Demokrater för Rick Santorum i Michigan?

De två primärvalen i Michigan och Arizona är i full gång. Med en vecka kvar till en ännu mer avgörande omgång, Supertisdagen den 6 mars, är det en viktig indikator för fortsättningen. På grund av tidsskillnaden blir resultatet klart framåt morgontimmarna på onsdagen svensk tid.

Om sydstaten Arizona ser ut att bli en enkel match för Mitt Romney (där är till exempel 10 procent mormoner), så är det knivskarpt i den nordliga industri- eller rostbälte-staten Michigan. Vinst här är ett ”måste” för Romney, som är född i Michigan. Hans far George Romney var också guvernör där.

Annons:

Både Romney och Rick Santorum, hans mer konservative utmanare om nomineringen, har in i det sista satsat på intensivt kampanjande i Michigan. Båda försöker framstå som allra mest konservativ.

Hittills har väl Santorum vunnit kampen om de kulturkonservativa, med sina utspel om att det är ”snobbigt” av Obama att ge alla amerikaner chansen att gå i college, att kvinnor ska stanna hemma, att preventivmedel ”är inte OK” och att president John F Kennedys tal om att kyrka och stat ska hållas isär får honom att kräkas. Oklart är om det till slut ger honom fler röster. Särskilt bland oberoende mittenväljare.

Ändå är det främst Santorum som försöker sträcka sig över partigränserna. En så kallad Super-PAC som stöder Rick Santorum har skickat ut ”robocalls”, massvis med automatiska telefonmeddeladen, till registrerade demokrater i Michigan och manar dem att rösta på Santorum – i det republikanska primärvalet. Skälet till att det går är att Michigan har ett ”öppet primärval”, där man inte behöver vara registrerad republikan för att få rösta.

På marginalen kan de demokratiska och oberoende väljarna, tror en del förståsigpåare, ge Santorum den push som ger honom segern i Michigan.

Men finns det verkligen demokrater som kan tänka sig rösta på Santorum? Ja de finns faktiskt, och består av två kategorier.

Dels de så kallade Reagan-demokraterna, som brukar beskrivas som vita arbetare med konservativa sociala värderingar (det var en grupp som hjälpte Ronald Reagan att bli president på 1980-talet).

Dels finns det ”riktiga” demokrater och liberaler, som vill ställa till djävulskap för republikanerna. Om Santorum vinner i Michigan fördröjer det Romneys – enligt många bedömares – oundvikliga nominering som republikansk presidentkandidat. Tanken är att ju längre det republikanska primärvalet pågår, med all inbördes smutskastning som nöter ner förtroendet för kandidaterna, desto bättre för Barack Obama, som helt slipper bli attackerad.

”Crossover-röstning” har inträffat förr; senast år 2000 då John McCain slog George W Bush i Michigan, hjälpte många demokrater till att få det resultatet.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (17)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 17

Ron Paul visade verkligen de andra kandidaterna. Sist med 8,5% i Arizona, och näst sist i Michigan med 11,6%. När han inte kan fuska och stjäla delegater från de andra är han chanslös. Summa sumarum, inga delegater för Paul i någon av dessa delstater. Med det är säkert någon konspiration som stoppar doktorn...

ErikLrs, 15:27, 29 februari 2012. Anmäl

Alex: Man kan också googla "aliens really exist Area 51" eller "mossad caused 9/11" och få massvis med träffar. På internet kan du hitta stöd för vilken åsikt som helst, hur stollig den än är. Enligt realclearpolitics.com ligger Ron Paul på fjärde plats i opinionsundersökningarna, med ett stöd på ca. 11%. Jämförelsen med SD är ganska träffande, förutom att Ron Paul stöder ökad arbetsinvandring ("Ron Paul will encourage legal immigration by streamlining the entry process").

NOx, 05:38, 29 februari 2012. Anmäl

@Alex: Jag har lyssnat mycket på Ron Paul och hört honom tala live. Som jag redan sagt delar jag några få av hans åsikter. Men det gör även de med lite egen tankeförmåga. Däremot har jag väldigt svårt för konspirationer utan fakta så som du vill framställa dem. Så igen, återkom gärna när du har verkliga fakta.

Niklas, 04:21, 29 februari 2012. Anmäl

Okej, Niklas, Kul att du ägnade två mins sökning på nätet, o visst det gav massa resultat, hittade inte det exakta klippet jag såg sist, men detta klipp visar samma kille som sa i princip samma sak inför en annan rättssal http://www.youtube.com/watch?v=I1D-QDuZ970 nu är det verkligen dags att sova, enjoy /Alex

Anonym, 04:17, 29 februari 2012. Anmäl

@Alex: Trevligt att en sådan sökning mest genererar minst sagt dubiösa siter som minst sagt får kallas konspiratoriska. Kom igen när du har verkliga fakta att komma med.

