Betyder det här att stillbildskamerans dagar är räknade om några år?

Världens första digitala systemkamera var Kodak DCS100. Kamera, som lanserades 1991, var en ombyggd Nikon F3 och tog bilder med en upplösning på 1,3 megapixel. Fotografierna lagrades på en 200 megabyte stor hårddisk som fotografen hade hängande i en låda över axeln. De professionella fotografer som ville ligga i den tekniska frontlinjen fick lägga 30000 dollar.

Det här är kamerahistoria som är värd att ha i bakhuvudet när man tittar på bilden som fotografen Vincent Laforet lagt upp på sin blogg. När han publicerade sitt blogginlägg om bilden bad han läsarna gissa vilken kamera den är tagen med. Många gissar på en ny systemkamera, men flera träffar rätt direkt: En Red Epic M.

Annons:

Har du aldrig hört talas om kameran är det inte särskilt märkligt. Det är samma modell som regissörer som James Cameron och Peter Jackson fastnat för. Inget för vanliga konsumenter, alltså.

Vincent Laforets bild är inte ett fotografi så som vi brukar tänka på dem. Istället är det en enskild bildruta plockad ur en film.

Visserligen kostar en Red Epic M lika mycket idag som två Kodak DCS100 gjorde för 20 år sedan. Men teknik- och prisutveckling har satt kameror som vida överträffar DCS100 i händerna på vanliga konsumenter.

Frågan är hur länge det dröjer innan vi konsumenter slutar skilja på stillbilds- och filmkameror och bara kommer att prata om kameror.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (5)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-5 av 5

@Nülle Bra poäng! :)

Anders Thoresson, 08:44, 27 juni 2011. Anmäl

@PKo Där har du en väldigt viktig poäng, att den bästa kameran är den man har med sig - och att det talar till mobilkamerans fördel. Men de fysiska begränsningar som det lilla formatet sätter för optiken gör att jag ändå tror att utpräglade kameror i ett större format har en framtid.

Anders Thoresson, 08:42, 27 juni 2011. Anmäl

De är redan passé. Köpte första digitalkameran 2005, en Minolta Z10, bra för sin tid. Köpte andra och sista kameran 2010, en FZ38 - bra men filmformatet tar alldeles för mycket plats. Använder idag väsentligen mobilkameran för filmning, en SE-Elm, den ger rimligt stora bilder och filmer. Tror aldrig jag köper en speciell kamera mer. Mobilen är alltid med. Kvaliteten på bilder och filmer kommer att öka. Kameror är redan på väg att bli passé!

PKo, 08:09, 26 juni 2011. Anmäl

Filmkameror slutade vi väl tala om när videokamerorna började ta över på allvar? Runt 1980-85 vill jag minnas? Men visst går det bra att fota rörligt med många av dagens små digitalkameror.

Nülle, 02:11, 25 juni 2011. Anmäl

Ungefär samtidigt som vi slutar skilja på TV apparater och bildskärmar.

HH, 13:45, 23 juni 2011. Anmäl