Lördagskolumn i DN Stockholm: Genuint självberöm luktar godast

Södermalm är tio år före övriga Stockholm och 20 år före resten av Sverige. Därför utgör stadsdelen en sociologisk frontlinje för framtidens politik, berättar ”Södersossarnas” nyvalde ordförande Joel Malmqvist i partitrogna Stockholmstidningen.

Naturligtvis ett öppet mål för den som vill göra sig lite lustig. Man skulle kunna skriva en kolumn om den tidsresa som en promenad från Marieberg till Hornstull utgör; hur kastvindarna på Västerbron egentligen är historiens vingslag och hur håret grånas markant strax efter att man passerat över Pålsundet. Eller så. Men det tänker jag inte göra – i stället vill jag applådera Malmqvists uppfriskande ärlighet.

Annons:

Ingen annanstans i Stockholm är ju invånarna så nöjda med sitt medvetna områdesval som på Söder, men samtidigt ska stadsdelens förträfflighet alltid slätas över med lite klädsam – falsk – självkritik. ”Jag älskar folklivet på Söder, men visst är det lite överreklamerat.” ”Jag gillar latte, ekologisk honung och vintagebutiker, men ibland blir Söder så stereotypt.” Ungefär.

Vilket kan jämföras med Vasastan, en minst lika självmedveten och lättparodierad stadsdel, där bostadsköparna dock inte riktigt lärt sig hantera fördomarna. Därför pratar man, exempelvis, om ”Birkastan”, ”Sibirien” eller ”Norrtull” – som om själva uttalet av ordet ”Vasastan” skulle orsaka generande utväxt av designergafflar i pannan.

På Östermalm har man inte det här problemet. Där pratar urbefolkningen bara om gator, eftersom någon annan stadsdel aldrig kommit på fråga.

Även Kungsholmen klarar sig – obegripligt nog. Här skryter man med självklarhet, väl medveten om att stadsdelsnamnet ljuder av den perfekta, stockholmska symfonin av nedtonad vanlighet, höga kvadratmeterpriser och lovord från såväl Mauro Scocco som Andres Lokko.

Så, vad lär vi oss av det här? Dels att Joel Malmqvist säkert blir en alldeles utmärkt, sunt lokalpatriotisk chef för ”Södersossarna”. Men framför allt att vi alla måste ta vårt ansvar och retas mer med folk som bor på Kungsholmen.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (3)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-3 av 3

Re smyg: Nivån var? I Malmö? Sedan Malmö genom representanter som du skaffade sig samma behov som Joel-Söder att beskriva sin egen förträfflighet så halkade även denna utpost ner i det ointressanta hipsterträsket och tappade allt vad nivå är. Precis som Södermalm och innerstadsstockholm. Tacka vet jag ett brackigt Helsingborg eller ett villagetto i Västerort. Skönt med ställen som inte bryr sig om man ligger före eller ej.

Förståsigpåare, 16:44, 28 mars 2012. Anmäl

Fast Östermalm blir bara mer Sofo för var dag som går. Visst man har tweedkavaj, men nu finns här fler lådcyklar av märket christiania än i hela söderort. Surdegsbagerien står som spön i backen och vad är svenskt tenn om inte en kopia av street.

Anonym (Webbsida), 14:38, 24 mars 2012. Anmäl

Hahaha, det här (”Södermalm är tio år före övriga Stockholm och 20 år före resten av Sverige.”) är egentligen så öppet mål att man bara borde gå vidare, men jag kan inte låta bli: Att Joel inte har någon koll på vad som händer utanför tullarna (eller om det ens finns intelligent liv där) är väl sin sak, men du? Stockholm är naturligtvis fortfarande viktigt, om inte annat i kraft av sin storlek och därmed sin dragningskraft på inflyttande, handlingskraftiga bonnläppar. Fråga någon av dina till Malmö förvisade kompisar vad de säger om nivån där. You just might be surprised.

Smyg (Webbsida), 09:29, 24 mars 2012. Anmäl