Tack för mig!

Det blir inga fler inlägg på DN´s trädgårdsblogg för min del. Anledningen är att Trädgårdsbloggen tyvärr har för få besökare. Mycket tråkigt och jag kommer verkligen att sakna förmedlingen av trädgårdsidéer, råd och tips tillsammans med bildmaterialet. Under de månader jag skrivit mina inlägg har jag ständigt varit uppfylld av att leta förslag till inlägg och fota passande bilder. Det har gett mig så mycket glädje.

Har ni frågor om trädgård får ni gärna maila till mig: annicalarsdotter@hotmail.com

Annons:

Så önskar jag er besökare på trädgårdsbloggen en fortsatt skön sommar!

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (3)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-3 av 3

Så tråkigt! Jag har i alla fall besökt din blogg flera gånger i veckan. Kommer att sakna den! Eva J

Eva Johansson, 09:56, 6 augusti 2012. Anmäl

[...] Nyheter · Sport · Ekonomi · Åsikter · Nöje & more… Tack för mig! – Dagens Nyheter – dn.se 08/05/2012 Tack för mig!Dagens NyheterKungligheter på 1930-talet, italienska [...]

Nyheter bostäder italien #1 | Nyheter bostäder utomlands (Webbsida), 08:34, 6 augusti 2012. Anmäl

Så tråkigt. Jag är en av de som har uppskattat att läsa din blogg och jag hade gärna sett att den fått en fortsättning.

Jessica, 04:16, 6 augusti 2012. Anmäl

Undvik de ”farliga” trädgårdsväxterna

   När vi talar om giftiga växter avser vi nog i första hand växter som är farliga att smaka på eller äta av. Men giftigheten kan även ge skador på huden eller i ögonen.

   Det är onödigt att välja giftiga växter till trädgården och speciellt om det finns barn där. Visserligen är fall av förgiftningar en sällsynthet enligt giftinformationen men varför chansa när det finns så många andra ”ofarliga” växter att välja bland.

  Äkta stormhatt är en mycket giftig perenn med ett otal lokala namn som exempelvis vagn och duva. Giftet – akonitin – användes förr i tiden för att avrätta brottslingar, avliva vargar och förgifta dricksvatten. Fröet pulvriserades och blandades till en deg som man laddade pilar med vid jakt eller slängde i vattnet för att bedöva fiskarna, så att de flöt upp och bara var att håva upp! Giftet ger en brännande känsla i mun och svalg och orsakar kräkningar.

På engelska heter Stormhatt Monkshook och hättan till Rättviksdräkten har samma form som blomman

  Hos Moses brinnande buske är det kontakt med bar hud som är det farliga och speciellt om det sker i solsken. Aromatisk olja avdunstar från bladen och kan ske i sån´ omfattning att man kan tutta eld på ångorna. Hudkontakt och solexponering ger brännskadeliknande symtom med kraftig hudirritation, rodnad och blåsor.

Blommorna på Moses brinnande buske är både utsökt vackra och ljuvt doftande

   Speciellt bark och bär är giftiga hos Tibast och ger en brännande känsla i mun och svalg. Växtsaften kan orsaka kraftig irritation både i ögonen och på huden.  

Tibastbären är lockande röda men ack så giftiga!

   

   Ricin är en mycket giftig äldre kulturväxt. Fröet innehåller 50 % ricinolja och 3 % ricin, det senare är ett giftigt protein. Ricinolja utvinns genom kallpressning av frön då ricin blir kvar i presskakan. I det forna Egypten användes ricinolja till lampor. Idag har ricinolja en omfattande betydelse i kosmetika, avföringsmedel, tvål, ljus, färger, textilfärger och som smörjmedel.

Ricinens säreget vackra blommor övergår senare till de giftiga fröna

 

   Efter avslutad blomning pryds Gullregn med långa fröbaljor. Som 4-åring cyklade jag runt med gullregnsbaljor på min trehjulings flak. Efter förtäring av fröna kräktes jag och mina föräldrar fick konsultera sjukvården.

Numer finns sorter av Gullregn som ger baljor med enbart ett fåtal frön.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-1 av 1

[...] i lakan och en soppåse, skriver Daily Mail. Enligt tidningen kan flickan ha kvävt more… Undvik de ”farliga” trädgårdsväxterna – Dagens Nyheter – dn.se 07/28/2012 Undvik de ”farliga” trädgårdsväxternaDagens NyheterStridsplan [...]

