Fotbollsstjärna i kläm

Den tyska integrationsdebatten rasar vidare i nya turer, dag för dag. Än hit, än dit.

Bilden av förbundskanslern Angela Merkel och fotbollsspelaren Mesut Özil etsar sig dock fast som symbolen för den lyckade, men svåra, integrationen.

Annons:

Det började med Thilo Sarrazins omtalade bok  i slutet av augusti, det fortsatte med den nyvalde presidenten Christian Wulffs tal på enighetsdagen den 3 oktober. Islam är numera en del av Tyskland, sade Wulff till somligas förtret.

I måndags dök CSU-ledaren Horst Seehofer i Bayern upp med budskapet att Tyskland borde stoppa invandringen från Turkiet och de arabiska länderna.

Mitt i denna debatt har Tyskland i helgen spelat fotbollslands-kamp mot Turkiet, kval till EM. Huvudaktör blev Mesut Özil, ett geni på planen, men utanför en skygg 21-åring med sorgsna ögon.

Mesut Özils farfar var så kallad gästarbetare på 60-talet, mottagen med öppna armar av ett boomande Västtyskland som skrek efter arbetskraft.

Mesut Özil föddes i gruvstaden Gelsenkirchen, kickade boll i en så kallad Affenkäfig (apbur), en grusplan omgiven av ett högt stängsel, och debuterade i det tyska landslaget som 20-åring.

I matchen mot Turkiet på Olympiastadion blev han utbuad varje gång han rörde bollen. De många turkarna på läktaren såg honom som en förrädare; varför kunde inte Mesut precis som tvillingarna Altintop, också födda i Gelsenkirchen, spela för Turkiet?

Özil led synbarligen. Inför 75?000 åskådare och miljoner tv-tittare var han tvungen att stå för det val han gjorde som tonåring. I andra halvlek avgjorde dock Özil med sitt mål matchen till tysk fördel.

Efteråt kom Angela Merkel på besök i omklädningsrummet och där togs bilden.

”Mesut, nu är du en av oss”, skulle man kunna tro att hon säger när hon sträcker ut handen.

Så svulstigt skulle dock Angela Merkel aldrig uttrycka sig. Enligt dem som var på plats sade hon: ”Det kan inte ha varit lätt för er.”

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (9)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-9 av 9

Tyska fotbollslag har under åren gång på gång petat ut Sverige vid viktiga kvalmatcher. Därför försummar svenska sportjournalister i sin ilska över detta aldrig att påpeka hur betydelsefulla invandrade fotbollsspelare är för tysk fotboll. Om Özil inte betraktas som tysk (född i Tyskland) så är svenska invandrade inte heller svenskar. Eller är det svårt med logiken herrar fotbollsredaktörer? Är det också obekant att många i Polen genetiskt är av tyskt ursprung. Men det låtsas vi väl inte om.

Det förljugna Sverige, 09:14, 15 oktober 2010. Anmäl

En endaste fotbollsspelare gör inte ett folk.

Vän av ordning, 16:33, 14 oktober 2010. Anmäl

Så turkar boende i Tyskland buar ut en tysk med turkiskt påbrå för att han spelar för Tyskland? Har de ingen förståelse för att detta kan reta tyskarna? Att det duger bra att bo i Tyskland i generationer men samtidigt ställa sig utanför landet trots att det uppenbarligen är välkomnande och tolerant. Inser de inte att de gör sig själva till andra klassens medborgare, bokstavligen talat?

Marcus, 15:35, 14 oktober 2010. Anmäl

Förlåt... Påbrå menar jag, inte ursprung. <br/>Det är nog det mest tydliga integrationsproblemet här. I USA känner sig människor amerikanska, kanske är det pga. det frenetiska flaggviftandet. Men om det är det som krävs tycker jag att även vi i Europa ska pröva oss på den metoden.

kalle, 15:22, 14 oktober 2010. Anmäl

Det är fotboll. Han är förrädare för att han är bra och de andra är avundsjuka. Sen förstår jag inte hur man kan födas, bo och växa upp i ett land och INTE vara av den nationaliteten. <br/>Man är den nationalitet man känner tillhörighet och bekantskap med, allt annat är bara ursprung.

kalle, 15:19, 14 oktober 2010. Anmäl

Tyskland skulle aldrig vara så bra om landet spelade utan sina spelare med invandrarbakgrund, som Özil, Cacau, Podolski och flera andra. Både Tyskland och Turkiet bör sluta med detta parat om "blodsband". För vilka länder är jag en förrädare för, om jag som har finskt, svenskt, ryskt och judiskt "blod", skulle spela i något landslag?

Berlinsvensk, 12:57, 14 oktober 2010. Anmäl

”'Mesut, nu är du en av oss', skulle man kunna tro att hon säger när hon sträcker ut handen." <br/>- Det hade faktiskt varit bland det vidrigaste hon hade kunnat säga till en kille som är född och uppvuxen i landet och haft medborgarskap sen start. <br/>"du blir inte en av oss förrän du aktivt hjälpt oss att besegra din farfars landsmän"

André, 12:35, 14 oktober 2010. Anmäl

Intressant. Det är samtidigt glädjande att Zlatan spottar på en sådan inställning, eftersom den i grunden är fel. Vem har sagt att någon ska vilja bli del av någonting överhuvudtaget, om det kräver assimilering. Hade det inte varit Merkel utan låt oss säga Fogh Rasmussen så hade Özil aldrig rört hans hand, eftersom det hade betytt någonting helt annat. ”Det kan inte ha varit lätt för er.”utstrålar egentligen ingenting annat än omtanke, ävenom det är svårt att inte göra politik av det...

Go Özil!, 11:51, 14 oktober 2010. Anmäl

var finner man bilden?

Facebookanvändare, 11:22, 14 oktober 2010. Anmäl