Nyårskolumn i DN Stockholm: Orden som sammanfattar 2011

I dagens tidning spann vi vidare på temat ord. Kanske inte sådana som vi uppfunnit själva, eller som ens var helt nya, men som gjort stora lokala avtryck under året som gått. Gott nytt, nu.

Slussentrotskist
Frågan om Slussens framtid väckte en hel del ont blod under året – men ingenstans var striden så uppslitande som inom Miljöpartiet. Frågan blev tungan på vågen när ”nya” MP:s borgarrådskandidat Emilia Hagberg kuppades undan till förmån för de ”gamlas” Slussenbevarare Daniel Helldén. Från riksdagskansliet ansåg att de plötsligt anslutna medlemmarna hade vissa likheter med 70-talsvänsterns ”trottar”.

Annons:

Spårvagnstaliban
I öst och nord ropade man efter tunnelbana, i syd efter bättre tvärförbindelser. Runt om hela staden stod folk och väntade på pendeln. Ansvarige SL-bossen Christer G Wennerholm vägrade dock att prata om annat än nya spårvagnar i innerstaden.

Ektivist
Striden om ”Tv-eken” skapade ingen folkrörelse, men de som ville bevara trädet ville väldigt gärna bevara trädet. Så mycket att deras kamp – förd med sovsäck, megafon och dragspel – blev en av årets mediehändelser.

Trädmördare
Förvisso ektivisternas benämning på trafikborgarrådet Ulla Hamilton (M), men här syftas på marodörerna i Bromma, Hammarby Sjöstad och vid Norr Mälarstrand som sågade ner och förgiftade allmän egendom i jakt på bättre utsikt.

Cykeldåre
Man i tights som tror att vägen mellan Vasastadslägenheten och kontoret i city är en flack etapp i Tour de France. Blev en av årets mest omdiskuterade trafikfaror.

Riskfrikapitalist
Caremaskandalen innehöll många uppseendeväckande detaljer. Att multinationella riskkapitalbolag tjänade skattefria miljarder på investeringar garanterade av Stockholms skattebetalare var en av dem. Att en av de synnerligen berikade ägarna hette Peder Pråhl var en annan.

Surdegshotell
Öppnade vid Nytorget och markerade kulmen på en trend som redan kändes lite degig. 2012 äter vi barkbröd.

Coachsamhälle
Efter jobbcoacher kom vårdcoacher, som ska hjälpa patienter att hitta rätt. Visserligen är det bra med nya arbetstillfällen, men någonstans infinner sig frågan om det inte vore bättre att göra samtiden lite mer begriplig istället.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (6)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-6 av 6

[...] Vi själva gjorde som Supermiljöbloggen och summerade istället året som gått! På Supermiljöbloggen har man från Sverige rapporterat om Vargjakten, #Timbrogate och politiska misslyckanden. Utrikes har det bl.a. handlat om Fukushima och kärnkraften och  COP17. Vill du följa vad som händer inom miljöområdet kan jag varmt rekommendera att följa denna superblogg! I DN gjorde Victor Barth-Kron också en sammanfattning över trendiga ord 2011 – ektivist, trädkramare, surdegshotell och coachsamhälle är några. Samtliga ord läser du här. [...]

Nu trendas det! | U&W [you and we] Blogg (Webbsida), 13:14, 2 januari 2012. Anmäl

[...] Andra som också skrivit årskrönikor: Johanna Ögren, Björn Jeffery, Karin Widén, Sanna Stefansson, Jennifer Bark, Niclas Strandh, Brit Stakston, tidningen Fokus, DN På Stan, Älskade Dumburk, Computer Sweden, Ajour, Bakjour, Resumé, Feber, The Victor Report [...]

Bisonkrönika bloggåret 2011 | Bisonblog (Webbsida), 01:41, 1 januari 2012. Anmäl

Haha! Ganska klockrent. Slutpoängen alldeles särskilt! Enda invändningen är väl att surdegsbröd faktiskt är = riktigt bröd. Alltså sedan hundratals år och oavsett fåniga gör det själv-trender och surdegshotell.

Henke, 23:28, 31 december 2011. Anmäl

Hej Jag heter Joanna och är 23 år men när jag var 14 år fick jag diagnosen Aspergers syndrom och nu bloggar jag öppenhjärtat om mitt liv med diagnosen för att samhället ska få mer insikt och förståelse för hur det är att leva med ett dolt funktionshinder och att alla är llika värda oavsett bakgrund. Kör även en stor veckans blogg tävling nu där du har chansen att bli länkad inför mina 300-600 unika läsare/dag så kolla gärna in min blogg:) kram

joanna- att leva med Aspergers syndrom! (Webbsida), 19:59, 31 december 2011. Anmäl

Du har glömt "Barnvagnsmaffian", som spärrar framkomligheten på kafèer, krogar i butker, ja, överallt med sina monstervagnar, stora som oljeriggar på Nordsjön och som ofta framförs av en person vars agressiva körstil skulle kunna få en stridsvagnsförare att rodna..

Allan F., 13:37, 31 december 2011. Anmäl

Cykeldåre - övrriga trafikanters benämning på den cyklist som framför sitt fordon som vore det en bil, dvs med förväntan om fri väg, dock med den avgörande skillnaden att hon ligger under istället för över gällande hastighetsbestämmelser.

Ylva H, 13:09, 31 december 2011. Anmäl