Nyheter kring lakan – #1 | Sängkläder (Webbsida), 22:08, 13 augusti 2012. Anmäl

Tips på trädgårdsprylar – några till

Ett buskstöd som här använts till pionplantan. Pioner blir oftast väldigt tunga i blommorna och behöver hållas under hakan så att vi kan se dem! Trä över stödet när bladen börjat växa upp.

Jag upptäckte att jag hade glömt några trädgårdsprylar som jag tycker är festliga – och användbara.

En ampelhållare i antik stil

Ett vackert solskydd till skuggföredragande växter. Knappast behövligt i år men en verklig prydnad!

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Ta vara på de färska bären!

Det varslas allmänt om dåliga tider för skogsbären. Själv ska jag efter avslutat inlägg bege mig till skogs, där jag upptäckt ett ”bestånd” med stora blåbär och dessutom en hel del smultron. Blåbär tycker jag är godast att äta direkt efter skörd t ex som efterrätt tillsammans med gräddmjölk, i muffins och till pajer. Blåbären i frysen blir lätt bortglömda i mitt hushåll.

Det finns en rikedom av olika bärslag!

   Hallonskörden verkar dröja, men kommer det bara lite solvärme finns det gott om kart som väntar på att mogna. Och utfallet av lingon är ännu för tidigt att sia om. Jag tror på en solig och varm augusti, för att kompensera temperaturunderskottet för juni och juli och jämna ut genomsnittstemperaturen för året.

Det är inte bara Lisbeth på Junibacken som gillar krusbärskräm!

  Frukter och bär innehåller pektin d v s naturligt gelébildande ämnen och dessa finns framför allt i skal, kärnor och kärnhus. Pektin är en vattenlöslig fiber, vilken fungerar som näring åt bakterierna i våra tarmar. Mängden pektin varierar i de olika bärslagen och inte fullt mogna bär innehåller mer pektin än de helt mogna. Ni kanske har, som jag, kokat lingondricka av dåligt mogna lingon och senare fått banka ut saften ur flaskan! 

Bär bör helst inte sköljas. Om så behövs kan man som här sänka ned durkslaget i vatten.

Fläderblomssaft smakar sommar!

   En saftmaja är guld värd vid gelé – och safttillverkning. Bären får ångkoka tills de svettats ut det mesta av fruktsaften och därefter behöver man bara tillsätta socker och melantin.

Värm först burkar och lock i ugn på 100 grader. Fyll burkarna ända upp och vänd dem upp och ned. Det ska låta "klick" när locket senare öppnas.

 

 

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-1 av 1

[...] rostskador. TYCK TILL!Vad tycker du om vagnarna från Ansaldobreda? (16) …. L more… Ta vara på de färska bären! – Dagens Nyheter – dn.se 07/25/2012 Ta vara på de färska bären!Dagens NyheterKungligheter på 1930-talet, [...]

Nyheter bostäder italien #1 | Nyheter bostäder utomlands (Webbsida), 08:47, 26 juli 2012. Anmäl

Trädgårdsprylar – till nytta och nöje

Många med trädgård som främsta intresse är dessutom mycket kreativa och uppfinningsrika. Det är roligt att samla på fyndiga idéer och att dela med sig av erfarenheter.

I år kar vi knappast slitit på slangar och pumpar till bevattning. Men ännu är det många veckor kvar av sommaren. Här tas regnvattnet tillvara och genom självtryck rinner vattnet sedan ut ur slangen.

En förnämlig skiljevägg mellan grus och gräs och det går bra att köra med gräsklipparen enda ut till kanten.

Ett praktiskt handtag med vattningspip och det passar på flera sorters plastflaskor.

Ett diskret stöd i livet för pionen. Ett grönmålat cykelhjul utan däck träs över plantan direkt när den kommit upp på våren.

En fiffig kryddsax sönderdelar örtkryddorna som sedan kanfinfördelas i en mortel tillsammans med grovsalt.

S k nejlikringar är toppenbra för att fästa rankor vid olika stödanordningar.

Inte enbart passande till barnen. Alldeles utmärkta hjälpmedel vid t ex skolning av småplantor.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-1 av 1

[...] hälsoprodukter – #1 24 juli, 2012 admin Trädgårdsprylar – till nytta och nöje – Dagens Nyheter – dn.se 07/23/2012 Trädgårdsprylar – till nytta och nöjeDagens NyheterTrendigt – men [...]

