Lojala Leos öde

Karaktärer vi minns, del 1:

Kanal 9 visar just nu den sjunde och sista säsongen av en av de mest välskrivna tv-serierna från förra årtiondet: ”Vita Huset”, eller ”the West Wing” som den heter på originalspråk. Har du inte sett den bör du inte läsa detta inlägg. Jag kommer nämligen att avslöja en av seriens (många) favoritkaraktärers öde.

Leo McGarry var presidentens närmaste man. Intelligens, skärpa och framför allt lojalitet personifierad. En krigsveteran som tagit sig ur ett mångårigt missbruk och överlevt att ligga en natt i en skog, medvetslös efter en massiv hjärtattack.

Så när han utsågs till vicepresidentkandidat för sitt parti var vi många som unnade honom erkännandet. Men verkligheten skulle komma emellan.

Vita Huset var en serie som syntes ha förmågan att förutspå framtiden. För på flera sätt imiterade verkligheten konsten. Karaktären Matt Santos sägs vara baserad på Barack Obama, och man hittar kusligt många likheter mellan den fiktiva valkampanjen och vad som hände i det verkliga amerikanska presidentvalet ett par år senare. Mer om likheterna mellan Obama och Santos kan du läsa här.

Men ett annat märkligt sammanträffande, det jag tänkte komma till här, handlar om Leo McGarry och hans hjärta. För just när karaktären Leo tillfrisknat från sin hjärtattack och är mitt inne i valrörelsens slutspurt, drabbas en annan man av samma problem. Fyra dagar innan sin femtionionde födelsedag och åtta dagar innan julafton dör skådespelaren John Spencer. Vilket gör att Leo McGarry aldrig får uppleva triumfen av att bli vald till vicepresident. Han får aldrig veta att han vann. Istället hittas han död på valnatten, just innan resultatet är klart.

Ett sorgligt slut, både för människan och hans avbild. De som kände John Spencer sörjer honom, och vi sörjer Leo McGarry.

Annons:


Fler favoritkaraktärer kommer. Vilka är dina?

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (15)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 15

Fina Leo! Helt klart en favorit där. Andra favvisar måste vara absurda Karen i Will&Grace, David i Six feet under, Maris i Frasier (mest själva föreställningen av en sådan person) samt sårbara, coola och roliga ryskan i gamla science-fiction-såpan Babylon 5.

Enok, 17:39, 28 mars 2010. Anmäl

Amy Gardner! Stark, snygg och rolig - samtidigt som kärlekshistorien mellan henne och Josh är helt lovely.

Ellen, 15:25, 24 mars 2010. Anmäl

Fantasiskt start på en serie, ser fram emot att läsa om fler favoritkaraktärer snart!

Björn Jakobsson, 14:34, 12 mars 2010. Anmäl

Morgan i ULlared är min favvo alltime.

Jutta, 15:46, 6 mars 2010. Anmäl

Ja, väldigt kusligt. Fascinerande livsöde.

Jacob Jönsson, 23:27, 4 mars 2010. Anmäl

Det var lite kusligt tycker jag att Spencers rollkaraktär drabbas av hjärtinfarkt varpå Spencer själv drabbas av en på riktigt och dör. Det är nästan så man blir vidskeplig. Finns det inte ett talesätt om detta, att man inte ska skoja om sjukdom och död för då kan det gå illa på riktigt?

Mats Dagerlind, 17:15, 4 mars 2010. Anmäl

Skriv om Buffy i Buffy och vampyrerna! Du måste skriva om Buffy!!

Jenny, 11:21, 4 mars 2010. Anmäl

Det är väldigt intressant det där med likheterna mellan Santos och Obama. Visserligen är många av likheterna fullkomligt naturliga - eftersom som du skriver karaktären inspirerats av den verkliga personen - men att McCain/Obama-valet skulle bli som det blev, det kunde inte serien veta innan förstås. Mycket intressant. <br/>Eller är det bara så att amerikansk valstrategi alltid ser ungefär likadan ut?

Andersson, 09:50, 4 mars 2010. Anmäl

Vita Huset och Leo/John Spencer är väl värd den här elogen. En intressant serie med samma manusförfattare som kom direkt efter Vita Huset kan jag rekommendera, Studio 60 on the Sunset Strip (http://www.imdb.com/title/tt0485842/). Samma snabba replikskiften och underfundiga humor. Tyvärr fick den inte hålla på så länge men där finns också sköna karaktärer.

Daniel, 09:25, 4 mars 2010. Anmäl

äh, leo är en rätt tråkig gubbe tycker jag. gammal avdankad alkoholist liksom, hur kul är det? jag gillar donna! gå och tråna efter josh sådär...och sen sticka för att stå på egna ben. grymt skön tjej. (och snygg).

jossan blå, 09:10, 4 mars 2010. Anmäl