Lördagskolumn i DN Stockholm: Elektricitet, en ljus idé

Det fanns två problem med satsningen ”Stockholmsjul”, där 671 647 led-lampor engagerades för att lysa upp i city. Det ena var att arrangören City i samverkan hade samverkat lite för dåligt och sålt ut lite för mycket. Vilket bland annat ledde fram till att en överraskad Ulla Hamilton (M) ceremoniellt avtäckte en (förvisso ljus) plastkula med amerikanska filmbolagsekorrar på Svampen och fångades på en redan klassisk bild inträngd mellan två maskotar i gnagardräkt. (Ekorrarna deporterades snabbt till Norrmalmstorg. Vart den ansvariga projektledaren deporterades vet nog bara Ulla Hamilton.)

Annons:

Det andra problemet var att man tog bort ljussatsningen när julshoppingen var över.

Varför jag tar upp det här nu, fyra månader och en vårdagjämning senare? När vi enligt lag just förlängt kvällsljuset och går mot en tid då vi knappt har mörker alls? På grund av den massivt marknadsförda ”Earth hour”, givetvis.

I kväll klockan halv nio förväntas du och alla andra med världssamvete släcka fönsterlampan och ägna en timme åt att kontemplera över miljön och klimatet. Som om det var förekomsten av elektricitet som plågar jordens utsatta, och inte tvärtom. Som om det var förekomsten av belysning som skapar otrygghet i staden, och inte tvärtom.

Men visst, tanken är god. Klimatsamvete är bättre än samvetslöshet. Ett slag i luften är bättre än ett skott i foten. Det är bättre att Danny Saucedo uppträder utan sin blinkande schlagerdräkt än med, vilket vi får utgå från är fallet vid kvällens ”Earth hour show” i Filadelfiakyrkan.

En kompromiss borde vara möjlig här. Jag lovar att släcka lampan flera gånger i timmen om vi i gengäld får en rejäl året runt-satsning på belysning i parker, längs gångvägar och på fasader. Helst utan amerikanska filmbolagsekorrar.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (6)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-6 av 6

Nej! Inga fler ljusföroreningar i parker och på andra ställen. Om man tycker att det är läskigt när det är mörkt så finns det väldigt smidiga LED-pannlampor nuförtiden.

Sten, 21:40, 4 april 2012. Anmäl

Man sänder ut en kraftfull signal till beslutsförfattare genom att delta i Earth Hour. Tror du Earth Hour går ut på att klandra fattiga familjer i Afrika och Indien för att de inte släcker ljuset i en timme? Eller att vegetarianer klandrar hungriga barn i Afrika för att de äter kött? Vi i väst lever med mycket hög materiell standard, du verkar dock inte ha förstått att manifestationer kan äga rum för att protestera mot det överflöda i vårt samhälle. DET kan du ska tänka på istället för att skriva en dålig argumenterad halvkritisk inlägg om Earth Hour, och förlåt men ditt argument: Det är dåligt belysat i Sthlm? Rösta på ett parti som tänker på annat än bara sänka skatter så kanske det går att åtgärda.

D, 10:35, 1 april 2012. Anmäl

Ve m utom Viktor Barth-Kron är det som påstår att det skulle hjälpa jordens utsatta att släcka ljuset en timme på natten. men det skulle förmodligen sänka energiförbrukningen avsevärt om varannan lampa släcktes varje natt, se länk "http://geology.com/articles/satellite-photo-earth-at-night.shtml"

tingfasat, 00:26, 1 april 2012. Anmäl

[...] Norrbottens-Kuriren tycker inte det är upplyst att släcka lampan. Viktor Barth-Kron ser gärna mer belysning i det offentliga Stockholm, dock inte amerikanska [...]

Från mörkret stiga vi mot ljuset « No size fits all (Webbsida), 19:49, 31 mars 2012. Anmäl

[...] AB, AB, AB, DN, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD var addthis_config = [...]

Earth Hour 2012 | | HermansroHermansro (Webbsida), 13:31, 31 mars 2012. Anmäl

Jag hittade julen. Den hade gömt sig under S:t Eriksbron. Men ekorrarna var borta. Sorgligt. Vem tar ansvar? http://tobiastopplista.blogspot.se/2012/03/jul-igen.html

Tobias (Webbsida), 08:46, 31 mars 2012. Anmäl