Nyheter hälsoprodukter – #1 | Hälsoprodukter (Webbsida), 16:41, 24 juli 2012. Anmäl

Fäbodarnas växter

   När fäbodbruket hade sin kulmen under 1800-talet låg fäbodställen tätt i stort sett över hela Dalarna och då speciellt norr om Falun. Ett flertal fäbodar är fortfarande levande med såväl livaktigt folk som olika slags fä. Många fäbodar är turistmål och lockar med allehanda aktiviteter och förstås servering av fäbodmat. Jag har själv deltagit vid ett par blomstervandringar på levande fäbodar och tittat på den speciella flora som uppkommer vid betande djur och lieslåtter.

Kattfot är numer en ganska sällsynt växt

  

Mästerrot eller kobot lär vara en universal läkeväxt för såväl folk som fä

 Skillnaden i växtlighet och odling vid de olika fäbodarna är stor och har sin naturliga förklaring. Hemfäbodar var placerade mellan en halv och två mil från byn medan långfäbodar kunde ligga upp till tio mil bort och man flyttade ofta mellan olika fäbodar.

Gammelstan söder om Furudal är en stor samling hus från 1600-talet. Blågull växer vild här.

   Vid hemfäboden förekom oftast ingen odling eftersom det var nära till byn. Beteckningar som åkerfäbod och fjällfäbod talar för skilda klimatiska förutsättningar för odling. Fjällfäbodar var oftast karga med små möjligheter till odlade växter.

Libbsticka vid husknuten skyddar mot objudna 2- och 4-benta besökare

En vacker vy över Nyssjöns fäbod

   Jag har tillbringat åtskilliga timmar på Dalarnas Museum och letat fotografier i arkivet i källaren. Det var främst foton från fäbodar som jag var ute efter, just för att – förhoppningsvis – kunna utröna om man över huvud taget odlade några växter och i så fall vilka slags växter? Men det är svårt med foton i svartvitt och ofta är djur och människor med på bilderna och står gärna ”i vägen”.

Från lövträden repades blad och kvister som djurfoder

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (5)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-5 av 5

Förvisso, men det finns redan en mängd litteratur att tillgå i form av böcker, broschyrer och foldrar som just handlar om äldre växtmaterial. Jag var på jakt efter äldre svartvita fotografier från fäbodar där man - utan att använda förstoringsglas - skulle kunna se vad och hur man odlade på våra fäbodar. Korten skulle sedan användas vid föreläsningar, föredrag och artiklar. Med hälsningar trädgårdsbloggaren i DN

Annica Larsdotter, 14:10, 25 juli 2012. Anmäl

[...] hälsoprodukter – #1 22 juli, 2012 admin Fäbodarnas växter – Dagens Nyheter – dn.se 07/20/2012 Fäbodarnas växterDagens NyheterTrendigt – men kanske inte gott. De [...]

Nyheter hälsoprodukter – #1 | Hälsoprodukter (Webbsida), 17:46, 22 juli 2012. Anmäl

Jag har under drygt 40 år besökt några hundra gamla fäbodar och sett efter både odlade och vilda växter, så jag har ganska god kontroll på vad man odlade och inte odlade med olika lokala variationer. Jag har också gjort väldigt många genomgångar av äldre skrifter och urkunder för att leta fakta om vad som odlats. Säkert något tusental olika beskrivningar. Jag har också ett manuskrift på en tänkbar bokserie om äldre odlade växter. Det omfattar omkring 300 sidor text och behandlar drygt tusen arter. Björn Engström Klockarnäs Enviken PS! Just nu och hela helgen har jag öppen trädgård med guidningar bland mina omkring 3000 olika växter, varav många gamla odlade..

Björn Engström, 16:12, 20 juli 2012. Anmäl

Gästrikland, har ett svagt minne från ett barndomsbesök med föredrag från gammal ortsbo. Olika avstånd stämmer, men termerna obekanta; kan ju i och för sig vara dialektala skillnader. Orsaken var att få tillräckligt bete. Växterna var en tillgång söker jag påminna mig (så det kan vara konstruerat minne), men odling? Åtminstone för födans skull, har jag för mig, fäbodsarbetarna hade låg inkomst så distansen hade mindre betydelse. Säkert potatis mm då. Nu har du väckt min nyfikenhet (vilket i och för sig är lätt gjort =D). Finns det ingen litteratur i ämnet?

Torbjörn Larsson, OM, 14:06, 20 juli 2012. Anmäl

Hej, Annica! Jag är från Hälsingland och där var det också en levande kultur med fäbodar. Jag hade aldrig hört om hem- och långfäbodar dock. Om det var flera mil då måste dom ju gå i åtminstone flera dagar.

