Politisk fotbollshuliganism

Ett storbråk har blossat upp i den svenska toppolitiken, rapporterar SvD:s politikbloggare Lova Olsson. Det var nämligen inte bara det sakpolitiska spelet som rördes till när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen – även riksdagens årliga fotbollsmatch har hamnat i gungning.

Annons:

SD anmälde intresse för att delta i oppositionens lag mot regeringen, men fick kalla handen av de rödgröna partierna. En av de lagansvariga (S) menar att SD borde spela i regeringens lag, eftersom de röstar med regeringen oftare. Från regeringslaget säger lagkapten Anders Hansson (M) att det är snicksnack och att det är ”tragiskt” att Socialdemokraterna ”politiserar” en trevlig tradition.

Riksdagsledamoten Per Ramhorn (SD) kallar det hela ”sandlådementalitet” och menar att SD har viktigare saker att ägna sig åt. Dock har han tagit sig tid att gå igenom tio års protokoll från riksdagens idrottsklubb för att få bekräftat att det visst inte ska vara de rödgröna mot de borgerliga, utan regeringen mot oppositionen.

Huruvida efterforskningarna och diskussionerna parterna emellan skett på skattebetald arbetstid framgår inte.

The Viktor Report ser bara en lösning för att rädda traditionen: Låt SD vara domare. Det är en självklar lösning av en rad skäl:

* Det skulle spegla den nuvarande parlamentariska situationen (allians och rödgröna spelar var för sig till dess SD blåser och säger vem som har rätt).

* De är impopulära bland övriga matchdeltagare och stora delar av publiken.

* De gillar idén att visa ut folk.

Så, det var väl inte så svårt.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (29)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 29

[...] det dessa först nämnda ledamöter som får avstå sin medverkan. Att stänga ute (Sd) är lika ynklig mobbning som det som förekommer på landets skolgårdar varje dag. Alla behöver inte leka med alla men det [...]

Bollen är inte rund – idrott och politik hör ihop | På Uppstuds (Webbsida), 10:06, 10 maj 2012. Anmäl

I vanliga fall tycker jag det är extremt töntigt när dom andra partierna försöker frysa ut SD eller markera genom att inte vilja vistas i samma rum i riksdagen som dom, som det var tal om efter valet. Men det här verkar ju vara en social tillställning, och man måste ju få välja vem man umgås med.

Anonym, 09:33, 10 maj 2012. Anmäl

Klockers :)

Inferno667, 09:12, 10 maj 2012. Anmäl

Löjligt av Socialdemokraterna - lika löjligt som när de inte ville stå på samma sida som SD i tv-studion. Småbarn...

Robert, 23:35, 9 maj 2012. Anmäl

@Anonym - jag förstår att du lägger ner diskussionen. Vore ju obehagligt för dig om jag bad dig visa var SD inte respekterar 'andra' (vad det nu är för definition på grupp). Oroa dig inte, jag ska inte avslöja hur okunnig du är, det gör du så bra så själv. PS. Jag är en första generationens utomnordisk invandrare. End of story.

hallå, 22:55, 9 maj 2012. Anmäl

Ursäkta att jag tränger mig in bland alla uppretade rasister men det där var ovanligt kul skrivet Viktor, +1.

Rasputin, 22:45, 9 maj 2012. Anmäl

@Hallå. Jaha du är en SD-anhängare (som dessutom gillar att trolla), upprörd över att SD inte kan sprida sitt hat och sin brist på respekt utan att vi andra tar avstånd. Men det gör vi. Den som inte respekterar andra ska inte respekteras, och det är anledningen till att SD inte respekteras. Att en liten del av befolkningen står för SDs odemokratiska människosyn gör inte att SD är vare sig demokratiskt eller värt att respektera. Men eftersom du är ett SD-troll så avslutar jag med detta inlägg, eftersom det inte är någon idé att ha en dialog med troll.

Anonym, 22:29, 9 maj 2012. Anmäl

@Fotbollsledare - att säga att man inte behöver respektera ett demokratiskt invalt riksdagsparti är fruktansvärt obehaglig retorik. Du talar förmodligen i din enfald för att du inte har en aning om vad du sitter och säger. Om man som jag upplevt politiskt förtryck och demokratins hånande får man kalla kårar av dina ord. Nej, du bör med alla medel hållas borta från ungdomar. Om du mot förmodan vet vad du pratar om finns det länder för sådana med dina åsikter. Somalia och Nordkorea kommer osökt.

hallå, 22:17, 9 maj 2012. Anmäl

@Hallå. Jag tror du har missat något..... Att förespråka respekt för andra (dvs för andra som respekterar andra) som jag gör, är alltså inte samma sak som att sprida hat, fördomar och okunskap, vilket ju som bekant är precis det SD gör.... Men visst borde unga människor, egentligen alla människor, skyddas från politisk huliganism ala SD, precis som från annan huliganism.

Fotbollsledare, 22:07, 9 maj 2012. Anmäl

Där försvann en röst på sossarna - samma sandlåda som tidigare !

Gunnar Berglund, 21:57, 9 maj 2012. Anmäl