Korta tankar om Christopher Hitchens

Jag satt i en taxi hem från den republikanska presidentkandidaten Ron Pauls kampanjhögkvarter i New York, där jag tittat på republikanernas TV-debatt i Iowa i sällskap med ett hundratal unga libertarianer, när jag möttes av beskedet att Christopher Hitchens har lämnat oss.

Hitchens hade fel om vissa saker – Irak-kriget; den missförstådda men ändå bångstyriga artikeln om kvinnor och mäns humor – men han hade också rätt om väldigt mycket.
Som skribent var det få som inspirerade mer.

Annons:

Byliner har samlat 144 mer eller mindre klassiska Hitchens-artiklar.

Slate har gjort ett urval av hans magasinjournalistik.

Christopher Buckley har skrivit en minnestext om Hitchens i The New Yorker.

Min spontana reaktion var att börja fundera på bristen av personer som liknar Hitchens i dagens offentliga politiska debatt i USA.
Det här klippet sammanfattar på många sätt kontrasten mellan Hitchens och just det politiska samtal som exempelvis fördes i kvällens republikanska debatt på Fox News.
Det här råkar handla om pastorn Jerry Falwell, som Hitchens inte hade mycket snällt att säga om, men det skulle lika gärna ha kunnat handla om vad som helst, eller vem som helst, som varit moraliskt tveksamt i USA de senaste decennierna.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (2)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-2 av 2

[...] blir särskilt tydlig när Hitchens biter tillbaka, ungefär sju minuter in i videon (via Martin Gelins USA-blogg). Like this:GillaBli först att gilla denna [...]

Räven « Kristoffer Soldal (Webbsida), 17:27, 21 december 2011. Anmäl

Lite fegt att skriva att Hitchens "hade fel om Irak-kriget" (man kan säga vad man vill om Hitchens men han hade ALLTID täckning för sina åsikter!)...för grejen med Hitchens är att om du hade sagt det till honom personligen så hade du hamnat i en debatt som bara kunnat sluta på ett enda sätt: Du hade OCKSÅ varit för kriget och lämnat den svenska mellanmjölkspolitiska fåran :-) En större skribent/debattör/människa får vi vänta länge på. Under tiden är världen något fattigare.

Fredrik, 07:41, 19 december 2011. Anmäl