Göran Nordström (Webbsida), 11:35, 20 juli 2012. Anmäl

Källslätten – ett av Faluns populära utflyktsmål

 Det är lite knepigt att hitta till Källslätten och visst undrar man över hur de kunde färdas till och från Falun på den tiden det begav sig – alltså under 1600-talet. Det århundradet är förresten Sveriges stormaktstid och Falu gruva benämndes som ”Rikets skattkammare”. Kopparmalmen från gruvan finansierade Sveriges dåtida krig ute i Europa.

På terrasserna växer åldriga äppelträd och långlivade perenner som här krolliljor

   Men ingen av de förmögna bergsmännen ville bosätta sig i Falun som var insvept i roströken från kopparrosterierna. Alltså sökte de sig utanför Falun och uppförde sina skrytbyggen gärna på hög nivå för att imponera och synas väl över nejden.

   Källslättens trädgårdsanläggning anses vara anlagd på 1600-talet och fortfarande finns spännande rester kvar av trädgården. Ännu finns spår av de fem stenmurade terrasserna samt en fruktträdgård med åldriga äppelträd.

De stenlagda terrasserna syns fortfarande tydligt

   Byggnaderna är tyvärr rivna och under århundraden som gått har gården bytt ägare och brukare många gånger. Anläggningen har förfallit och renoverats vid flera tillfällen.Det gamla vårdträdet står kvar fortfarande trots den lutande stammen

   Källslättens trädgårdsanläggning representerar ett högt kulturhistoriskt värde och är klassad som fast fornlämning.

En vacker och ovanlig syn med hässjat hö och en rak välgjord gärdesgård

   Idag bedrivs skötseln av ideella krafter och hävden sker genom slåtter och bete.

Även en hästkraft behöver en paus!

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-1 av 1

[...] hälsoprodukter – #1 17 juli, 2012 admin Källslätten – ett av Faluns populära utflyktsmål – Dagens Nyheter – dn.se 07/16/2012 Källslätten – ett av Faluns populära utflyktsmålDagens [...]

Nyheter hälsoprodukter – #1 | Hälsoprodukter (Webbsida), 18:11, 17 juli 2012. Anmäl

Kronärtskockan ska avnjutas färsk

Det heter kronärt – skocka, det är lätt att man slarvar med s-ets placering.

   Färsk nyskördad kronärtskocka går knappast att jämföra på samma dag med de konserverade bottnar som finns på burk. Ni måste bara prova!

  Kronärtskockan är egentligen en flerårig tistel. Innan sorterna gick att skörda under första året, fick vi gräva upp plantorna på hösten och övervintra dem för utplantering och skörd året därpå.Visst är den som ett smycke - kronärtskockan!

   Förhoppningsvis hinner de numer ettårigt odlade skockorna mogna även om utvecklingstiden är lång – både från sådd till planta och från plantering till skörd. Och speciellt i år när det hittills varit en sommar med brist på värme.Skörda skockorna när de s k holkfjällen börjat vecklas ut och koka skockorna ca 25 minuter.

   Kronärtskockan är en ståtlig växt, meterhög med taggiga blad och färgad i grågrönt. Om vi låter bli att skörda skockorna slår blomman ut, en verklig skönhet i blålila. Den utslagna blomman liksom omogna skockor är förnämliga som prydnad i exempelvis arrangemang. Både som torkad och utslagen blomma är kronärtskockan ytterst dekorativ exponerad i skålar, på fat eller i bordsarrangemang. Det kan tyckas synd att inte smakligt avnjuta samtliga blomkorgar. En kompromisslösning kunde vara, att äta upp de första och största blomkorgarna och att därefter spara och torka de senare. Det brukar bli 3-5 huvuden per planta. Kronärtskockan är även vacker som snittblomma.

Såväl holkfjällen som blombotten ska doppas i smör.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-1 av 1

[...] dömer ut dryckerna som hälsoprodukt. DN provsmakade vatten. Surt, sa testpanelen om vi Kronärtskockan ska avnjutas färsk – Dagens Nyheter – dn.se 07/15/2012 Kronärtskockan ska avnjutas färskDagens NyheterTrendigt – men kanske [...]

