Bokcirkeln är död, länge leve cirkelboken

Nätbutiker som Amazon och Bokus har gjort det möjligt att köpa vilken bok som helst, var du än bor, och få den levererad på några dagar. Med e-böckerna ser litteraturen ut att ta nästa stora steg. Men det handlar inte om att leveranstiden krymper från dagar till de minuter det tar att ladda ner boken från nätet eller att det blir möjligt att bära med i stort sett hur många böcker som helst i väskan.

Annons:

Det nya är att bokcirkeln flyttar in i böckerna. Varje bok blir sitt eget, hårt nischade sociala nätverk.

De första stegen skymtar i Amazons e-boksläsare Kindle. Precis som i en vanlig pappersbok går det att stryka under de rader som är viktigast, roligast, mest upprörande. Men när man bläddrar i boken upptäcker man också rader som redan är understrukna. De meningar som många läsare markerat blir markerade också i alla andras exemplar.

Tyvärr sträcker sig Kindle inte längre än så. Att se att andra strukit under något är intressant, men mer spännande vore om jag också fick reda på varför de valt att stryka under något.

Nyligen lanserades en tidig version av Openmargin, en iPad-app som bygger på en ny tjänst som fixar just det. Programmet används för att läsa e-böcker, och precis som i Kindle finns möjligheten att stryka under de mest intressanta textpartierna. Men som användare kan man också göra en digital motsvarighet till anteckningar i en pappersboks marginal. Finessen i den digitala världen är att de kommentarer som jag skriver blir tillgängliga för andra att läsa, därav namnet Openmargin.

Openmargin är inte ensamma om den här idén. I Readmill, startat av svenskarna Henrik Berggren och David Kjelkerud, är delade marginalanteckningar en av idéerna. Inkling är ett annat exempel, med målsättningen att förbättra världens facklitteratur med hjälp av de tekniska möjligheter som utvecklingen ger. Text och bilder ska kompletteras med video, ljud och andra interaktiva funktioner. Och så diskussioner med andra läsare. Det är inte svårt att tänka sig tillbaka till högskolestudierna och fundera över vilka möjligheter det här ger för studenter som sitter och svettas över svårbegriplig kurslitteratur. Kurslitteratur, i form av en speciell läsplatta med tillhörande böcker, är också målet för Kno. Företaget fick i början av april in bland andra Intel och Andreessen Horowitz som ägare.

På det här sättet flyttar bokcirkeln in i boken. Med Amazon och Bokus introducerades världens konsumenter för den långa svansen. Böcker som bara säljer i något fåtal exemplar blev plötsligt lönsamma att sälja. Nästa steg är en lång svans av läsare.

Lunchdiskussionerna med kollegorna på jobbet handlar om bästsäljare som många läser. Men ju smalare bok, desto svårare att hitta någon att diskutera med. Så länge samtalet inte kan föras inne i boken. Då spelar det ingen roll om läsarna befinner sig tusentals mil från varandra, i boken kan de ändå träffas.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (5)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-5 av 5

Att "hitta varandra" är verkligen en av de bästa konsekvenserna av sociala medier/tjänster, inte minst inom litteraturområdet. Vi jobbar mycket med sociala medier i olika avseenden och syften i biblioteksvärlden (själv jobbar jag uteslutande med det området just nu). Och att den klassiska frågan "vad tyckte du då?" flyttar in i böckerna är ju utmärkt. Interaktiviteten breder ut sig. (Men jag håller med Maggan - interaktiviteten måste vara frivillig och inte påtvingad. En bok vill jag kunna läsa helt opåverkad av andras tyckande.)

Sandra Sporrenstrand (Webbsida), 15:36, 4 maj 2011. Anmäl

@Maggan I nuläget är tekniken i ett väldigt tidigt stadie. Jag tror säkert att valmöjligheterna kommer att finnas där. I Kindle sker det idag automatiskt, men då helt anonymt. När det gäller mängden kommentarer finns det självklart en risk att de blir för många, för spretiga, för orelevanta. Inte helt olikt känslan man idag kan få när man använder webben. Men på nätet finns det en helt del utveckling på gång för att hjälpa oss användare att hitta de för oss mest relevanta kommentarerna, blogginläggen, artiklarna. Samma teknik kommer kunna användas för att filtrera marginalanteckningarna också.

Anders Thoresson, 21:39, 3 maj 2011. Anmäl

@Sandra: Kul med en kommentar från någon som jobbar med böcker! Och du har rätt, rubriken blev för hårddragen. Bokcirkeln är inte död, och kommer antagligen inte att dö så länge vi läser böcker. Men det ska bli intressant att se hur den nya tekniken kommer att förändra boksamtalet. Tjänsterna du nämner underlättar redan jakten på samtalspartner, och jag tycker att det ska bli spännande att se hur samtalen påverkas om de kan föras inne i boken. Det kommer ju om inte annat göra det ännu enklare, inte minst för de allra mest nischade böckerna, att hitta andra som också läst dem. Själv läser jag en del facklitteratur om den tekniska utvecklingen och skulle verkligen vilja läsa andra människors reflektioner utan att behöva lämna boken.

Anders Thoresson, 21:36, 3 maj 2011. Anmäl

Spontan reaktion: Så förfärligt! Jag hoppas att andras understrykningar är en funktion som går att stänga av, och att ens egna markeringar inte automatiskt exporteras till andra utan att man själv vet om det? Detta är en funktion man vill kunna välja till, inte en man vill få nedstoppad i halsen. För att ta ett uppenbart exempel så kommer populära böcker att få tusentals okynnesunderstrykningar som stör läsupplevelsen. Kan för övrigt inte annat än hålla med Sanna Sporrenstrand om bokcirklarnas synnerliga livaktighet. Problemet är bara att få tid till alla icke-virtuella bokcirklar jag skulle vilja vara med i.

Maggan, 18:34, 3 maj 2011. Anmäl

Jätteintressant och väldigt spännande utveckling - men självklart måste jag opponera mig: Bokcirkeln är inte död! Den lever och frodas, på nätet med hjälp av tjänsterna som nämns men även i mer traditionell mening fast överflyttad till webben, t.ex. på Facebook, bokcirklar.se och dagensbok.com. P1:s bokcirklar får mycket uppmärksamhet och på biblioteken cirklar vi oavbrutet, liksom i många hem. Länge leve boksamtalet, oavsett om läsarna ses eller ej.

Sandra Sporrenstrand (Webbsida), 17:08, 3 maj 2011. Anmäl