Veckans ord: Hashtag

Andreas undrade hur man bestämmer vilken hashtag som skall användas, apropå min text om Stora Bloggpriset igår. Så jag tänkte att vi börjar bakifrån, med vad en hashtag egentligen är, för alla läsare kanske inte är vana twittrare.

En hashtag kan till exempel se ut så här #ipad – och om du söker på twitter#ipad får du helt enkelt upp allt som skrivits om ipad och som har märkts med den taggen. Det är alltså ett sätt för många människor att gemensamt samla in information om något ämne (tagga det). Genom att använda ett så kallat hash mark (staketsymbolen) slipper vi alla onödiga twittringar i ämnet.

Till exempel kan jag tänka mig att det under de senaste dagarna twittrats en del om TV-serien Lost (som hade amerikansk premiär i tisdags). Men eftersom det samtidigt är ett hyfsat vanligt ord i engelska språket, vill man gärna slippa ALLA twittringar som innehåller ordet lost. Därför petas staketsymbolen dit, så att vi får ett schysst selekterat urval av twittringar som faktiskt vill diskutera TV-serien.

Oftast ger det sig själv, hur ett visst ämne får en viss hashtag. Men lika gärna förs diskussionen på Twitter om vad hashtaggen för ett visst event eller ämne ska se ut. Ibland förekommer flera olika hashtags, men om stora twittrare med många följeslagare håller sig till en och samma, når man ganska snabbt konsensus. Den här länken visar ett exempel när man pratar om vilken hashtag som SL borde ha.

I fallet med Stora Bloggpriset var det Aftonbladet själva som gick ut och informerade om vilken hashtag som skulle användas, eftersom de ville att alla twittringar från kvällen skulle synas via storbildsskärm på Nalen, och då använder man sig av hashtagsinformationen för att genomföra det.

Ibland kan man se lite annorlunda hashtags, att folk skriver in lite vad som helst efter staketsymbolen. Det är mest på skämt och jag använde själv samma grepp när jag tidigare idag för första gången twittrade om försenade tåg och därefter använde hashtaggen #notavirginanymore (man måste skriva in orden utan mellanslag och inte använda å, ä och ö för att det skall funka, vill du tagga din twittring med flera olika hashtags, separerar du bara dem med ett mellanslag, t ex #ipad #Apple).

Så då har vi rett ut det begreppet – och därmed första inlägget i kategorin ”Veckans ord” där jag tänkte ta upp lite förklaringar och begrepp som används inom bloggvärlden.

Bloggalerapport kommer, promise!

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (5)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-5 av 5

Sedär Julia! Rätt skall vara rätt. Det var väl mest att det rådde lite osäkerhet om det i början? Men bra påpekande.

Johanna Ögren (Webbsida), 13:32, 8 februari 2010. Anmäl

Tänkte bara påpeka att jag "lanserade" hashtagen redan för någon månad sen, och den har dykt upp lite då och då under tiden.

Julia (Webbsida), 09:56, 8 februari 2010. Anmäl

något säger mig att skribenten är släkt med nextgenhacker101.

markus, 23:27, 6 februari 2010. Anmäl

Jag pratar utifrån twitterregler och det är inte så att vare sig # betecknas som ett nummer eller att vi på twitter pratar om att märka. Om jag skulle använda andra beteckningar än de som används på twitter, skulle det inte riktigt vara ngn vits med att förklara dem. Ingen skulle ju känna igen sig när de går in på twitter då. Men om du vill ordmärka lite så be my guest. Eller var min gäst som det betyder på svenska, även om vi antagligen inte skulle vara så ordagranna i översättningen då heller

Johanna Ögren (Webbsida), 17:56, 6 februari 2010. Anmäl

Tecknet # står för "nummer", som i t.ex #5 (för nummer fem). <br/>Ordet "tag" blir märke/märka på vårt språk.

Henke, 18:33, 5 februari 2010. Anmäl