och Quantum of Solace, spelar Putin brittisk agent med en självklarhet värdig en äkta f.d KGB agent.

Eva Bjärting Hall

Mona Sahlin är viktig

Mona skippar finliret och fokuserar på det som är viktigt. Och det är viktigt. Mycket viktigt.

Kulturchock

Vad glad jag blev när yngsta sonen började tapetserade sitt rum med gamla teater- och filmaffischer med Margareta Krook. Äntligen en idol värd namnet. Långt ifrån skandaler och knark. Jag ringde genast efter en taxi och tog med honom till Dramaten, för att han skulle få chansen att krama om den varma Margareta Krook statyn. Som tack för denna gest, blev jag kallad ”gammal reptil” och ”pinsam kossa” mitt framför ögonen på Börje Ahlsted vid skådespelar entrén på Nybrogatan. När jag på kvällen googlat på Amy Winehouse blev jag så upprörd att jag tog den där halva rohypnolen, jag sparat sen mamma dog. Sen somnade jag med Anna Wahlgrens Barnaboken i famnen. Utan att få några egentliga tips om att hantera en obstinat 19-åring.

Med besvikna hälsningar
Eva Bjärting Hall

Finansministern rockar för ökade inkomstklyftor

Anders Borg hänger på sig en röd gura och rockar loss för ökade inkomstklyftor. Ett genuint intresse eller ett sätt att nå unga väljare? Kolla in klippet och avgör själv.

Remake av Bergmanklassiker

Äntligen dammar SF av sina gamla klassiker för att göra nya fräscha remakes.

Först ut är Ingmar Bergmans  ”Skepp till Indialand” från 1947. Som den promiskuöse sjökaptenen Johannes Blom, alias Holger Löwenadler, ryktas det att Tiger Woods avser att göra sin skådespelardebut.

- Han passar perfekt, hälsar filmens producent Waldemar Bergendahl i telefon från Augusta nationals nittonde hål. Han påminner mycket om Holger och verkar ha en lite busig sida som kanske inte alltid kommer fram. Precis som Holger. Det här kan bli lika skoj som när vi filmade originalet.

Eva Bjärting Hall 

ÖB presenterar Sveriges armé

Överbefälhavaren Sverker Göransson presenterar ny strategi för Sveriges armé.

- Då den allmänna värnplikten nu avskaffas är det nya tankegångar som gäller inom försvarsmakten, säger ÖB. Detta känns oerhört spännande, men om det blir en kostnadsbesparing återstår att se. Att sy så här små uniformer tar tid och är inte alldeles enkelt. Fast det är klart, på maten sparar vi väl en del.

Östersjö granskar påskens traditioner del 2

Familjen uppskattade inte den medeltida seden med fastlagsris, som jag berättade om tidigare i veckan.

Efter att ha satt ringklockan på 04:17, smög jag som förste vakna familjemedlem med mitt ris in i äldsta dotterns rum och slog några välriktade snärtar mot sängen, föga anande om att dottern varit ute på galej och just bekantat sig med en kampsport kunnig dörrvakt som tydligen också befann sig på platsen.

Efter en ilfärd i ambulans och en alert behandling på Karolinska, kunde jag dock, redan samma kväll,  återvända till hemmet.

Glad påsk önskar er tillgivne.
Sven Östersjö

Röst kräver motprestation

 

 

Baske Mig har gjort en väljarundersökning och funnit att moderna väljare inte självklart pallrar sig iväg till valurnorna, utan motprestation. Tjommen Fagerman är väl medveten om sitt värde.

Östersjö granskar påskens traditioner

Då var det då äntligen stilla veckan igen. Jag har länge varit fascinerad över alla de traditioner vi under århundraden skaffat oss och just i påskveckan vimlar det av dom. Jag har bestämt mig för att titta närmare på traditionen med påskris. En trevlig medeltida sed som ursprungligen skulle gick till så att familjefadern piskade lusen ur sin familj och sitt  tjänstefolk för att dessa skulle känna sympati med Kristi lidande, och den omgång Jesus fick av romarna natten mellan skärtorsdagen och långfredagen år 33.

Under 1700-talet ändrades denna sed något och man lät istället den i hushållet som vaknade först  på långfredagsmorgonen låta riset gå över övriga i hushållet.

Helt plötsligt hade drängen chansen att ge igen på husbonden, eller barnen på föräldrarna. Det gällde bara att vakna först. En ganska sympatisk och demokratisk sed, om man ger den en tanke, och just därför kommer jag överraska min familj och återinföra den hos oss. Jag återkommer om hur detta mottogs senare i veckan.