Lördagskolumn i DN Sthlm: Var Stockholms skyddshelgon sosse?

Under Stockholms kommunfullmäktiges sammanträde i veckan inträffade ett fränt meningsutbyte på högsta nivå – på lite oväntad plats. Oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (S) twittrade ut en bild på en SSU-demonstration utanför Stadshuset, där deltagarna bar röda Sankt Eriksflaggor. ”Varumärkesintrång”, replikerade Moderaternas vicechef Ulla Hamilton, uppenbarligen mån om att bevara stadens officiella logotyp neutral. Rudin kontrade med att Sankt Erik själv nog haft överseende med den röda färgen, då han troligen varit ”demokratisk socialist” om han levt i dag.

Annons:

Tramsigt? Givetvis. Men också värt en utredning. Har Rudin rätt?

Mycket lite är belagt kring Stockholms skyddshelgon. Vi vet att Erik ”den helige” var kung under period på 1100-talet, och att det långt senare uppstod en personkult på historiskt tvivelaktiga grunder. Det, skulle en analytiker lagd åt höger kunna mena, bär vissa likheter med S-ledare som Olof Palme och Per Albin. Att Erik ska ha störtats på konspirativt sätt efter mycket kort tid vid makten leder också det spåren mot mycket samtida socialdemokratiska förvecklingar.

Ser man däremot till vad Erik enligt legenderna ska ha gjort blir det mer tveksamt. Det påstådda korståget mot Finland rimmar illa med den princip om varje folks rätt till självbestämmande som väglett modern socialdemokratisk utrikespolitik. Att han som kung påstås ha avstått från alla former av skatteuttag indikerar snarare en tidig form av radikal nyliberalism.

Slutsats? Ingen alls, förstås. Mer än att det är fantastiskt praktiskt med ett skyddshelgon vi vet så lite om att var och en kan projicera sina egna förhoppningar på honom.

Vilket förresten påminner inte så lite om nye S-ledaren Stefan Löfven.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (8)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-8 av 8

[...] 18 maj, firas Stockholms och hela Sveriges skyddspatron S:t Erik (1120–1160). I Dagens Nyheters Lördagskolumn kommenterar Viktor Barth-Kron på sedvanligt humoristiskt vis den intensiva debatt som fördes vid [...]

Erik var kristen | Signum (Webbsida), 10:49, 14 maj 2012. Anmäl

Vi har kanske värvat honom och han heter nu för tiden bara Erik. :) I tanke på vapen så finns det ingen tydlig linje om vad Socialdemokraterna tycker mer än fred och rättvisa. Det står säkert någonstans kanske, men en del gamla Sossar är rädda för att prata om hela partiprogrammet i tanke på att inte vilja skrämmas som att prata om socialismen och det har handlat mycket om att vara lojal mot partiet. Det är inte lika hårt idag och det gör en del förvånade. Ett problem som jag tycker och ser idag är att en del är rädda för att säga emot män och män har det lättare att ta för sig i partiet än vad kvinnor har, som i andra partier. Det finns många kvinnor som hade kunnat stoppa vapenexporten. SSU är emot vapenexport och det är beslutat. SSU vill också att Socialdemokraterna ska ta samma beslut.

Emilia Ljungberg, 19:57, 13 maj 2012. Anmäl

Finns SSU i Stockholm?

Rasputin, 00:03, 13 maj 2012. Anmäl

Den historiske Erik Jedvardsson hade sannolikt inte förstått diskussionen. Han var en kleptokrat av samma slag som i stort sett alla ledare fram till den moderna tiden. Du kan inte placera in en medeltida kung i ett modernt ideologisystem.

Henrik, 23:35, 12 maj 2012. Anmäl

Så länge som SSU Stockholm inte bedriver någon näringsverksamhet, så är det fritt fram att använda stadens vapen i ursprungligt eller förvanskat skick. På samma sätt får var och en använda det av sossarna registrerade varumärket "Den nordiska modellen" - så länge som man inte ägnar sig åt att sälja varor eller tjänster inom undervisning, underhållning, sport- och idrottsaktiviteter, kulturverksamhet med mera.

Johan, 23:27, 12 maj 2012. Anmäl

Vi har den här symbolen för det betyder "Stockholm" och flaggan menas att det är "SSU Stockholm". Tack för synpunkten!

Emilia Ljungberg, 20:37, 12 maj 2012. Anmäl

Nå, nu är väl meningen med krönikan att vara politiskt agiterande, eller åtminstone analyserande, men källäget kring Erik den helige är som jag förstår det till och med så oklart att det snudd på är osäkert om han har funnits över huvud taget. Några historiska fragment ska det ändå visst finnas, och han är till exempel omnämnd som kung i Västergötland, paradoxalt nog. Korståget till Finland är på samma sätt som korståg betraktat troligen en legend, även om svenskarna däremot säkert vid samma tid kan ha gjort militära expeditioner i Finland. Allt enligt intrycket av Wikipediaartiklarna om respektive ämne.

Anonym, 17:57, 12 maj 2012. Anmäl

Visst var han det. Sosse alltså. Stefan Löfven, alltså

Gilad Shalit, 16:44, 12 maj 2012. Anmäl