Mobiltelefonen som teckenspråkstolk

Teckenspråk är som alla andra språk: Alla som deltar i en diskussion måste kunna det för att förstå och göra sig förstådd.

Annons:

Men för oss som inte kan ett visst språk – oavsett om det är italienska eller teckenspråk – kan tekniken vara till hjälp. Google Translate gör att jag hyfsat kan ta till mig innehållet i en kortare text på italienska. Och om ett grupp skotska forskare lyckas så kommer redan nästa år ett program som tolkar teckenspråk åt mig.

I takt med att datorer och mobiltelefoner blir allt mer kraftfulla blir de också bättre på att tolka innehåll i bilder. Det är den utvecklingen som forskarna vid universitetet i Aberdeen utnyttjar.

Deras program Portable Sign Language Translator som förhoppningsvis ska vara färdigt nästa år. Personen som talar teckenspråk ställer sig framför kameran, programmet tolkar vad som sägs och skriver ut meningarna i klartext. Ambitionen är att den tolkade texten ska ha så korrekt grammatik som möjligt, med bland annat rätt tempus.

PSLT ska komma med en standarduppsättning av tecken som programmet kan tolka, men det går att bygga ut. Forskarna har bland annat idéer om tilläggspaket med tecken som används i särskilda branscher. Den enskilda användaren kan också lägga till egna tecken, vilket i filmen som forskarna lagt ut på Youtube används för att koppla hela meningar till ett enda tecken.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (2)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-2 av 2

Det stämmer, den första versionen som forskarna utvecklar stöder BSL, british sign language. Men eftersom det går att lägga till egna "ordlistor" kommer det gå att <a href="http://www.pslt.org/info" rel="nofollow">anpassa till andra teckenspråk också</a>.

Anders Thoresson, 15:46, 23 maj 2012. Anmäl

Jag tolkar din text som att du inte har koll på teckenspråket inte är ett globalt språk. Det innebär att även om de skotska forskarna har gjort sitt program så tolkar det engelskt teckenspråk.

Anonym, 12:06, 23 maj 2012. Anmäl