Niklas, 04:09, 29 februari 2012. Anmäl

Det ska ta lång tid att bilda en åsikt på någon baserat på vad andra säger, visst än så långe kanske han inte har tillräckligt med stöd, ge det ett par månader till så ska det säkert ha dubblerat, sök på "Ron Paul kill order" och tex "votingfraud machines confession" o sen kalla det "mest dravel från din sida" Hans "end the fed" tex och självklart hans "end war on drugs" är också andra klockrena åsikter som borde undersökas och sen stödjas ;) Dags att gå till söms god morgon på er. Mvh, Alex

Anonym, 04:06, 29 februari 2012. Anmäl

@Alexander: Maken till dravel har jag sällan skådat. Har du en fin foliehatt? Hur många medel-amerikaner har du pratade med personligen så att du verkligen kan lägga någon tyngd bakom dina påståenden. Jag skulle tippa på högst en handful. Knappast statistiskt tillförlitligt. Som sagt, mest dravel från din sida. Det betyder inte att Ron Paul inte har en del vettiga åsikter, t.ex non-intervention foreign policy som jag helt håller med om. Men det mesta av hans åsikter delas av väldigt få amerikaner. "Kill order"? Tillåt en småle!

Niklas, 03:55, 29 februari 2012. Anmäl

Folk som nöjer sig med att höra vad "statligt" ägda medier har att säga borde ta sig en funderare. Sök på "Ron Paul" på googles video söks funktion, tillägna ett par minuter av ert liv åt att titta runt o sen säg sen att han är irrelevant - vilket är någonting dessa medier forsätter att skriva då dom jobbar för staten som vill få folk att stödja "kriget mot terrorismen" fortsätta kriga o utöka sin makt i världen samt geografiska mark - vilket Ron Paul, och han är den enda av dom andra som tycker att detta är absurt, "han säger/tycker" att man ska gå på de skyldiga till WTC attentatet jaga dom men inte gå in i fel land och styra och ställa som bla. i Irak. Eller om annat liknande som han uttryckt tidigare. Att inget av krigen USA ställt upp i efter andra världskriget har varit "berättigat" i hans mening, alla länder dom tågat in (och snart Iran), att al qaida inte befann sig i Irak vid tillfället, men man gick endå in i landet och utåt med "dolda motiv" som olja mm, vad han och många många många andra har sagt om detta ämne. Martin med flera, det är inte så att "folk" slutat skriva om Ron Paul för att han är "irrelevant" - Det är för att folket eller rättare sagt "The 99%" som faktiskt.. utan att ännu inte veta om det än, håller med honom om vad han säger, och det för eliten o lobbyisternas ideal är livsfarligt om han då blir folkvald president "Att det inte skrivs mycket" kan också ha någonting att göra med att presidenten Barack har gett en "kill order" på Ron Paul, vilket innebär att medierna INTE FÅR skriva om Ron Paul. Trist att det nyligen bevittnats på film i rättssal under ed av en programerare till valmaskinerna, Att valresultats maskinerna utan vidare svårigheter kan riggas, och det har verifierats att vissa av valresultaten hittils har blivit riggade. Ron Paul är det enda riktiga valet, Obama lever tyvärr inte upp till löften eller förväntningarna. Ta och verkligen jämför med alla andra "du" kan välja på och jag är övertygad om att ni håller med Ron Paul i hans åsikter, kanske inte om allt, men jämfört med dom andra, så är han den enda kandidaten, lyssna inte bara på vad folk säger att "han har sagt" lyssna på "vad han säger" - det finns gott om videoklipp till alla på nätet för att höra om hans ståndpunkter eller för den som gillar att läsa kan man gå till http://www.ronpaul2012.com/ rEVOLotion Ron Paul 2012!! =D Alexander

Anonym, 03:48, 29 februari 2012. Anmäl

Martin du pratar strunt Ron paul fyller varje stol var gång han talar se här: 4000 på ett av hans stopp. :http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=o9iEtZnrb3M&t=38s Dessutom är han nummer två i delegater i det som faktiskt räknas när man ska välja sin kandidat. Det fuskas friskt i valet speciellt i Maine där det är uppenbart fusk som pågick. Men som sagt, det handlar allt om delegaterna vi får se hur många Ron Paul får med sig från AZ och Michigan. Tråkigt är det dock att media censurerar allt från militärens stöd, till val undersökning etc, Media ha makt, men trots det vinner RP mark.

Billy Andersson, 03:41, 29 februari 2012. Anmäl

Det jag menar med irrelevant är att han har 0% chans att vinna nomineringen, och det vare sig han fått mer eller mindre mediautrymme. Hans åsikter reflekterar helt enkelt vare sig det amerikanska folkets eller det republikanska partiets i någon meningsfull utsträckning, och att han öht fått så mycket uppmärksamhet är pga en internetbaserad gräsrotskampanj av arga unga vita män (med andra ord USAs svar på SD eller Jobbik). Det är en demografi som kan göra mycket oväsen, men knappast skapa genuin majoritet.

Martin, 03:23, 29 februari 2012. Anmäl