Den privatiserade polisen

I dag meddelade polisen i Stockholm att man nu ska börja ta betalt för sitt arbete vid exempelvis fotbolls- och ishockeymatcher. ”Äntligen!”, ropar diverse rättskaffens politrucker till vänster och höger.

Själv blir The Viktor Report mest intresserad av affärsmöjligheterna i nästa steg.

Annons:

Att hyra sig en snut kostar tydligen nätta 920 kronor per timme. Kan man hyra in en som dörrvakt? Som klädhängare? Eller kanske tio-tolv stycken för en dansakt på firmafesten?

Företag har ju inga problem att slanta upp 50 000 på ett bräde för att Charlotte Perrelli ska komma och sjunga fem låtar playback. Det här vore ju betydligt mer innovativt och spektakulärt – dessutom billigare.

När någon vill privatisera en fågelholk brukar vänstern yla om nyliberalism. Den anklagelsen är dock inte tillämplig här, eftersom nyliberalismen förespråkar en ”nattväktarstat” där i princip ingenting är skattefinansierat – utom polis och rättsväsende.

När polismakten hyr ut våldsmonolopolet till hugade bolagsspekulanter måste vi alltså uppfinna en ny term. Frågan är vilken.

”Ny-nyliberalism”?
”Beatriceaskifiering”?
”Batongkapitalism”?

Eller bara ”dumhet”.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (21)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 21

<strong>Read was interesting, stay in touch…...</strong> [...]please visit the sites we follow, including this one, as it represents our picks from the web[...]…...

nurmaniamnsz (Webbsida), 18:14, 24 oktober 2011. Anmäl

Ingenting med polisen att göra, men The Onion har kommit på en bra idé: http://www.theonion.com/articles/new-decoy-website-launched-to-lure-away-all-moroni,26393/ Ifall någon undrar så vet jag att det är satir, men önskar ändå att man kunde bygga en sådan site (fast den kanske finns och går under namnet Aftonbladet, vad vet jag).

Ljung, 17:39, 20 oktober 2011. Anmäl

@Louise: Tack! Det är inte ignorans, bara att jag gör lite fler andra saker sen dess. :) Jobbar på det och hoppas att den här veckans stiltje blir undantaget.

Viktor Barth-Kron, 14:34, 20 oktober 2011. Anmäl

Sen du kom till dn uppdaterar du så sällan, du kommer göra så många glada om vi oftare kan få ta del av dina roliga, intressanta & välskrivna inlägg!!

Louise, 08:02, 20 oktober 2011. Anmäl

Visst är det ju till stor del rimligt att vinstdrivande företag som anordnar riskaktiviteter också ska betala för säkerheten m m, men det bör göras en avvägning för olika typer av aktiviteter när det gäller allmänintresset. De ska inte behöva betala hela summan, men en del ja. När det gäller dagens polis så måste de betraktas som vinstdrivande, samtliga insatser ska ge så effektiva resultat som möjligt, kvantitet före kvalitet. Jmf fartkontroller och nykterhetskontroller, vilket är viktigast? Att bötfälla så många som möjligt som råkar ha foten lite för tungt på gaspedalen eller få bort några onyktra från trafiken? Polisen arbetar inte längre för ett tryggare samhälle, utan främst för statistik att visa upp. När skatterna sänks måste pengarna komma in på andra sätt och polisen är ett viktigt verktyg där. När en så mäktig samhällsfunktion främst har ekonomiskt/politiskt fokus snarare än dess grunduppgift så kan det få allvarliga konsekvenser. Tyvärr är även åklagarväsendet med på samma linje och därmed hotas hela rättssäkerheten. Insatser och utredningar görs på allt svagare grunder och respekten för vanliga medborgare minskar.

John-Erik, 13:29, 18 oktober 2011. Anmäl

920 sek/tim vi har IT konsulter som går för mindre i timmen, men de kan såklart inte slå lika hårt med en batong!

Anonym, 11:36, 18 oktober 2011. Anmäl

Nej, vad som är efterblivet är att samhället skall stå för notan för att vinstdrivande företag inte kan hålla koll på sina supportar: "På de senaste derbyt på Råsunda var det 287 poliser, 61 fordon, tolv hästar, sex hundar och en helikopter ditkommenderade". Fattar ni inte hur sjukt det är? Bara för att man betalar skatt får man inte rätten till att utnyttja polisens resurser så pass vårdslöst, det finns jävligt mycket viktigare problem i samhället som polisens resurser behövs för.

:o, 10:08, 18 oktober 2011. Anmäl

Att hyra ut och ta betalt för just polisen är makalöst dålig fingertoppskänsla. Att klubbarna redan idag hyr in mängder av väktare är en sorts gråzon men nu blir den alldeles riktiga polisen till salu. De blir också en sorts väktare att hyra in med andra ord och det är en riktigt obehaglig väg att börja vandra.

Rasputin, 09:08, 18 oktober 2011. Anmäl

Äsch det är väl jättebra om polisens resurser kan användas bättre än till att beskosta sportidioternas snålskjuts. Ett derby kostar ju en mille eller något i den storleksordningen. Och klubbarna är inte klubbar utan aktiebolag - vilket innebär vinstdrivande. Fakturera mera säger jag bara!

Jocke, 08:35, 18 oktober 2011. Anmäl

Snut? Pröva med polis istället. Eller är det inte lika coolt kanske? E

Andre, 04:38, 18 oktober 2011. Anmäl