Minikolumn i DN Sthlm: En bro till framtiden?

En ”österled” har varit på tapeten sedan 1900-talets början, men att säga att de gångna 100 åren lett till några större framsteg i frågan vore en överdrift. År 2012 diskuteras dock östliga förbindelser mer intensivt än på länge. Bra! Synd bara att det uteslutande pratas om tunnlar – vi skulle må bra av en bro också. Gärna en vacker hängbro i Golden Gate-stil, som föreslogs i en arkitekttävling 1948 men sedan glömdes någonstans i Hjalmar Mehrs byrålåda.

Innan ni kastar er på mejlen eller försöker slå ihjäl mig med en nedsågad tv-ek vill jag göra följande tillägg: Nej, jag vill inte att ”Österbron” ska bli en motorväg på Kungliga Djurgården. Bygg den för gående, cyklar – och spårvagn. Låt den tramsigt korta ”NK-expressen” (Spårväg City) fortsätta förbi Waldemarsudde, upp på bron, ned vid Danvikstull och anslut den till Tvärbanan i Hammarby sjöstad.

Annons:

Se där en trafiklösning för 2000-talet. Smidig, miljövänlig och helt utan trassel vid Slussen. Att den också indirekt skulle försköna Stockholm, genom att tvinga de anskrämliga jättefärjorna till annan plats och därmed öppna för en trivsam Stadsgård, blir en lysande bieffekt. Genomför omgående.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (6)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-6 av 6

Att bygga en Österbro utan bilväg vore fullkomligt vansinnigt. En bro med biltrafik i ett plan och spårvagn, gående och cyklar i ett annt vore däremot perfekt. Och bygg som på skissen från 1948, hur snyggt som helst.

Marre, 15:38, 1 mars 2012. Anmäl

[...] Minikolumn i DN Sthlm: En bro till framtiden? [...]

Öppning för bro? - DN.se (Webbsida), 15:13, 28 februari 2012. Anmäl

[...] Läs Viktor Barth-Krons minikolumn i Dagens Nyheter Rate this: Dela / tipsa:E-postSkriv utFacebookTwitterMerPushaLinkedInFölj [...]

DN-redaktör vill att NK-expressen fortsätter mot Danvikstull | Nyheter från Västra Sicklaön – Konstantin C Irina (Webbsida), 17:05, 27 februari 2012. Anmäl

Vad som helst, bara vi slipper tung genomfartstrafik genom det historiska gamla stan. (Tror dock att en kombinerad nedgrävd T-bana till Nacka/österled är det mest effektiva förslaget).

Mattias, 20:44, 25 februari 2012. Anmäl

jag menar förstås att befolkningen växer, inte tänker. fast tänka får de ju också göra :)

GQ, 17:16, 25 februari 2012. Anmäl

Det viktigaste är ändå att börja tänka i kollektivtrafiklösningar. Med den takt som befolkningen i staden tänker kan man inte hänga fast i bilvägslösningar, det är helt enkelt inte särskilt yteffektivt att alla ska kunna åka i varsin bil. Det behövs också fler tvärförbindelser. Om man slopar "förbifarten" som väntas sluka över 30 miljarder kr, pengar som vår kollektivtrafik verkligen skulle behöva, uppstår utrymme för många kollektivtrafiklösningar.

GQ, 17:14, 25 februari 2012. Anmäl