Tomma stolar får inte synas

Tre dagar efter Nobelpris-ceremonin sänder utländska tv-kanaler som vanligt igen i Peking. Sajter som blockerades har öppnats. Däremot har kommunistpartiet funnit ett nytt uttryck som anses så känsligt att det måste censureras: ”tom stol”.

Redan före ceremonin i Oslo i fredags lades bilder på tomma stolar ut på kinesiska internetsajter. Detta som en symbol för att visa stöd för fredspristagaren Liu Xiaobo, som inte kunde närvara.

Annons:

Det började med två tomma stolar på mikrobloggar. Därefter lanserades en mindre kampanj av några anhängare till Liu, som uppmanade andra att också lägga ut bilder på tomma stolar på mikrobloggar och sociala nätverk. En tom stol blev snabbt en symbol för Liu och därmed, antog kommunistpartiet, ett tecken på motstånd till partiet.

En kommentar på internet löd: Ingenting kan hindra den tomma stolen.

En annan synpunkt löd: Liu Xiaobo har i dag blivit ”a true chairman”.

En bild av en banderoll som hade hängts ut från ett universitet i södra Kina där Liu gratulerades till Nobelpriset syntes också på nätet. Men det tog bara en halv minut innan bilden var raderad av censorerna, uppger personen som publicerade bilden för Hongkongtidningen South China Morning Post, dit den kinesiska kontrollpolisen inte når.

Myndigheterna har reagerat resolut. I går var orden ”tom stol” på kinesiska och engelska censurerade. Träffar med sökmotorer visades men sajterna blockerades.

Kinas tiotusentals internetövervakare har därmed fått ett nytt uttryck att hålla koll på. Tidigare har de tittat snett på ordet ”he xie”, flodkrabba, som på kinesiska låter likadant som ordet harmoniskt , vilket blivit en av den nuvarande partiordföranden Hu Jintaos politiska slagord.

Samtidigt har ”he xie” bland medvetna internetanvändare blivit en synonym för landets censur.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (28)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 28

About this talk<br/>The controversial website WikiLeaks collects and posts highly classified documents and video. Founder Julian Assange, who's reportedly being sought for questioning by US authorities, talks to TED's Chris Anderson about how the site operates, what it has accomplished -- and what drives him. The interview includes graphic footage of a recent US airstrike in Baghdad<br/>http://www.ted.com/talks/lang/eng/julian_assange_why_the_world_needs_wikileaks.html

A. Ardino (Webbsida), 16:59, 16 december 2010. Anmäl

SV: Assange-spam under en mycket intressant artikel om Kina... men varför?<br/>PalleKuling, 09:06, 16 december 2010.<br/>-<br/>Därför att "finskarna planerare skicka tusentals kilo av oppnade surstömming" till DN redakton: http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/107511-yllatyskaanne-ruotsi-ei-tehnytkaan-assange-valitusta#comment-521986

Anna A., 10:17, 16 december 2010. Anmäl

Assange er også uretmæssigt fængslet, og hverken Sverige eller UK vil nu påtage sig ansvaret. En fantastisk historie, men DN's journalister vil hellere skrive om Kina.

Thomas Lund, 09:44, 16 december 2010. Anmäl

Assange-spam under en mycket intressant artikel om Kina... men varför?

PalleKuling, 09:06, 16 december 2010. Anmäl

The Guardian meddeler just nu, at England ikke Sverige kræver Assange fortsat hæftet. Begge lande har en "tom stol", en sag der skal glemmes, og derfor censureres. Hvor er DN?

Thomas Lund, 08:59, 16 december 2010. Anmäl

Rysslands Putins gåva tilla svenskarna som lever i falsk demokratin. - Samt trot att de vet allt o har det rätt.<br/>http://emm.newsbrief.eu/NewsBrief/dynamic?language=en&page=1&edition=searchresults&option=&section=&articleType=all&foralert=&forsource=&duplicates=false&queryType=simple&atLeast=Julian+Assange

Anna A (Webbsida), 23:21, 15 december 2010. Anmäl

SMS & Twitter<br/>http://rixstep.com/1/20101202,01.shtml

poor Sofia (Webbsida), 23:01, 15 december 2010. Anmäl

SMS & Twitter<br/>http://rixstep.com/1/20101202,01.shtml

poor Anna (Webbsida), 23:00, 15 december 2010. Anmäl

Their SMS texts to each other show a plan to contact the Swedish newspaper Expressen beforehand in order to maximise the damage to Assange.

Sofia W., 22:59, 15 december 2010. Anmäl

They sought advice together, having collaborated and irrevocably tainted each other's evidence beforehand. Their SMS texts to each other show a plan to contact the Swedish newspaper Expressen beforehand in order to maximise the damage to Assange.<br/> - James Catlin

A..a, 22:58, 15 december 2010. Anmäl