Egen färsk potatis till midsommar

Egen odlad, nyskördad och färsk potatis är bland det absolut godaste som finns – eller hur?

Skörd av egen odlad färskpotatis är en verklig höjdpunkt

   När vi lyfter på kastrullocket stiger ånga och ljuvlig doft upp från nykokt och dillkryddad potatis.   Och detta, tillsammans med den lite sötaktiga smaken och potatisen som nästan smälter i munnen, kan göra vem som helst i det närmaste euforisk.

   Alltför många väljer bort potatisodling i trädgården med motiveringen att potatis tar stor plats, kräver mycket arbete och är billig att köpa.

   Men ändå, det behövs bara några plantor, ett par sättpotatisar i växthuset, i en pallkrage eller i stora krukor och hinkar.

Maris Bard är en bra tidig potatissort

   Smakupplevelsen är total och blandas med stolthet och odlarglädje.

Förgroning av sättpotatisen brukar ge en veckas tidigare skörd

   Egen färskpotatis till midsommar handlar egentligen inte om fenomenet gröna fingrar, utan snarare om förgroning, förkultivering och en bra tidig sättpotatissort.  

En knöl som är förkultiverad i låda med lite jord i botten får både rötter och groddar.

Förkultiverade potatisplantor ger förstås ett betydligt försprång jämfört med enbart förgrodda knölar.