Kan Googles nätdisk ersätta Dropbox?

Det har snackats om en ny lagringstjänst från Google under många år. Nu är Google Drive lanserad.

Men som så många gånger förr när det gäller nya tjänster på nätet är Drive ännu inte öppen för vem som helst att börja använda. Har man ett Google-konto finns en knapp att trycka på för att ställa sig i kö.

Annons:

Därför vet jag ännu inte något om hur tjänsten är att använda. Men av pressreleaser och filmer att döma har den det mesta som behövs för att konkurrera med tjänster som Dropbox och Microsofts Skydrive.

5 GB gratis lagringsutrymme är en bra start, funktioner för att enkelt kunna dela filer med kollegor och vänner och givetvis en avancerad sökfunktion.

Men också det som jag tror är särskilt viktigt för att Drive ska kunna bli en framgång för Google: Möjligheten för andra utvecklare att utnyttja nätlagringen i sina appar och tjänster.

Själv använder jag sedan lång tid Dropbox. Och just möjligheten att för app-utvecklare att koppla direkt till tjänsten är en av sakerna som gör den så fantastiskt bra.

Mina artiklar och blogginlägg skriver jag till exempel i en textredigerare som heter Byword. Den finns för Mac, Ipad och Iphone. Och eftersom den lagrar mina artiklar på Dropbox spelar det ingen roll var jag är eller vilken pryl jag har med mig.

Dyker det upp en idé till ett blogginlägg medan jag väntar på bussen, då kan jag börja skriva det i min telefon. Och när jag sen sätter mig vid datorn, då finns utkastet där utan att jag har behövt göra någon handpåläggning alls i flytten.

Om Google Drive kan ersätta Dropbox för mig återstår att se. Apples Icloud har inte ens varit i närheten så här långt.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (4)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-4 av 4

[...] Kan Googles nätdisk ersätta Dropbox? [...]

Nu är Google störst på webben - DN.se (Webbsida), 13:44, 21 maj 2012. Anmäl

Det är näst intill oansvarigt av DN att publicera två samtidiga artiklar om Googles nya tjänst utan att nämna baksidan av myntet: säkerheten. Google förbehåller sig rätten att dels skanna igenom allt man lägger upp på 'sin' drive, och dels att fritt äga och använda allt innehåll. Ända trösten är att Google Drive inte är mycket värre än Dropbox m.fl. på den punkten. Jfr http://bits.blogs.nytimes.com/2012/04/25/companies-raise-concerns-over-google-drives-privacy-protections/

MB, 00:21, 26 april 2012. Anmäl

Trots att jag är en hängiven Dropbox-fantast har jag nu provat Google Drive. Fördelen med Google's system är en väldigt smidig integration med Google Docs, vilket gör det kämpligt för frekventa Google Docs användare. Annars är det inga större skillnader.

Anonym, 00:13, 26 april 2012. Anmäl

Microsoft OneNote i kombination med Skydrive har sedan en tid tillbaka fixat att man jobbar med samma dokument i webbläsaren på datorn, samt mobila enhetern med Android, Windows Phone och IOS.

MH, 17:39, 25 april 2012. Anmäl