Källslätten – ett av Faluns populära utflyktsmål

 Det är lite knepigt att hitta till Källslätten och visst undrar man över hur de kunde färdas till och från Falun på den tiden det begav sig – alltså under 1600-talet. Det århundradet är förresten Sveriges stormaktstid och Falu gruva benämndes som ”Rikets skattkammare”. Kopparmalmen från gruvan finansierade Sveriges dåtida krig ute i Europa.

På terrasserna växer åldriga äppelträd och långlivade perenner som här krolliljor

   Men ingen av de förmögna bergsmännen ville bosätta sig i Falun som var insvept i roströken från kopparrosterierna. Alltså sökte de sig utanför Falun och uppförde sina skrytbyggen gärna på hög nivå för att imponera och synas väl över nejden.

Annons:

   Källslättens trädgårdsanläggning anses vara anlagd på 1600-talet och fortfarande finns spännande rester kvar av trädgården. Ännu finns spår av de fem stenmurade terrasserna samt en fruktträdgård med åldriga äppelträd.

De stenlagda terrasserna syns fortfarande tydligt

   Byggnaderna är tyvärr rivna och under århundraden som gått har gården bytt ägare och brukare många gånger. Anläggningen har förfallit och renoverats vid flera tillfällen.Det gamla vårdträdet står kvar fortfarande trots den lutande stammen

   Källslättens trädgårdsanläggning representerar ett högt kulturhistoriskt värde och är klassad som fast fornlämning.

En vacker och ovanlig syn med hässjat hö och en rak välgjord gärdesgård

   Idag bedrivs skötseln av ideella krafter och hävden sker genom slåtter och bete.

Även en hästkraft behöver en paus!

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-1 av 1

[...] hälsoprodukter – #1 17 juli, 2012 admin Källslätten – ett av Faluns populära utflyktsmål – Dagens Nyheter – dn.se 07/16/2012 Källslätten – ett av Faluns populära utflyktsmålDagens [...]

Nyheter hälsoprodukter – #1 | Hälsoprodukter (Webbsida), 18:11, 17 juli 2012. Anmäl