Nyheter hälsoprodukter – #1 | Hälsoprodukter (Webbsida), 16:26, 16 juli 2012. Anmäl

På trädgårdsresa genom Dalarna

Inom en femmilsradie från Falun ligger flera intressanta och spännande trädgårdsanläggningar som besöksmål. Genom att vara anlagda vid skilda århundranden speglar trädgårdarna tydligt olika stilar inom trädgårdsarkitektur vilka avlöst varandra, allt ifrån barockens stela till romantikens mjuka. Trädgårdarna är renoverade och rekonstruerade under senare delen av 1900-talet, förvandlade från igenvuxna och förfallna till prydliga tidstypiska trädgårdsanläggningar, vilka kan berätta om och belysa vårt kulturella och biologiska arv.

Närmast huset ligger den gula trädgården med formklippt praktspirea och inramad med gullboll/höstrudbeckia

   I trädgårdsanläggningar från 1900-talets första årtionde hittar man ofta bersåer, buskage och häckar som inramning av trädgårdens uppdelning i olika små rum. Till vanliga utsmyckningar av trädgården hör lusthus, solur och skulpturer.

På kartan över Hildasholm kan man se hur de små trädgårdarna är placerade

  Hildasholm, ligger mur i mur med kyrkogården vid Leksands kyrka. Denna säregna trädgårdsanläggning från början av 1900 – talet är uppbyggd enligt dåtidens engelska ideal med små slutna trädgårdsrum, vilka vart och ett har ett eget namn.

Den nedsänkta trädgården

  Hildasholms trädgårdar är planerade och anlagda av engelskfödda Hilda Munthe, som fick egendomen i morgongåva av maken Axel Munthe. De fem märkliga små trädgårdarna benämns: Den gula trädgården, Enbusketrädgården, Den nedsänkta trädgården, Fontänträdgården och Brunnsträdgården. Trädgårdens utformning är idag nästan identisk med de allra första skisser som Hilda Munthe gjorde 1912–13.

Granarna är formklippta till att likna snögubbar

   Under andra världskriget var det problem att ta sig sjövägen från England till Sverige och trädgården började förfalla. På 1960-talet började sonen Malcolm att röja och ta fram trädgården och rekonstruera den enligt moderns ursprungliga engelska ideal, perenner togs bland annat från Bergianska Trädgården. Namnet Hildasholm fick huset efter Hildas död 1967 och 1979 donerade sonen Malcolm hela egendomen till en stiftelse. Åren 1994-1999 genomfördes en omfattande restaurering av samtliga byggnader på Hildasholm som sedan 1988 är klassat som byggnadsminne. Ett besök i Hildas bostad ger en värdefull helhetsbild av Hildasholm.

I Brunnsträdgårdens brunn kan man önska sig någonting....

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-1 av 1

[...] Sport · Resor · Mat & Vin · Bostad · A-Ö . more… På trädgårdsresa genom Dalarna – Dagens Nyheter – dn.se 07/08/2012 På trädgårdsresa genom DalarnaDagens NyheterEtt besök i Hildas bostad [...]

Nyheter bostäder spanien #1 | Nyheter bostäder utomlands (Webbsida), 09:44, 9 juli 2012. Anmäl

Festa på rödbetor

Färska rödbetor är en verklig delikatess och lär dessutom ha förmågan att sänka blodtrycket och hjälpa mot anemi! Det är lite synd att vi mest konsumerar rödbetor inlagda i ättika. Förresten går det fortfarande att så rödbetor, tidiga sorter hinner bli färdiga.

Avlånga betor är lättare att skiva

   Rödbetan är en urgammal kulturväxt och finns i recept ända från romarrikets storhetstid. På 1800-talet var rödbetan den fattige bondens festmat.

   Färgämnet i rödbetan heter betacyanin och är tydligen väldigt kraftigt. När jag, som ammande moder, åt rödbetor kissade mina småttingar rött i blöjan! Med rätt teknik kan man skala den kokta betan i ett drag och hela skalet följer med – öva på det!

Låt roten vara kvar under kokning

   Rödbetor är en delikatess även serverade kalla och en förrätt med skivade gula och röda betor tillsammans med en smakrik ost är en fröjd för både öga och gom!

Spännande med randiga rödbetssorter

  Rödbetsblast i miniformat passar i sallader och de större bladen går att använda till stuvning.  

Rödbetsröra

Koka betorna halvfärdiga. Skala och riv dem grovt. Blanda rivna rödbetor, finklippt persilja och vinägrettsås. Röran kan serveras till i stort sett alla slags rätter av kött, fisk och grönsaker.

Rödbetsröra går snabbt att fixa till festen

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0